Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Martynas Sidunovas: į lenktynių trasą – po kompiuterinių žaidimų

Dažnas paauglys žaisdamas lenktynių žaidimus kompiuteriu svajoja, kaip vieną dieną sės prie tikro bolido vairo, lėks milžinišku greičiu, priklausys profesionaliai komandai, o lenktynių pabaigoje ant pjedestalo maudysis šampano pursluose. Toks svajotojas kadaise buvo ir Martynas Sidunovas, tačiau nuo kompiuterinio vairo vaikinas persėdo į tikrą lenktyninį bolidą.
Martynas Sidunovas
Martynas Sidunovas

Lietuvos automobilių sporto padangę prieš metus sudrebino nauja disciplina – vairavimas prie lenktynių simuliatoriaus vairo. „Neste dream 2 drive“ pavadinta lenktynių komanda užsibrėžė į tikrą lenktynių trasą išleisti tokį kadaise buvusį svajotoją prie USB jungtimi prijungto kompiuterinio vairo.

Visą žiemą „Simuliatorių akademijoje“ vykusios varžybos lėmė, kad savo svajonę išpildys vilnietis Martynas Sidunovas.

Vasaros paskutinis savaitgalis – ypatinga diena jaunuoliui. Paskutinėse „Autoplius.lt Fast Lap“ varžybose Martynas debiutavo Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje. Lenktynininkas tikina, kad „Simuliatorių akademijos“ simuliatoriuose esanti Kačerginės trasos konfigūracija itin realistiška. Priešingai su automobiliu – vaikinas simuliatoriaus kėdėje treniruojasi su šiek tiek kitokiu „Mazda RX8“ negu realybėje: „Simuliatoriuje mūsų turima „Mazda“ turi daugiau galios, tačiau mažiau sukibimo. Priešingai atrodo „Neste dream 2 drive“ automobilis, kuris šiek tiek silpnesnis, tačiau kimba žymiai geriau“.

Martynas Sidunovas
Martynas Sidunovas

Martyno lenktynininko karjera prasidėjo būtent taip, kaip daugelio jaunuolių – tėčio nupirktas kompiuterinis vairas atėmė daugelį Martyno vakarų ir savaitgalių:

Taip kaip pradėjau aš, gali kiekvienas – užtenka paprasto kompiuterinio vairo

„Tai buvo paprastas kompiuterinis vairas, kuris man taip patiko, kad žaisdamas lenktyninius žaidimus praleidau prie jo valandų valandas. Tos treniruotės lėmė, kad būdamas šešiolikos metų tapau Europos čempionu. Taip kaip pradėjau aš, gali kiekvienas – užtenka paprasto kompiuterinio vairo“, - tikina naujai iškeptas lenktynininkas.

Kompiuteriniai lenktynių žaidimai, anot Martyno, davė pradžią tam, kad „Autoplius.lt Fast Lap“ lenktynėse jis sėdi prie tikro automobilio vairo. Azartas, kuris daug ką lemia, juntamas tiek simuliatoriuje, tiek tikrame lenktyniniame automobilyje.

Pirmas kartas Kačerginėje

Martyno sąskaitoje jau pravažiuotos trys lenktynių trasos – Pernu „Auto24ring“, Poznanės „Tor Poznan“ ir lietuviškasis „Nemuno žiedas“. Martynas tikina, kad pastaroji yra pati įdomiausia. Anot jaunojo lenktynininko, Kačerginėje nėra vietos klaidoms, nes jas padarius galima pridaryti itin daug žalos automobiliui ir pačiam sau. Priešingai yra minėtose Lenkijos ir Estijos trasose, kur net ir padaręs klaidą gali lengvai grįžti į trasą.

„Kačerginėje juntama lengva baimė – nesunkiai įveikiama, o tada jau važiuoji maksimaliai greitai, kaip mokė Tauras Tunyla ir Jonas Dereškevičius“, - tikina pašnekovas.

Martyną Sidunovą treniruoja ir patarimų bei pamokų negaili legendinis Lietuvos lenktynininkas Jonas Dereškevičius ir jaunosios kartos atstovas Tauras Tunyla. Pastarasis jau daug kartų įrodė, kad yra velniškai greitas, pasitinkintis savimi ir jau puse lūpų kalba apie startą Palangoje vykstančios „Eneos 1006 km“ lenktynėse.

Tauras man nuolat pataria kaip važiuoti, kokią techniką geriau rinktis, kada stabdyti, kada akseleruoti ir pan. Jonas Dereškevičius yra tarsi mano psichologas

„Abu mano mokytojai tarsi pasiskirstę vaidmenimis ir jie apskritai yra labai skirtingi žmonės. Tauras man nuolat pataria kaip važiuoti, kokią techniką geriau rinktis, kada stabdyti, kada akseleruoti ir pan. Jonas Dereškevičius yra tarsi mano psichologas. Jis man pataria, kaip pasiruošti psichologiškai, sutelkti dėmesį, kaip elgtis prieš ir po starto.

Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad Jonas mus, komandos lenktynininkus kažkaip riboja. Jis supranta, kad mes esame jauni, tad griežto valgymo, sporto režimo neturime, tačiau labai atsipalaiduoti ir startuoti išsiblaškiusiems neleidžia“, - teigia Martynas.

Žinoma, fizinis lenktynininko pasiruošimas yra svarbus. Daugelis pasaulio lenktynininkų užsiima vienokia ar kitokia sportine veikla. Lietuviai – ne išimtis, tai ir V. Švedas, I. Gelžinis ir kiti. Martynas Sidunovas taip pat teigia, kad jam sportas nėra svetimas dalykas – vaikinas nuo mažų dienų aktyviai treniruojasi krepšinio aikštelėje.

Ar Martyno svajonė galutinai išsipildė? Šiuo metu universitete studijuojantis lenktynininkas tikina, kad galbūt ateityje jam pavyks jau išsipildžiusią svajonę paversti pagrindininiu pragyvenimo šaltiniu. Jau dabar Martynas demonstruoja itin gerą tempą, lenkia ne vieną dalyvį, o „Tor Poznan“ trasoje nuo savo mokytojo Tauro Tunylos atsiliko vos viena sekunde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius