Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 23 /17:59

Po „Mercedes“ varžtų dramos „Formulės 1“ Monako GP L.Hamiltoną iš lyderių išstūmė M.Verstappenas

Jau Monako GP kvalifikacija buvo tarsi amerikietiški kalneliai – kupina netikėtumų. Vien Lewiso Hamiltono iškovota tik P7 pozicija ir Ch.Leclercui nutikusi avarija paskutiniame rate ko verta! „Ferrari“ mirtinai reikėjo pergalės. Deja, nors Charlesas laimėjo strategiškai svarbią kvalifikaciją, po smūgio (paskutiniame Q3 rate) teko keisti pavarų dėžę. Todėl sekmadienį lyderis negalėjo startuoti dėl techninių problemų.
Formulės 1 Monaco GP lenktynes laimėjo Maxas Verstappenas
Formulės 1 Monaco GP lenktynes laimėjo Maxas Verstappenas / „Scanpix“ nuotr.

Trumpai apibendrinant lenktynių eigą – ji buvo netradicinė. Pirmą kartą nuo 2009 m. nebuvo Saugos automobilio fazės. O abu nebaigę lenktynių pilotai iš jų pasitraukė dėl techninių problemų. Ch.Leclercas net nestartavo, o V.Bottas jau po pirmojo sustojimo negrįžo į trasą užstrigus rato varžtui. Visiška „Mercedes“ nesėkmė. Ir štai toks galutinis Monaco GP rezultatas:

Žemiau rasite Monaco GP chronologiją. Kitos lenktynės – po dviejų savaičių Azerbaidžane.

„Ferrari“ lyderio automobilis sugedo prieš startą – išlindo šeštadienio smūgio pasekmės

Skaudu bet kvalifikacijos laimėtojas Ch.Leclercas iš rikiuotės pasitraukė jau pakeliui į starto rikiuotę, teko skubiai stoti boksuose. Išvakarėse komanda buvo nusprendusi nekeisti pavarų dėžės, galimai apgadintos per šeštadienio avariją (pilotas už tai būtų gavęs baudą). Tačiau sekmadienį situacija pasisuko „Ferrari“ varžovų naudai – monakietis lenktynes stebėjo iš tribūnų. Apskritai, jam namų sienos dažniausiai nepadeda... Iš pirmosios pozicijos startavo „Red Bull“ pilotas Maxas Verstappenas.

Lenktynių starte M.Verstappenas kiek sudelsė, bet iš antros pozicijos startavęs V.Bottas tuo nespėjo pasinaudoti.

Ši trasa klaidų neatleidžia, lenkimai čia labai sudėtingi dėl ankštų gatvių. Todėl tiksli sustojimų strategija – labai svarbi. Pitlane juosta čia labai trumpa. Todėl pilotai čia užsukdami praranda iki 20 sek.

O stojimai neišvengiami, nes visi lyderiai pradėjo lenktynes naudotomis minkštomis „raudonomis“ padangomis. Žinoma, viską aukštyn kojomis gali apversti saugos automobilis. Nepamirškime, kad „Mercedes“ strategija dažniausiai duoda vaisių.

Per pirmuosius 10 ratų stebuklų neįvyko:

24/78 lyderiai jau lenkė Nikitą Mazepiną ratu. L.Hamiltomas laikėsi P6, nebandydamas atakuoti P.Gasly. C.Sainzas P3 priartėjo prie V.Botto (P2), bet lenkimams nebuvo šansų. Visi važiavo drausmingai, stengdamiesi nesukelti avarijų ir išvengti saugos automobilio (SC).

30/78. Mercedes tragedija. Pirmasis boksuose sustojo L.Hamiltonas ir pasikeitė padangas kietomis „baltomis“. Jam įkandin sustojęs V.Bottas užstrigo techninio aptarnavimo zonoje – mechanikai nesugebėjo nuimti užstrigusio priekinio dešiniojo rato. Varžtas, kainuojantis apie 2000 Eur, užstrigo... Suomiui teko išlipti iš bolido ir toliau enktynes stebėti iš boksų.

Tuo metu S.Vettelis aplenkė P.Gasly ir L.Hamiltoną, kuris smuktelėjo į P7. Tai tapo puikiu postūmiu „Red Bull“ pilotams.

35/78 ratų keisti sustojo M.Verstappenas, laikinai į priekį praleidęs savo bičiulį S.Perezą. Puikiu važiavimo stebino S.Vettelis, net ir naujomis neįšilusiomis padangomis išlaikydamas P5.

Ši „Sidabrinių strėlių“ nesėkmė atgaivino didžiulę intrigą ir lenktynėse, ir čempionate.

Įpusėjus lenktynėms lyderių rikiuotė atrodė taip: M.Verstappenas (Red Bull), C.Sainzas (Ferrari), L.Norrisas (McLaren).

56/78 P.Gasly ratu kliudė tą patį atitvarą 15-ame posūkyje, kuriame šeštadienį automobilį apgadino Ch.Lecercas. Laimei, be pasekmių.

59/78 Lando Norrisas (P3) ėmė skųstis, kad sunkiai išlaiko bolidą trasoje. Tą išgirdę „Red Bull“ vadovai davė nurodymą Sergio Perezui (P4) atakuoti.

70/78 L.Hamiltonas sustojo antrą kartą keisti ratų – norėdamas įveikti greičiausią ratą ir gauti papildomą tašką. M.Verstappenas jį dėl šio manevro prisivijo beveik ratu.

Finišas. 12-oji Maxo Verstappeno (Red Bull) pergalė ir antroji šį sezoną. Ir puikus „Ferrari“ rezultatas – C.Sainzas antras, o Ch.Leclerco tikrai gaila. Tai jau trečias ispano podiumas. Trečią vietą nuo S.Perezo apgynė L.Norrisas (taip pat trečiasis podiumas). Penktas – S.Vettelis, pagaliau pelnęs komandai taškus. Vokietis vertas pagyrimo.

Pokyčiai čempionato įskaitoje

Bendroje įskaitoje Lando Norrisas grįžo į trečią poziciją, nustumdamas žemyn V.Bottą. Į pirmą poziciją čempionate iššoko M.Verstappenas, į antrą poziciją nustumdamas L.Hamiltoną.

monaco gp trasa

  • Ilgis – 3,340 km. Lenktynininkai sekmadienį įveiks 78 ratus.
  • Nuo 2009 m. šioje trasoje nebuvo nė vienų lenktynių be SC (saugos automobilio) fazės.
  • Čempionato lyderiai iki Monaco GP: 1. L.Hamiltonas – 94 tšk., 2. Maxas Verstappenas – 80 tšk., 3. Valtteri Bottas – 47 tšk., 4. Lando Norris – 41 tšk., 5. Charlesas Leclercas – 40 tšk.

Visa pilotų čempionato lentelė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius