Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 09 /11:20

„Formulės 1“ kvalifikacija Melburne: virtinė avarijų ir paskutiniame rate paaiškėjęs nugalėtojas

Nors penktadienio treniruočių Melburno „Albert Park“ trasoje greičiausi buvo „Ferrari“ pilotai, kartais į tarpą įsileisdavę „Red Bull“ lyderį Maxą Verstapeną, šeštadienį treniruotėse geriausią laiką pademonstravo „McLaren“ atstovas Lando Norrisas. Panašus scenarijus kartojosi ir kvalifikacijos metu – nugalėtoją atspėti lengva nebuvo.
Nicolas Latifi Formulės 1 kvalifikacijos metu Australijoje patyrė avariją
L.Strollo ir N.Latifio avarija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši trasa labai nepalanki lenkimams, todėl kvalifikacijoje užimta vieta yra labai svarbi. Lenktynes su 15min GAZAS sekmadienį stebėkite nuo 8 val. ryto.

Komandų strategijas kvalifikacijos metu koregavo ir avarijų (raudonų vėliavų) gausa. Pavyzdžiui, dėl F.Alonso avarijos paskutinėje kvalifikacijos stadijoje Q3, greitojo rato nespėjęs nuvažiuoti, o vėliau dar suklydęs C.Sainzas liko tik devintas. Tokia baigtis gerokai apsunkino „Ferrari“ pozicinę kovą, nes P2 ir P3 startuojantys „Red Bull“ pilotai M.Verstappenas ir S.Perezas galės atakuoti „pole“ poziciją iškovojusį „Ferrari“ lenktynininką Ch.Leclercą. Charleso pergalingą finišą ir svarbiausias kvalifikacijos akimirkas galite pamatyti čia.

Pirmą kartą šiais metais į Q3 (taigi į dešimtuką) nepateko abu „Haas“ bei „Alfa Romeo“ pilotai. Tai – blogiausias V.Botto pasirodymas kvalifikacijoje per šešerius pastaruosius metus.

Savo paskutinio žodžio dar netarė ir „McLaren“. L.Norrisas startuos prieš L.Hamiltoną (Mercedes) iš P4. Todėl sekmadienį laukia labai įdomios lenktynės, kuriose, tikėtina, vėl pamatysime raudonų vėliavų ir gudrių strateginių komandų sprendimų. Apie kvalifikacijos eigą skaitykite ir įdomiausius epizodus peržiūrėkite žemiau.

Treniruotėse sekėsi skirtingai, greitis padidėjo

Laukia didžiulė savaitgalio intriga. „Formulė 1“ grįžta į Melburną po trijų metų pertraukos. Sportininkai pagreitėjusioje trasoje per treniruotes ratą iš karto įveikė bent 4 sek. greičiau. Į lenktynes Australijoje atsigavęs po avarijos sugrįžo M.Schumacheris, radęs laiko paplaukioti ir banglente. Taip pat – ir Sebastianas Vettelis, pagijęs po koronaviruso atakos. Trečiosios treniruotės akimirkas peržiūrėkite čia.

Deja, šeštadienio treniruočių metu avarijas patyrė abu „Aston Martin“ pilotai: S.Vettelis ir L.Strollas. Kiti pilotai taip pat nevengė važiuoti žvyru ar žole – trasa kelia naujų iššūkių.

Kvalifikacijos eiga

Q3: kova dėl tūkstantųjų sekundės dalių ir F.Alonso avarija

Leclercas, Perezas, Verstappenas, Sainzas, Ricciardo, Oconas, Norrisas – tokia lyderių rikiuotė likus 7 min. Bet netikėtai avariją, važiuodamas greitą ratą, patiria daug vilčių teikęs F.Alonso. Panašu, kad kaltas pavaros arba variklio gedimas (preliminari informacija).

Ispanas sutrukdė savo tautiečiui C.Sainzui užfiksuoti greitąjį ratą – trasoje raudona vėliava. Carlosui pritrūko vos 50 metrų iki finišo, kad jo greitasis ratas būtų fiksuojamas, nes raudona vėliava užsidegė ekranuose, bet teisėjai dar nebuvo suspėję ja pamojuoti.

Paskutinėje Q3 stadijoje Ch.Leclercas tūkstantąja sekundės dalimi lenkia S.Perezą! Kokia kova! G.Russelas, ilgai per radiją skundęsis, kad jam trukdo lėtai važiuojantis L.Hamiltonas, fiksuoja greitą ratą ir šokteli į P4. Labai dinamiška Q3 pabaiga.

Paskutinę minutę puikiai spaudžia M.Verstappenas ir įšoka į P1. Bet labai trumpam. Fantastišką paskutinį ratą pravažiuoja Ch.Leclercas ir užtikrintai laimi 0,3 sek. aplenkdamas Maxą. Įspūdinga! Netikėta, kad C.Sainzas nespėja fiksuoti greičiausio rato ir lieka tik devintas.

Taigi starto dešimtukas sekmadienį žada įdomią kovą: Ch.Leclercas (Ferrari), M.Verstappenas (Red Bull), S.Perezas (Red Bull), L.Norrisas (McLaren), L.Hamiltonas (Mercedes), G.Russelas (Mercedes), D.Ricciardo (McLaren), E.Oconas (Alpha Tauri), C.Sainzas (Ferrari), F.Alonso (Alipine).

Q2: minimalūs skirtumai tarp lyderių

Q2 prasideda be iškritusių Q1 Strollo, Latifio, Vettelio, Magnusseno (labai netikėta), Albono.

Fernando Alonso treniruočių metu buvo greitas. Ir Q2 pradžioje jis pravažiuoja idealų ratą iššauna į P2 paskui M.Verstappeną!

Artėjant Q1 prie pabaigos, aštrėja kova tarp Ferrari ir Red Bull. Pilotai keičiasi pozicijomis, o skirtumas tarp jų – šimtosios ir tūkstantosios sekundės dalys: Perezas, Sainzas, Leclercas, Verstappenas, Alonso – toks penketukas. L.Hamiltonas tik paskutiniame rate pabėga iš pavojaus zonos. Ch.Leclercas komandos prašo šalmo su tamsiausiu stiklu, nes Australijoje leidžiasi saulė. M.Verstappenui ant stiklo užklijuojama matomumą kiek ribojanti juostelė.

Skirtumas tarp pilotų šešetuke – minimalus, tad nežinia, kas gali iššauti Q3.

Tokia Q2 galutinė rikiuotė, žadanti labai aštrią kovą finalinėje kvalifikacijos stadijoje:

Q1: N.Latifi ir L.Strollo avarija

Nieko nuostabaus – Ch.Leclercas (Ferrari) iš karto šauna į lyderius. Jis fiksuoja vieną ratą, greitesnį už kitą. Paskui jį, kaip ir penktadienio treniruotėse – M.Verstappenas (Red Bull) ir C.Sainzas (Ferrari). Abu „Mercedes“ pilotai balansuoja ant dešimtuko ribos.

„Aston Martin“ pilotai pajuda į trasą, po patirtų avarijų per treniruotes susitvarkę automobilius, iki Q1 pabaigos likus tik 4 min.

Tačiau, likus 2 min. iki Q1 pabaigos – apmaudi ir gana kvaila avarijų eksperto N.Latifi ir L.Strollo avarija. „Williams“ po susidūrimo dar trenkėsi ir į sieną. Abiem pilotams kvalifikacija baigėsi, o trasoje – raudona vėliava. Apmaudu, nes pilotai netgi nevažiavo savo greitųjų ratų, jie tiesiog pagavo žioplį.

Pratęsus Q1, pilotai iš pradžių važiuoja nebe tokiomis šiltomis padangomis. Pirmą kartą užfiksuoti savo laiką gavo S.Vettelis. Bet kuriuo atveju jis nebus paskutinis, nes trasoje sustojęs A.Albonas gaus dviejų pozicijų baudą.

Q1 pabaigoje greičiausių penketuke lyderiauja abu „buliai“, jis atrodo taip: Verstappenas, Perezas, Leclercas, Sainzas.

Štai galutinė rikiuotė po Q1:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius