Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl S.Vettelis čempiono titulą vėl padovanojo L.Hamiltonui?

Du keturiskart pasaulio čempionai ir pagrindiniai pretendentai į šių metų „Formulės-1“ titulą Sebastianas Vettelis ir Lewisas Hamiltonas apylygiai kovojo tik pusę sezono. Keletas nekritinių klaidų pirmoje jo pusėje ir akivaizdi jų lavina pradedant Vokietijos etapu visiškai palaužė Sebastianą Vettelį ir sužlugdė jo svajones tapti pasaulio čempionu penktąjį kartą.
Sebastianas Vettelis Singapūro F1 GP
Sebastianas Vettelis / „Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr.

Beveik kišenėje turėtą titulą vokietis tiesiog padovanojo pasakišką formą demonstruojančiam ir be klaidų lenktyniaujančiam Lewisui Hamiltonui. Būtent britas, tikėtina, jau artėjantį savaitgalį Meksikoje, užsitikrins pasaulio čempiono titulą, kuris Lewiso karjeroje bus jau 5-as.

Kas nutiko S.Vetteliui?

Pasirodė kalbų, kad asmeninį gyvenimą kruopščiai saugančio vokiečio šeimą ištiko nelaimė, galbūt tai turėjo įtakos jo psichologinei būsenai. Tačiau mes nesame psichologai, tad palikim šią temą nuošaly.

Sebastianui daug sunkiau sekasi kovoti, jei jis nestartuoja pirmose pozicijose.

Verčiau pasižiūrėkime į akivaizdžius faktus – Sebastianui daug sunkiau sekasi kovoti, jei jis nestartuoja pirmose pozicijose, kovos įkarštyje jis dažnai klysta. Tą matėme dar jo „Red Bull“ laikais.

Beje, buvęs vokiečio kolega Markas Webberis šį savaitgalį pasidalijo savo patirtimi, įgyta būnant vienoje ekipoje kartu su S.Vetteliu. Jo teigimu, S.Vettelis galėdavo valandų valandas praleisti nagrinėdamas automobilio nustatymus, lenktynių strategiją ir kitus niuansus. Jis yra perfekcionistas, siekiantis racionaliais metodais patobulinti save ir pasiekti reikiamo tikslo.

Bet, lenktynių savaitgalio metu įvykus kažkokiam netikėtumui, S.Vettelis lengvai „išsibalansuodavo“. Jis nėra didis improvizatorius, vokiečiui reikia laiko situacijai išanalizuoti, tik tuomet jis demonstruoja puikią formą.

„Scanpix“/„James Moy Photography“/„Press Association Images“/Markas Webberis
„Scanpix“/„James Moy Photography“/„Press Association Images“/Markas Webberis

Juk Markas teisus, ar ne? Būtent tą ir matėme šįmet net ne vieną ar du kartus – staigūs, neapgalvoti veiksmai, drastiški manevrai ir… klaidos.

Klaidos = taškai

Pereikime prie aritmetikos. Toliau nagrinėsime tik klaidas, o ne DNF‘us (nefinišuotus etapus), kadangi tiek L.Hamiltonas, tiek S.Vettelis abu yra nebaigę lenktynių po kartą. Bet britui tiesiog sugedo bolidas, o S.Vettelis suklydo ir pasitraukė iš lenktynių pats. Be to, kaip jau minėta anksčiau, šįmet L.Hamiltonas kažkokių stambesnių klaidų tiesiog nėra padaręs.

Žemiau pateikiu klaidų sąrašą su prarastų taškų kraičiu.

Pastaba – MAX stulpelyje skaičiuojamas taškų praradimas, turint omeny skirtumą prieš L.Hamiltoną: pvz. Vokietijoje S.Vettelis prarado 25 taškus, bet prieš L.Hamiltoną – dar papildomus 7 t.y. iš viso 32. Kodėl? Todėl, kad be S.Vettelio pasitraukimo, L.Hamiltonas finišuotų P2, o ne P1.

Sebastiano Vettelio prarasti taškai
Sebastiano Vettelio prarasti taškai

Rezultatas gaunasi toks:

  • atsargiausiais skaičiavimais Sebastianas iššvaistė 58 taškus;
  • skaičiuojant optimistiškiau – net 92 taškus;
  • su * pažymėtom aplinkybėm jų būtų net 113!

Daugiau įdomybių apie F1 skaitykite čia.

Situacija prieš „Formulės 1“ savaitgalį Meksikoje

AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Vettelis ir L.Hamiltonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Vettelis ir L.Hamiltonas

Šiuo metu, likus 3 etapams iki sezono pabaigos, vokietį nuo titulą beveik užsitikrinusio L.Hamiltono skiria 70 taškų.

Taigi, jei skaičiuotume rezervuotai, dabar S.Vettelis būtų atsilikęs vos 12 taškų. O, turint omeny atvejus, kai dėl savo klaidų ar pasitraukimų jis užleisdavo aukštesnę poziciją L.Hamiltonui, skirtumas būtų mažiausiai 22 (daugiausiai – net 43) taškai… S.Vettelio!!!

Post Scriptum: įdomioji statistika

„Movistar F1“ TV kanalo komentatoriai (vienas iš jų yra Pedro de la Rosa!) atskleidė įdomią statistiką – pilotų pergalių skaičių, kai šie startavo lenktynėse iš P4 ar žemesnių pozicijų. Rezultatas kiek pribloškė:

  • K.Raikkonenas – 8 pergalės (iš 21, t.y. 38 proc.)
  • F.Alonso – 8 pergalės (iš 32, t.y. 25 proc.)
  • L.Hamiltonas – 5 pergalės (iš 71 t.y. 7 proc.)
  • S.Vettelis – 0 pergalių (!)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius