Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dakaro komandos sudėtis: pareigos, užduotys ir svarba

3 ekipažai – tiek lietuviškų komandų 2017-ųjų sausį atstovaus šaliai garsiajame Dakaro ralyje. Tačiau jei pažvelgtume atidžiau – Dakaro bivuake bus galima prasilenkti net su 30-čia ar daugiau lietuvių. Kokias funkcijas labiausiai šalyje stebimose lenktynėse atlieka 10 ar daugiau kiekvienos komandos narių ir kokios jų atsakomybės, pasakoja įvairių komandų sudėtyse daugiau kaip 12 kartų Dakare dalyvavęs Antanas Juknevičius.
Dakaro nugalėtojų apdovanojimas
Dakaro nugalėtojų apdovanojimas / Pitlane nuotr.

Pradėkime nuo svarbiausių – 2 žmonės, nuo kurių tiesiogiai priklauso komandos pasirodymas sunkiausiame pasaulio ralio maratone. Lenktynininkai – vairuotojas ir šturmanas. Be pagrindinės užduoties – bendradarbiauti siekiant kuo greičiau įveikti dienos distanciją – šie žmonės turi, nors ir nedaug, papildomų užduočių.

Gedmanto Kropio nuotr./Antanas Juknevičius
Gedmanto Kropio nuotr./Antanas Juknevičius

Štai pilotas visuomet po greičio ruožo dalijasi informacija su technine komanda – kokius nustatymus galima būtų pakoreguoti vienokio ar kitokio tipo trasai, kurios sistemos veikia ne taip, kaip turėtų, kokius neatitikimus pastebėjo greičio ruožo metu. Prieš startą vairuotojas taip pat, atsižvelgiant į būsimos trasos dangos tipą, pasirenka padangų slėgį. O šturmano darbas reikalauja kur kas daugiau pasiruošimo.

„Kiekvieną vakarą bivuake pamatysi daug didelių vyrų su spalvinimo knygutėmis“, – juokauja Dakaro veteranas Antanas Juknevičius. „Dakare kelio knygą, kaip ir klasikiniame ralyje, šturmanai gauna gerokai prieš startą. Nepaisant to, galimybės susirašyti, t.y. pravažiuoti trasą ir savo akimis pamatyti visus posūkius bei pavojingas vietas, čia niekas nesuteikia. Todėl vakarus šturmanai dažnai praleidžia skirtingomis spalvomis žymėdami kiekvieną trasos kilometrą, posūkių vietas, skiriamuosius ženklus ir t.t. Bet Dakaras nebūtų Dakaru, jei viskas būtų taip paprasta – dažnai kelio knygoje nurodyti duomenys neatitinka realybės, ypač pasikeitus oro sąlygoms.“

Abu lenktynininkai turi mokėti trasoje pakeisti tam tikras automobilio detales – tam jie ruošiasi dar prieš kelionę į Pietų Ameriką.

Be viso to, abu lenktynininkai turi mokėti trasoje pakeisti tam tikras automobilio detales – tam jie ruošiasi dar prieš kelionę į Pietų Ameriką.

Visus likusius sunkiuosius remonto ir automobilio atstatymo darbus bivuake tarp startų atlieka techninė komanda, kurią sudaro mechanikai bei vyr. inžinierius. Natūralu, kad jų funkcijos ir darbų kiekis tiesiogiai priklauso nuo vairuotojo vairavimo stiliaus, komandos pasiruošimo ir paprasčiausios sėkmės. Tačiau net ir be neplanuotų techninių darbų, šie specialistai po kiekvieno etapo turi nemažą sąrašą užduočių.

Dakar.lt nuotr./Antano Juknevičiaus Dakaro automobilis Le Havro jūrų uoste
Dakar.lt nuotr./Antano Juknevičiaus Dakaro automobilis Le Havro jūrų uoste

„Peržiūrėti visas automobilio sistemas, patikrinti einamuosius komponentus, atstatyti reikiamus skysčių lygius, inspektuoti ratlankius ir padangas ieškant pažeidimų, išvalyti ir išplauti automobilį bei paruošti jį kitos dienos startui ir t.t.“, – vardija „CRAFT Bearings“ komandos pilotas Antanas Juknevičius. „Pirmojo dešimtuko komandos kiekvienai daliai prižiūrėti turi atsakingą žmogų, o mūsų mechanikai keliese turi pasirūpinti visomis automobilio sistemomis. Trasoje nutikus rimtesniems gedimams techninė komanda mus konsultuoja, kaip greičiau ir saugiau pakeisti dalis, bei padeda rasti netradicinį sprendimą pašalinti sunkesnes problemas.“

Nemažą dalį komandos sudaro ir žiniasklaidos specialistai. Dakaro ralio populiarumas Lietuvoje žengia beveik koja kojon su Olimpinėmis žaidynėmis, todėl naujienų portalų ir televizijos kanalų šiam renginiui skiriamas dėmesys – itin didelis. Ralyje dalyvaujančios komandos stengiasi naujienas tautiečiams perduoti kuo tiksliau bei operatyviau, taigi nenuostabu, kad beveik visų lietuvių stovyklose rasite profesionalius fotografus, žurnalistus bei operatorius.

„Mums labai svarbu greitai informuoti gerbėjus ir palepinti savo įspūdžiais bei įspūdingais vaizdais. Juk be didžiulio fanų susidomėjimo Dakaru, konkurencingai lenktyniauti jame negalėtume nei vienas. Taip savotiškai atsilyginame jiems už lojalumą ir aktyvų naujienų sekimą“, – teigia lenktynininkas. „Nors žiniasklaidos komandos gyvenimas dvi Dakaro savaites tikrai nelengvas – diena keičia dieną, o darbą trasoje keičia nuotraukų ar tekstų redagavimas, montavimas ir t.t., visi jie – nuotykių ieškotojai, ir būti viso to balagano, ką vadiname Dakaru, dalimi jiems yra tikras malonumas.“

Likusius komandos narius sunku būtų įstatyti į tam tikrus rėmus. Vieni jų – vietiniai specialistai, kurių žinios naudojamos sprendžiant logistinius klausimus ar kasdienėse situacijose, pavyzdžiui, ieškant spartesnio vietinio interneto. Kiti – organizacinio tipo profesionalai, kurių įgūdžiai praverčia dėliojant dienos planą, tvarkaraščius ir pan. Be visų šių profesionalų, kiekviena komanda turi ir pajėgas Lietuvoje.

Antanas Juknevičius pasakoja, kad dažnai pasitaiko atvejų, jog Lietuvoje lenktynes sekantys žino kur kas daugiau už lenktynininkus, esančius trasoje, ar net už tarp bivuakų keliaujančius komandos ekipažus. „Turėti akylai naujienas apie oro sąlygas, organizacinius pakitimus ir kitą naudingą informaciją stebinčius žmones itin naudinga tokiais atvejais kaip praėjusiais metais, kai oro sąlygos ir organizatorių pakeitimai jaukė lenktynių grafiką.“

8-ajame savo Dakare startuosiantis lenktynininkas pasakoja, kad svarbu ne tik tai, kiek komandoje narių, tačiau ir kaip gerai jie dirba tarpusavyje. „Į pirmą Dakarą važiavome dviese, su Dariumi į Libijos dykumas taip pat leidomės vieni – tačiau abiejose varžybose pasiekėme finišą ir parodėme neblogus rezultatus. Nepaisant to, kuo daugiau savo srities profesionalų turi komandoje, mažiau suki galvą apie remontą, transportą ir t.t. Automatiškai gali labiau susitelkti į pagrindinį savo tikslą bei trasoje pademonstruoti visą savo potencialą.“

Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio „CRAFT Bearings“ Dakaro komanda į Pietų Ameriką iškeliauja pirmoji iš lietuviškų ekipažų. Komandos išlydėtuvės vyks Vilniaus oro uosto išvykimo salėje gruodžio 26 dieną, 12 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius