Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Formulės 1“ vairuotojas privalo būti labai tvirtas – kaip lenktynininkai dirba sporto salėse?

Daugelis sporto šakų reikalauja tam tikrų fizinių savybių. Tačiau automobilių sportas yra apgaulingas – dažnas gali pamanyti, kad, pavyzdžiui, „Formulė 1“ lenktynininkai prakaito sporto salėse nelieja. Visgi tiesa yra visiškai kitokia – F1 bolidų vairuotojai yra tikri atletai.
L.Hamiltonas ir M.Verstappenas Monako GP
L.Hamiltonas ir M.Verstappenas Monako GP / „Scanpix“ nuotr.

Sėkmė „Formulės 1“ lenktynėse priklauso nuo daugybės faktorių, įskaitant, žinoma, bolido technines savybes. Labai svarbu, kad jo stabdžiai būtų tvirti ir lengvai reguliuojami, o transmisija veiktų kiek įmanoma efektyviau. Savaime aišku, svarbus ir galingas variklis, sukibimą suteikiančios padangos, aerodinaminiai automobilio komponentai. Tačiau pats svarbiausias vis tiek išlieka vairuotojas ir jis privalo būti pasiruošęs jėgoms, kurios jį veiks lenktynių trasoje.

„Formulės 1“ vairuotojams reikia didžiulės ištvermės. Jų kūnams tenkančios apkrovos posūkiuose dažnai siekia 3,5 G ir daugiau, o stabdydamas vairuotojas gali pajusti ir 6 G apkrovas. Ir jos nuolat kartojasi – tiesiosios pradžioje tenka bėgėtis, tuomet tenka staigiai stabdyti ir dideliu greičiu lėkti posūkiais, vingiuojančiais tai į vieną, tai į kitą pusę. Naikintuvų, akrobatinių ir lenktyninių orlaivių pilotai patiria dar didesnes apkrovas, tačiau dažniausiai jos trunka ne taip ilgai, o po to jie turi galimybę ir atsipūsti. „Formulės 1“ lenktynininkai tokias apkrovas turi tverti bent pusantros valandos.

RedBull nuotr./Į bolidą patenkama pro atviros kabinos viršų. Vairuotojams svarbu mokėti greitai išlipti, jei prireiktų gelbėtis nuo ugnies
RedBull nuotr./Į bolidą patenkama pro atviros kabinos viršų. Vairuotojams svarbu mokėti greitai išlipti, jei prireiktų gelbėtis nuo ugnies

Tačiau kaip tam pasiruošti? Tenka stiprinti kaklo raumenis. Kai kurie pratimai yra specialiai sukurti „Formulė 1“ vairuotojams. Pavyzdžiui, treniruotės sporto salėje metu lenktynininkas dėvi specialų šalmą su pridėtiniais svarmenimis ir su juo atlieka tam tikrus pratimus. Naudojami ir kiti specialiai kaklo raumenims stiprinti skirti prietaisai. „Formulė 1“ lenktynininkai vien kaklo raumenimis gali patraukti 40 ir daugiau kilogramų.

Štai kaip treniruojasi „Formulė 1“ lenktynininkai:

VIDEO: How To Train Like An F1 Driver

„Formulė 1“ lenktynės apkrauna visą kūną, tačiau kaltos ne tik tos žvėriškos apkrovos, bet ir karštis. Vienų lenktynių metu vairuotojas gali prarasti net 3 kg skysčių, o vidutinis širdies ritmas siekia net 170 dūžių per minutę. Taigi, didinti ištvermę yra labai svarbu. Visi iki vieno „Formulė 1“ lenktynininkai nuolat bėgioja, plaukioja ir važinėja dviračiais.

Nors „Formulė 1“ bolidai šiais laikais jau turi vairo stiprintuvus, rankų ir krūtinės raumenys vis tiek privalo būti treniruojami. Pavargusios rankos trasose gali pridaryti klaidų, todėl jas būtina sustiprinti. Beje, lenktynininkai taip pat tobulina ir savo reakcijos laikus bei akių-rankų koordinaciją. Tam pasitelkiami įvairūs pratimai. Pavyzdžiui, svarmens mėtymas ir gaudymas tai viena, tai kita ranka. Naudojamas ir „Batak “ treniruoklis – lenta su keliais mygtukais, kuriuos reikia nuspausti vos tik užsidega juos žyminti šviesa.

Įdomu ir tai, kad triūsas sporto salėje dažnai yra skirtas ir ilgo sėdėjimo bolide pasekmėms ištaisyti. Pavyzdžiui, tos patogiosios „Formulė 1 “ bolidų sėdynės nėra visiškai tiesios – nugara jose visada būna sulenkta. Tam, kad tai nepakenktų laikysenai, tenka treniruoti nugaros ir pečių raumenis. Nuo ilgo sėdėjimo automobilyje trumpėja ir pakinklinės sausgyslės bei vidiniai klubų klubų raumenys, todėl vairuotojai privalo kilnoti svorius, treniruoti kojas. Žinoma, stiprūs kojų raumenys praverčia ir pedalams spausti – per vienas lenktynes vairuotojas stabdžių pedalą gali nuspausti iki 1200 kartų.

„Formulė 1“ yra jaunų ir tvirtų vyrų sportas. Vidutinis 2019-ųjų sezono vairuotojų amžius – šiek tiek mažiau nei 27 metai. Vyriausiam vairuotojui, Kimi Räikkönenui, – 39-eri (spalį sukaks 40), jauniausiam, Lando Norrisui, vos 19 (lapkritį sukaks 20). Su amžiumi lėtėja reakcijos laikas, kūnui sunku atsigauti po lenktynėse patiriamų apkrovų, todėl K.Räikköneno karjera tikrai kelia įspūdį. Ypač turint omenyje, kad antram vairuotojui pagal amžių dabar tėra 34-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius