Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Kelias į Le Maną: du Lietuvos lenktynininkai startuos prestižinėse ilgų nuotolių lenktynių serijose

Iki šiol ne vienas Lietuvos lenktynininkas yra išbandęs jėgas prestižinėse Europos ir pasaulio žiedinių ilgų nuotolių (Endurance) lenktynių serijose. Šią savaitę Barselonos trasoje, kurioje vyksta ir „Formulės 1“ lenktynės, startuos iškart kelios varžybos. Tarp jų – Europos Le Mano serija (ELMS) ir Europos Ligier serija (ELS).
Treniruotės Le Mano trasoje trečiadienį
Le Mano trasoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jei žvelgtume į ilgų nuotolių lenktynių piramidę, jos viršūnėje pirma pagal prestižiškumą (ir biudžeto dydį) puikuotųsi FIA WEC. Tai pasaulio ilgų nuotolių čempionatas (World Endurance Championship), kurio uoga ant torto yra legendinės Le Mano 24 val. lenktynės. Kituose WEC etapuose lenktyniaujama po 6 arba 8 val.

Tiems, kurie iki šiol mažai domėjosi WEC ir Le Manu, trumpai paaiškinsiu, kad čia dominuoja Le Mano prototipų klasės (LMP1, LMP2, LMP3), o kėbuliniai LMGTE klasės automobiliai – gerokai lėtesni.

LMP1 kai kuriomis charakteristikomis (pvz., elektros energijos panaudojimu akceleracijai) yra pranašesni net už F1 automobilius. Prieš kelis dešimtmečius Le Mane konkuravo dyzelinių variklių technologijos (tarkime, „Audi“ kovojo su „Peugeot“), o praėjusiame dešimtmetyje prasidėjo „hibridų“ mūšis (gaila, kad „Toyota“ ir „Porsche“ dvikova truko taip trumpai, nes vokiečiai pasitraukė).

Tiesa, nuo šių metų LMP1 vadinamas „Hypercar“. Plačiau apie 2021 m. WEC klasifikaciją skaitykite čia.

Tačiau patekti į WEC arba į Le Maną, ko gero, taip pat sunku, kaip ir į „Formulę 1“. Reikia ne tik didelio biudžeto, bet ir pažinčių. Tiksliau, pripažinimo WEC imperijoje. Be to, norint užkopti į viršūnę, reikia prieš tai sistemingai dalyvauti šiek tiek žemesnio rango varžybose, įrodant savo vertę.

Tą šiais metais bandys padaryti mažiausiai du lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius