Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Saudo Arabiją keliaujančiame „Gymkhana Grid“ karavane – Lietuvos vėliava

Didžiausioje Arabijos pusiasalio valstybėje šiuo metu vykstančios Dakaro maratono kovos neabejotinai yra prikausčiusios visos pasaulio „benzingalvių“ dėmesį. Tačiau lyg to būtų ne gana šalis, kurioje vos prieš trejetą metų dar buvo draudžiama vairuoti moterims, užsimojo tapti dar vieno kultinio automobilių sporto renginio epicentru: sausio 8-ąją čia prasidės bemaž savaitę truksiančios „Gymkhana Grid“ batalijos. Vardinį kvietimą jos dalyvauti gavo ir Lietuvos komanda „ESmotorsport“, triumfavusi praėjusių metų Europos ralio kroso čempionate.
„ESmotorsport“ komanda
„ESmotorsport“ komanda / Komandos nuotr.

„Gymkhana“ yra sunkiai vienu sakiniu apibūdinama skirtingų automobilių sporto disciplinų mišrainė, susidedanti iš greituminio slalomo, „drifto“ ir netgi ralio kroso elementų. Kaip taisyklė dviejose paralelinėse trasose startuojantys pilotai, naudodami skirtingas vairavimo technikas turi išspręsti kalną sudėtingų užduočių, pradedant klasikinėmis „aštuoniukėmis“, gausybe 180 ar net 360 laipsnių apsisukimų ir baigiant šonaslydžiu.

Įveikę vieną trasos dalį sportininkai susikeičia vietomis, o poros nugalėtoju, patenkančiu į kitą etapą, skelbiamas trumpiau abiejose pusėse sugaišęs pilotas. Tokio pobūdžio lenktynės iš vairuotojo reikalauja ne tik universalumo ir preciziško automobilio valdymo, maksimalios koncentracijos, bet ir geros atminties trasos įsiminimui.

Kadangi paprastai veiksmas vyksta gana nedidelėje erdvėje ir viskas, ką daro pilotai, žiūrovams yra kaip ant delno, „Gymkhana“ sparčiai populiarėja ir taikosi tapti visaverte oficialiai pripažintų automobilių sporto disciplinų šeimos nare. Bene labiausiai žinomu personažu ir savotišku „Gymkhana“ sinonimu tapęs amerikietis lenktynininkams Kenas Blockas sukūrė įspūdingų vaizdo įrašų seriją, kuri „YouTube“ kanale peržiūrėta daugiau nei 550 milijonų kartų.

Žinoma, K. Blockas bus ir Saudo Arabijos sostinėje Rijade vyksiančiose „Gymkhana Grid“ lenktynėse, kurias nutarta pradėti Dakaro maratono poilsio dieną, kaip vieną didžiausios šiame regione tarptautinės automobilių parodos „Autoville“ (https://autoville.me) pramoginės programos dalių. Kautis dėl pergalės čia taip pat turėtų dukart „Formula Drift“ pasaulio čempionas, amerikietis Vaughn Gittin JR, Artimųjų Rytų „drifto“ legenda ir Gineso rekordininkas Abdulhadi AL-Qahtani, daugkartinis žiedinių ištvermės lenktynių nugalėtojas danas Anders Fjordbach ir daugybė kitų garsenybių.

Lietuvos vėliava šiame pompastiškame renginyje puikuosis ant „ESmotorsport“ komandos pastangomis sukonstruoto „Škoda Fabia WRX“ bolido, kuriuo pernai norvegas Andreas Bakkerud iškovojo pergalę Europos ralio kroso čempionate. Būtent tai „Gymkhana Grid“ organizatorius paskatino pakviesti visą mūsų šalies komandą į Saudo Arabijos sostinę dalyvauti didžiajame šou.

„Laišką iš organizatorių gavom lapkričio pabaigoje, todėl tereikėjo tinkamai susidėlioti logistikos schemą. Pastaroji bene sudėtingiausia per visą mūsų komandos istoriją, nes kovinį automobilį, reikiamą įrangą ir netgi specialų kurą teko transportuoti lėktuvu. Tai reiškia labai daug nekasdienių iššūkių ir sudėtingų logistikos formalumų, kuriuos – ačiū Dievui – padėjo sklandžiai įveikti mūsų partneriai iš kompanijos „Hoptrans“. Šiomis dienomis į Rijadą iš Vilniaus (A. Bakkerud – iš savo namų) išskrenda keturi pagrindiniai komandos žmonės. Žodžiu, savaitę laiko kasdien bent po tris kartus darysim tai, ką ir viso praėjusio lenktynių sezono metu“, – sako „ESmotorsport“ komandos savininkas Ernestas Staponkus.

Nors „Gymkhana Grid“ labiau primena autosporto šou, visgi Ernestas pastebi, kad ralio kroso kovoms parengta technika jam tinka puikiai: Telšiuose „ESmotorsport“ bazėje sukonstruoto „Škoda Fabia WRX“ ratus suka 600 AG variklis, leidžiantis 100 km/val. greitį pasiekti greičiau nei 2 sekundes nuo starto. Automobilis nepaprastai manevringas, turi efektyvią stabdžių sistemą ir yra tiksliai valdomas.

Kviestiniams „Gymkhana Grid“ svečiams bus sudaryta galimybė aplankyti ir Dakaro bivaką per maratono lenktynių poilsio dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius