-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dakar(sk)o dienoraštis Nr. 4: degalų kainos Saudo Arabijoje – mažesnės nei vandens Lietuvoje

Jei Lietuvos baltoji nafta yra pienas arba puikios kokybė geriamas vanduo, tai Saudo Arabija tiesiog turi didžiausius naftos išteklius pasaulyje. Dakaro ralio organizatoriai turbūt ne šiaip sau pasisiūlė degalus dalyviams tiekti už dyką, nes pasisemia jų iš stebuklingo šulinėlio? Kaip mes tyro vandenėlio iš Ūlos akies?

Naujausia informacija iš Saudo Arabijos – 15min GAZAS „Facebook“ paskyroje ir specialiame 15min Dakaro ralio polapyje.

Nevyniosiu žodžių į arabišką skarą. Litras dyzelino čia kainuoja 0,47 Saudo Arabijos rialo (SAR). Tiesa, atokesnėse degalinėse, savo išvaizda primenančiose labai senus Lietuvos laikus, teko mokėti ir 0,54 rialo už litrą dyzelino.

Rialą pagal valiutų kursą padalinę iš 4,15, gausime įspūdingus skaičius. Litras dyzelino šioje šalyje kainuoja 13 euro centų. Todėl, degalinėje išgirdę apie degalų kainas Lietuvoje, arabai negali tuo patikėti ir kraipo galvomis, prašo parodyti Lietuvą žemėlapyje.

Litras dyzelino kainuoja 13 euro centų. Vanduo dvigubai brangesnis.

Kiti įdomūs skaičiai. Geriamas vanduo čia dvigubai brangesnis už degalus. Vandens litras – 1 rialas (0,25 Eur). Tiek pat kainuoja 2 l dyzelino!

Didžiuosiuose miestuose, tarkime Džidoje (Jeddah), yra ir modernių degalinių, primenančių lietuviškas – su užkandžiais ir automobilių plovyklomis. Tačiau atokesnėse vietose vaizdas ne toks gražus.

Degalinių pastatai be galo skurdūs arba jų net nėra: stovi žmogelis, apsimūturiavęs galvą skara, prie kolonėlės, ir pilsto skystąjį Saudo Arabijos auksą. Atsiskaityti kortele, nutolus nuo didžiųjų miestų, neįmanoma. Nors ir Džidoje mokėjome grynais. Taigi ir atskiros kasos nereikia.

VIDEO: Saudo Arabijos degalinės stebina degalų kainomis

Tiesa, dar vienas niuansas – kai kurie „įpylėjai“ prašo papildomų arbatpinigių. Taigi degalai gali šiek tiek pabrangti.

Tačiau dyzelinu Saudo Arabijoje, panašiai kaip ir JAV, važinėja daugiausiai krovininis transportas. Pagrindiniai degalai – benzinas – A91 ir 95. Todėl, reikia pripažinti, Džidoje iš pradžių neradome dyzelino. Nes plačiuose miesto prospektuose karaliauja benzininiai automobiliai. Ir netgi nebūtina vardyti jų gamintojų – beveik visi „normalūs“ automobiliai yra varomi V6 arba V8 varikliais.

Bet koks skirtumas – V6 ar V8 – ir benzinas ar dyzelinas, jei degalų kainos kelia smagų juoką. Todėl nuolat šypsomės.

Bet dar labiau dėl to, kad kol kas visi lietuviai yra pasiekę finišą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius