-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 05 /18:05

F-1 lenktynėse į avariją patekęs Julesas Bianchi patyrė sunkią galvos traumą, jo būklė – kritinė

„Marussia“ pilotas Julesas Bianchi be sąmonės buvo išgabentas į ligoninę greitosios pagalbos automobiliu po to, kai patyrė avariją viename iš Japonijos F-1 trasos posūkių.
J.Bianchi avarija
J.Bianchi avarija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenktynės buvo sustabdytos iki finišo likus 9 ratams, kai J.Bianchi patyrė avariją tame pačiame posūkyje, kuriame savo bolidą sudaužė ir Adrianas Sutilas. Vokiečio teigimu, prancūzas bolido šonu trenkėsi į traktorių, kuris buvo atvažiavęs išvežti „Sauber“ automobilio.

„Pilotas yra be sąmonės. Į ligoninę jis buvo išvežtas greitosios pagalbos automobiliu, kadangi sraigtasparnis tokiomis sąlygomis negali pakilti“, – sakė FIA atstovas spaudai Matteo Bonciani.

VIDEO: Juleso Bianchi avarija

18.05 val. Prancūzijos žiniasklaida: J.Bianchi po operacijos kvėpuoja pats

Prancūzijos žiniasklaida skelbia, kad po atliktos galvos operacijos į intensyvios terapijos skyrių perkeltas J.Bianchi kvėpuoja pats. Taip pat skelbiama, jog prancūzo palatoje, kur jis yra atidžiai prižiūrimas gydytojų, bent jau kol kas nėra naudojama gyvybę palaikanti įranga.

„Ferrari“, kurios jaunųjų pilotų programai priklauso J.Bianchi, teigia, kad oficialių pranešimų apie sportininko sveikatos būklę nebus iki rytojaus.

15.48 val. J.Bianchi operuojamas – būklė kritinė

Įvykį matęs A.Sutilas nenorėjo kalbėti apie avariją, kurios metu sunkiai susižeidė J.Bianchi. „Situacija su Bianchi yra kritinė. Tikiuosi, jis gerose rankose. Stovėjau visai šalia. Nenoriu detaliau apie tai kalbėti“, – sakė „Sauber“ pilotas A.Sutilas.

VIDEO: A.Sutilas apie avariją

J.Bianchi tėvas Prancūzų žiniasklaidai patvirtino, kad jo sūnus, patyręs sunkią galvos traumą, yra operuojamas ir jo būklė yra kritinė.

15.47 val. FIA: J.Bianchi patyrė sunkią galvos traumą

Tarptautinės automobilių federacijos atstovai patvirtino J.Bianchi tėvo žodžius, jog sportininkas šiandien įvykusios avarijos metu patyrė sunkią galvos traumą. Anot FIA atstovų, prancūzas, kurio būklė kritinė, po operacijos bus perkeltas į intensyvios priežiūros skyrių.

„Atlikti tyrimai parodė, kad Julesas Bianchi patyrė sunkią galvos traumą“, – teigiama FIA pranešime.

„Po operacijos jis bus perkeltas į intensyvios terapijos skyrių, kur bus toliau stebima jo būklė. Ligoninės atstovai, kai tik galės, paskelbs daugiau informacijos.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julesas Bianchi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julesas Bianchi

15.22 val. F-1 pilotai: sąlygos trasoje nebuvo itin prastos

F-1 pilotų teigimu, šiandien Suzukos trasoje vykusių lenktynių metu sąlygos nebuvo labai blogos, o į avariją patekusiam ir sunkią galvos traumą patyrusiam Jules Bianchi tiesiog nepasisekė.

„Williams“ piloto Valtteri Botto teigimu, lenktynės yra vykusios ir blogesnėmis sąlygomis. „Ne man spręsti, buvo pasielgta gerai ar blogai. Visų lenktynių metu buvo sunku, ypač jų pradžioje ir pabaigoje“, – kalbėjo suomis.

„Williams“ piloto Valtteri Botto teigimu, lenktynės yra vykusios ir blogesnėmis sąlygomis.

„Manau, kad lenktynės yra vykusios ir prastesnėmis sąlygomis, nei matėme šiandien. Kai ši trasa šlapia, joje visada yra sunku. Iki to momento nieko ypatingo nenutiko. Manau, kad Julesui tiesiog labai, labai nepasisekė“, – sakė jis.

Kad sąlygos trasoje nebuvo itin prastos, mano ir „Ferrari“ pilotas Kimi Raikkonenas. „Ar tai buvo saugu? Ar visada būna saugu? Sunku pasakyti. Kartais tiesiog nesvarbu. Lenktynių pradžioje, važiuojant paskui saugos automobilį 100 km/h greičiu, bolidas akvaplanavo. Galėjome važiuoti lėčiau, tačiau vis tiek galėjome patekti į bėdą. Jei trasoje yra per daug vandens, gali greitai išlėkti už trasos ribų – tai taip paprasta“, – pasakojo K.Raikkonenas.

Lewiso Hamiltono teigimu, jam taip pat yra tekę lenktyniauti prastesnėmis sąlygomis, nei šiandien buvo Suzukos trasoje. „Viskas buvo ne taip blogai. Kas liečia akvaplanavimą, esu lenktyniavęs ir prastesnėmis sąlygomis“, – teigė britas.

„Po to, kai pirmą kartą buvo sustandytos lenktynės, mes vėliau grįžome į trasą ir viskas buvo gerai. Artėjant lenktynių pabaigai ėmė stipriau lyti. Tačiau man tai nesukėlė didelių problemų. Važiuojant lėčiau labai greitai galima prarasti reikiamą temperatūrą padangose. Tada situacija pasidaro tikrai sudėtinga.“

Sebastiano Vettelio teigimu, J.Bianchi patyrė avariją išskirtinėje trasos vietoje. „Jam labai nepasisekė tokiu laiku ir tokioje vietoje nesuvaldyti bolido. Tai viena sudėtingiausių trasos vietų. Tokiomis sąlygomis, kai trasoje yra nemažai vandens, bolidas tampa itin nervingas. Tad tokiu atveju nesunku padaryti klaidą“, – sakė S.Vettelis.

Lenktynėse laimėjo Lewisas Hamiltonas

Dėl sudėtingų oro sąlygų bei Juleso Bianchi avarijos nutrauktas Japonijos GP lenktynes laimėjo „Mercedes“ komandos pilotas Lewisas Hamiltonas. Tai jau trečioji brito pergalė iš eilės bei aštuntoji šį sezoną.

Iš viso L.Hamiltonas pasiekė 30-ąją pergalę karjeroje.

Lenktynės antrą ir paskutinį kartą buvo nutrauktos 46-ame rate. Iš pradžių pilotai varžybas pradėjo paskui saugos automobilį, o vėliau buvo parodyta raudona vėliava ir lenktynės sustabdytos. Po kurio laiko oro sąlygos pagerėjo, todėl sportininkai galėjo stoti į kovą be trukdžių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lewisas Hamiltonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lewisas Hamiltonas

Ilgą laiką po varžybų pratęsimo pirmavo Nico Rosbergas, vėliau lyderio poziciją užleidęs komandos draugui L.Hamiltonui.

Britas starto/finišo tiesiosios pabaigoje išorine trajektorija įveikė N.Rosbergą ir pradėjo tolti. Tuo metu pastarojo tempas smarkiai nukrito, tačiau vokiečiui pavyko išlaikyti antrąją vietą.

Bendra įskaita

Trečias varžybose liko puikią formą pademonstravęs Sebastianas Vettelis iš „Red Bull“ ekipos. Vokietis lenktynes pradėjo tik 9-as, tačiau vieną po kito sėkmingai lenkė varžovus.

Ketvirtoji vieta atiteko dar vienam „Red Bull“ komandos atstovui Danieliui Ricciardo.

Penktąją poziciją užėmė įprastai puikiai taktiškai sužaidęs F-1 veteranas Jensonas Buttonas. „McLaren“ ekipos sportininkas vienas pirmųjų pasirinko tarpines lietaus padangas ir greitai pakilo į trečiąją vietą. Britas tik varžybų pabaigoje nusileido abiems „Red Bull“ pilotams.

Šeštoje bei septintoje vietose liko „Williams“ komandos atstovai: atitinkamai Valtteri Bottas ir Felipe Massa.

Bendroje įskaitoje persvarą prieš komandos draugą N. Rosbergą (256 taškai) padidino L. Hamiltonas (266 taškai). Dabar juos skiria 10 taškų

Aštuntą rezultatą užfiksavo Nico Hulkenbergas, vairuojantis „Force India“ bolidą. Kitas šios komandos narys Sergio Perezas liko dešimtas, o tarp jų įsiterpė devintąją vietą užėmęs Jeanas-Ericas Vergne‘as („Toro Rosso“).

Japonijos GP varžybos buvo nesėkmingos „Ferrari“ ekipai, likusiai be taškų. Pačioje važiavimo pradžioje sugedo Fernando Alonso bolidas, o Kimi Raikkonenas finišavo tik 12-as.

Lenktynių taip pat nebaigė Adrianas Sutilas, atsitrenkęs į apsauginius barjerus. Būtent šalinant jo „Sauber“ bolidą, įvyko nelaimingas J.Bianchi atsitikimas.

Bendroje įskaitoje persvarą prieš komandos draugą N.Rosbergą (256 taškai) padidino L.Hamiltonas (266 taškai). Dabar juos skiria 10 taškų. Tuo metu trečioje vietoje žengia D.Ricciardo (193 taškai).

Komandinėje įskaitoje toliau tvirtai pirmauja „Mercedes“, pelniusi jau 522 taškus. Antroje vietoje klasifikuojasi „Red Bull“ (332 taškai), trečioje – „Williams“ (201 taškas).

Kitas „Formulės-1“ etapas vyks jau po savaitės naujoje Sočio trasoje Rusijoje.

Japonijos F1 rezultatai
Japonijos F1 rezultatai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius