-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Halls Winter Rally“ – kas veja žmones į tą speigą?

Jau ne pirmus metus apsilankiau greičiausioje žiemos šventėje – „Halls Winter Rally“. Šalčio čia niekada netrūko – žiemos raliui jis yra būtinas kaip smėlis Dakaro raliui. Tačiau šįkart „winteryje“ pritrūko... Sniego.
„Halls Winter Rally“ žiūrovai
„Halls Winter Rally“ žiūrovai / Andriaus Lauciaus nuotr.

Šio žiemos atributo trūkumą pirmi pastebėjo dalyviai. Atlikdami susipažinimus su trasomis, visi kas tik netingi ketvirtadienį kėlė į feisbuką nuotraukas su apdulkėjusiais automobiliais ir pasakojo, kad padangų dyglių neliks jau po pirmų greičio ruožų. Ir kad žiūrovams reiktų pasisaugoti „dyglių lietaus“.

Nors dyglių lietų retas žiūrovas pastebėjo, dulkių netrūko. Apie sniegu ar ledu padengtą kelią galima pamiršti – visur tik kietas, įšalęs ir dulkantis žvyras. Tai kokio velnio žmonės renkasi pastovėti minus dvidešimt temperatūroje tam, kad pažiūrėtų į dvidešimt kelis pralekiančius automobilius, kurie palieka didžiulius dulkių debesis, kuriuos tie patys žiūrovai po to „sukvėpuoja“? 

Kokybiška šventė

Manau, kad ši paslaptis yra užkoduota pavadinime – „Winter Rally“. Ralių Lietuvoje vyksta begalė, ne viename jų susirenka daugiau ir stipresnių dalyvių, tačiau tokį žiūrovų kiekį, kokį pasiekia „Winter Rally“, realizuoti gali tik „Autoplius 300 lakes rally“ Zarasų regione. Visiems kitiems vietinės reikšmės raliukams surinkti daugiau nei 10 tūkst. žiūrovų yra mažiau realu nei sulaukti Sebastieno Loebo skambučio su klausimu „Galiu ir aš dalyvauti?“

Užtenka pasižiūrėti, ką žmonės veikia „Winter rally“ metu. Geriausiu atveju vienas iš trijų žino, kas tuo metu pirmauja ir vienas iš dešimties galėtų išvardinti bent trečdalį dalyvių. Ralis didžiajai daliai yra „dzin“ – jie į „winterį“ atvažiuoja pasišildyti prie laužo, suvalgyti ant jo iškeptą dešrą, pabendrauti su draugais bei išgerti 50 gramų. Na, kai kurie dar vieną nulį prie to skaičiaus prideda.

Žiūrovai į žiemos ralį susirenka ne tik stebėti ralio

Tai yra milžiniški pliusai pagrindinei renginio organizatorei Miglei Žalnierukynienei ir veidui Benediktui Vanagui – jie jau kelintus metus iš eilės sugebėjo į automobilių sporto renginį pritraukti minias žmonių, apie automobilių sportą išmanančių ne daugiau nei kai kurie darbingi Seimo nariai apie ekonomiką. 

Vien pažvelgus į dalyvių sąrašą prieš pat ralį, daug fanų turėjo nuliūsti – čia nedalyvavo ne tik daug greitų lietuvių (Dominykas Butvilas, Mindaugas Daunoravičius, Vaidotas Žala ar tas pats Benediktas Vanagas), bet ir daug potencialių dalyvių iš užsienio valstybių – jie ruošėsi po savaitės vyksiančiam Europos ralio čempionato etapui Latvijoje. Žinoma, į Uteną atvyko pora čekų ekipažų su S2000 klasės automobiliais, tačiau jie nepavijo greičiausių lietuvių, mintinai mokančių ne vieną šio ralio greičio ruožą. Žiemos ralio dalyvių sąrašą netgi galima pavadinti skurdžiu, jeigu lygintume su „Autoplius lakes rally“ ar „Kauno rudeniu“.

Tačiau „Halls Winter Rally“ vis tiek susirinko savo kelių dešimčių tūkstančių žiūrovų minią – tai įrodo, kad šiame renginyje svarbi ne tik sportinė dalis. 

Šiame žiemos ralyje stengiamasi dėl žiūrovų – lengvai galima rasti žemėlapius, keliuose – krūva nuorodų, kur kurį greičio ruožą rasti. Visiška priešingybė kai kuriems vasarą vykstantiems Lietuvos ralio čempionato etapams, kuriuose, atrodo, žiūrovų net nelaukiama – kuo jų mažiau, tuo mažiau problemų. 

„Winterį“ galima vadinti vienu iš 2,5 gerų ralių Lietuvoje, kartu su „Autoplius 300 lakes rally“ ir dalinai – „Kauno rudeniu“. Praėjusiais metais atgimęs ralis pareiškė rimtą pretenziją tapti trečiu geru kasmetiniu ralio renginiu Lietuvoje. Tikiuosi, taip ir bus – šie organizatoriai rodo supratimą, kad tikrų ralio fanų skaičiaus Lietuvoje renginys padidinti negali. Tai padaryti gali tik lenktynininkai-asmenybės. Kelias sulaukti daugiau žiūrovų – siūlyti jiems kito tipo pramogas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius