Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltic Karting Academy“ – autosporto pradžių pradžia, leidžianti pasitikrinti gebėjimus

Kiekvienas, nors truputį besidomintis automobilių sportu galėtų atsakyti į klausimą „Kas yra jaunųjų sportininkų kalvė?“. Na, šiais laikais, greičiausiai, reiktų pridurti, kad mes kalbame ne apie simuliatorius. Nors didžioji dalis sportininkų Lietuvoje taiko į aukščiausias lygas, mėgindami peršokti visas kitas augimo grandis, kartingo sportas išlieka ta tikroji pradžia, kuri leidžia tiek palyginti techniką ar pasitikrinti gebėjimus, tiek sužinoti, ar iš tiesų norisi būti lenktynininku, rašoma pranešime.
Baltijos kartingų akademija
Baltijos kartingų akademija / „Baltic Karting Academy“ ir „Lietuvos kartingo federacijos“ nuotr.

Kartingų sportas – tikroji sportininkų kalvė

Visais laikais laikytas jaunųjų automobilistų kalve kartingo sportas paskutiniais metais atitolo nuo automobilių sporto. Nors visuomet išlieka tų, kurie mėgina savo jėgas abiejose sferose: pavyzdžiui, puikiai žinoma Lietuvos lenktynininkė Indrė Senkutė Gedgaudienė. Tačiau, didžioji automobilistų dauguma buriuojasi tarp tėvų, kurių mažieji varžosi trasoje. Kaip bebūtų, šių techninių sporto šakų bendruomenės dalis pastebi atsiradusį sąsajų trūkumą tarp abiejų šių sportų, nors ir atrodytų, kad sportininkų kaita ir augimas iš vienos technikos į kitą – natūraliai suvokiami, paskutiniai metai parodė, kad situacija kiek kitokia.

„Po savo pirmojo kartingo sezono ir pabuvimo kartingo bendruomenėje supratau, kad kartingo pradmenys yra daug svarbiau, nei maniau. Šiaip tai žiūrėdama į mini klasės dalyvių važiavimus, kur pradinių klasių jaunuoliai puikiai lenktyniaudavo, atakuodavo, startuodavo supratau, kad jie daug pasieks, tiesiog su nuostaba jais džiaugiausi.

Pati neturėjau galimybės pradėti nuo kartingo, bet dabar komandoje bendraudama su kartingo jaunimu, kuris planuoja išmėginti žiedines lenktynes, matau, kad jiems tai daug paprasčiau. Pagrindai yra tie patys, o kartinge gal net sakyčiau sudėtingiau. Tai paminėsiu jau senolių patikintą frazę, kad kartingas yra techninio sporto pamatas.“ – sakė pernai sportinio kartingo sėdynę pasimatavusi Lietuvos lenktynininkė Indrė Senkutė Gedgaudienė.

„Baltic Karting Academy“ – tiltas tarp kartingo ir automobilio

Būtent norint grąžinti sąsajas tarp šių disciplinų, pritraukti naujus žmones į kartingo ir automobilių sportą buvo įkurta „Baltic Karting Academy“. Trejus metus vystomas projektas jau turėjo daugiau, kaip 100 mokinių, kuriuos sudaro tiek mergaitės (deja, jų nėra daug), tiek berniukai bei suaugusieji. Kaip sako akademijos vadovas Edvardas Grabliauskas, „laukiami visi: tiek norintys daugiau sužinoti apie kartingo sportą, tiek norintys pasivaržyti su kitais greičio mėgėjais“.

„Projekto mintis kilo ieškant prieigos prie kartingo ir po to - automobilių sporto. Norėjosi, kad būtų ir vienoda, ir pigu. Savaime suprantama, kad šių disciplinų sportas – ganėtinai brangus, tai atbaido daugelį bent norinčių išmėginti save kaip lenktynininką, augti, greitėti. Tad mūsų tikslas buvo sudaryti sąlygas, padaryti sportą prieinamą, ir, panašu, kad pavyko. Mes laukiame visų, kurie nori lenktyniauti. Paprastai norisi priimti visus, kurie nori važiuoti ir turi bendrą supratimą apie kartingus, lankiusius vieną iš kelių tikrai stiprių Lietuvoje egzistuojančių būrelių. Žinoma, metai yra tokie, kokie yra. Tad dabar jau laukiame visų, kurie nori varžytis, nori lenktyniauti, tiesiog nežino kaip tą daryti teisingai ar net nuo ko pradėti.“ – sakė E. Grabliauskas.

Tai – projektas, kuriuo visokeriopai siekiama užauginti sportininką, pradedant teisingu mąstymu ir požiūriu į sportą, baigiant fiziniu pasirengimu ir puikiais rezultatais kartingo varžybose. „Baltic Karting Academy“ varžyboms paruošia kone pusę starto tiesiojoje besirikiuojančių sportininkų, nuo pačių mažiausių (pavyzdžiui, keturmečių), iki suaugusių dėdžių ir tetų. Ir mes kalbame ne tik apie mėgėjiškas varžybas, o apie aukščiausio lygio čempionatus. Dažnai prie komandos prisijungę sportininkai čia lieka ir kitame amplua, kaip kad Indrė Senkutė Gedgaudienė.

„Baltic Karting Academy jau tapo mano antraisiais namais. Visai neplanuotai ir netikėtai mūsų keliai susijungė ir panašu, kad turime labai daug bendro. Man - tai komanda, kuri pilnai atitinka mano požiūrį į sportą. Vadovų atsakingas požiūris ir noras tobulėti, siekti svajonių ir tikslų juos jau atvedė į turbūt vienas gražiausių komandos dirbtuvių Lietuvos žemelėje. Komanda nuolat plečiasi, tobulėja jie priima galimybes ir jomis naudojasi. Viena labiausiai mane žavinčių savybių - kryptingas pasiruošimas. Komandoje vyrauja paprastas ir labai nuoširdus bendravimas. Vieni kitiems pataria, pagelbėja, nėra pakeltų nosių karalystės, „žmogus žmogui – žmogus“, - sakė I. Senkutė Gedgaudienė.

Dar vienas automobilių sporto mėgėjams žinomas sportininkas – Robertas Kupčikas. Pastarasis lenktynininkas „Baltic Karting Academy“ dirba treneriu jau antrus metus.

„Kartingų sportas buvo ir bus automobilių sporto pradžia. Turbūt, visi tėveliai pradeda vaikus mokyti nuo kartingų. Kartinguose išmokstama trasoje valdyti techniką, trajektorijų, varžymosi subtilybių. Iš čia vėliau žengiama į automobilių sportą. „Academy“ idėja manau puiki, vien dėl to, kad čia gali sportuoti ir ugdyti vairavimo įgūdžius visa šeima. Vaikai gali pradėti vairuoti turbūt nuo 3 metu, o palenktyniauti gali ir tėveliai. Čia galima linksmai leisti laika su bendraminčiais trasoje, lygiai taip pat - profesionaliai sportuoti“, – apie kartingo sportą kalbėjo R.Kupčikas.

Be nuolatinio augimo, ir tiesioginės mokomosios veiklos, „Baltic Karting Academy“ sau išsikelia naujus tikslus ir siekius: štai šiemet startui ruošiami du automobiliai, kuriuos planuojama perduoti į akademijos „studentų“ rankas. Kaip teigė atstovai, apie sezono planus, tikslus ir kartingo sportą bei pačios akademijos augimą dar išgirsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius