Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Samsonas Rally Rokiškis“: naujas Vaidoto Žalos tramplinas ir noras tapti ERČ etapu

Jau šį savaitgalį startuosiantis „Samsonas Rally Rokiškis“ nustebins ne tik žiūrovus, tačiau ir dalyvius. Tikriausiai didžiausia ir laukiamiausia kova bus tarp Vaidoto Žalos ir Vytauto Švedo, kurie jau puikiai pažįstami Lietuvos automobilių sporto gerbėjams. Nuo jų neatsilieka, kaip pats juokauja, dažniau su technika nei su varžovais besirungiantis, Giedrius Notkus su savo „sena valtimi“. O šiemet ralio trasoje pridėti ne tik papildomi tramplinai, tačiau ir dar trys ruožai, tad jų bus net 16. Neveltui, pasak ralio organizatoriaus Audriaus Gimžausko ir LASF prezidento Sauliaus Girdausko, šis ralis pretenduos tapti Europos ralio čempionato (ERČ) etapu.
„Samsonas Rally Rokiškis“ spaudos konferencija
„Samsonas Rally Rokiškis“ spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lyderiai nestokoja geros nuotaikos ir kovingo nusiteikimo

Ralio organizatoriai praneša, kad šiemet ralio stebėjimas žiūrovų zonose turės dar daugiau privalumų, mat šiose vietose buvo suformuoti tramplinai, garantuosiantys įspūdingus šuolius.

VIDEO: Vaidotas Žala parduoda savo ralio „Škoda Fabia R5“: kokios strategijos laikysis „Samsonas rally Rokiškis“?

2017-ųjų metų „Samsonas Rally Rokiškis“ ralyje vienas tramplinas jau pakrikštytas Vaidoto Žalos vardu, o šiemet dar daugiau šuolių galės pademonstruoti visi lenktynininkai. Nors pats V.Žala tokio šuolio , kaip prieš keletą metų su „Mitsubishi“, niekam nelinki pakartoti.

„Jei teisybė, tai nesiūlau niekam to pakartoti. Laimei, jis baigėsi sėkmingai, tačiau ne visada taip būna. Manau, kad organizatoriai su kolektyvu kiekvienais metais vis tempia tą kartelę ir daugelį dalyvių išprievartaus tam tramplinui. Tokios zonos su vaizdais labai reikalingos. Kuo daugiau tokių elementų – tuo smagiau ir mums, ir žiūrovams“, – ralio pristatymo spaudos konferencijoje sakė V.Žala.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaidoto Žalos šuolis „Samsonas Rally Rokiškis“ įaudrino internautų vaizduotę

Vytautas Švedas atviras ir tikina, kad nors jau jaučiasi kiek vyresnis, tačiau kovos nuo pat pirmų akimirkų ir nei vieno ruožo nenorėtų krikštyti savo vardu, gal net jei ir galėtų.

„Krikštatėvis ne koks esu, nes krikštiju daugiau posūkius ir kelmus. Daug kas atsimena neypatingai pavykusį „Elektrėnų ralį“. Sportinė forma dabar yra gera, daug kilometrų jau pravažiuota sportinėse trasose per pastaruosius mėnesius. Skirtingos trasos, automobiliai, dangos, oras – visa specifika toje mano galvelėje maišosi ir sunkiai virškinasi“, – sako V.Švedas.

VIDEO: Vytautas Švedas „Samsonas Rally Rokiškis“ pradės dvikova su Vaidotu Žala žoliapjovių lenktynėse

Nors vėliau patikina, kad pasiruošimas buvo labai geras ir kuo toliau, tuo labiau jis stengsis važiuoti greičiau ir ieškos geriausių sprendimų iki starto pradžios. Juolab, kad tas potencialas, pasak sportinininko, nėra išnaudotas ir laukia kova nuo pat starto pradžios.

Po nelabai pavykusio ralio Zarasuose lenktynininkas Giedrius Notkus teigia, kad techniniai namų darbai šį kartą buvo atlikti geriau.

VIDEO: Giedrius Notkus „Samsonas Rally Rokiškis“ pasistumdys ir su Vaidotu Žala, ir su Vytautu Švedu

„Nuotaikos optimistiškos, nors su sena technika važiuojant kovojame dažnai su automobiliu, o ne varžovais. Tikiuosi, kad Rokiškio ralyje būsime pasiruošę 100 procentų“, – sako G.Notkus.

Kiekvienas iš lenktynininkų teigė, kad šiemet organizatoriai paplušėjo iš peties, tad įdomu bus ne tik žiūrovams, tačiau ir sportininkams.

Didžioji čempionato intriga: kas gali tapti čempionu

Paklaustas (žiūr. video su V.Žala), kokiu atveju nedalyvautų Druskininkų ralyje spalio mėn., Vaidotas Žala atsakė tiesiai šviesiai:

„Jei Rokiškyje Giedrius Notkus bus trečias arba finišuos dar aukštesnėje pozicijoje, čempiono titulo likimas spręsis Druskininkuose“. Vaidotui svarbu parduoti savo „Škoda Fabia R5“, nes reikia ruoštis startuoti Dakaro ralyje. Jei automobilį parduotų dabar, Druskininkuose tektų važiuoti nuomotu R5.

Paaiškėjo starto tvarka

Pirmasis startinis numeris suteiktas „Agrorodeo“ duetui – Vaidotui Žalai ir Andriui Malniekui. Jie Rokiškyje startuos žiūrovams jau gerai pažįstamu „Škoda Fabia R5“ automobiliu. Jį lenktyninkas bando parduoti, kad turėtų laisvų finansų Dakaro ralio automobiliui.

Antrąjį starto numerį gavo svečiai iš Suomijos – šios šalies ralio čempionai Teemu Asunmaa ir Jani Salo. Treti lenktynes Rokiškyje pradės Giedrius Notkus su Daliumi Strižanu. Ketvirta starto pozicija suteikta jaunojo Latvijos ralio talento Martinšo Sesko ir Mario Kulšso duetui. Jie Rokiškyje vairuos „Ford Fiesta NRC“.

Penkti prie starto stos su „Volkswagen Polo R5“ važiuosiantys Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas. Iškart už jų lenktynes pradės dar vienas suomių ekipažas – Saku Vierimaa su Mika Rajasalo. Septintasis numeris suteiktas latviams Janiui Vorobjovui ir Ivo Pūkiui. Aštunti pasirodys Airijos atstovai Patrickas ir Stephenas O`Brienai.

Devintas numeris atiteko šio ralio vardo partneriui Martynui Samsonui, kuriam stenogramą skaitys Ervinas Snitkas. Starto dešimtuką užbaigs rusai Denisas Rostilovas su Georgy Troshkinu.

autorally.lt/„Samsonas Rally Rokiškis“ starto tvarka
autorally.lt/„Samsonas Rally Rokiškis“ starto tvarka

Kova bus įtempta kaip niekad

LARČ1 įskaitoje kol kas į priekį pabėgęs Vaidotas Žala. Jis yra sukaupę 138,6 taško. Antroje vietoje klasifikuojamas Vytautas Švedas su 74 taškais, o trečiąją vietą kol kas užima Linas Vaškys, turintis 40,8 taško.

LARČ1 įskaita
LARČ1 įskaita

LARČ2 įskaitoje permainų dar galima laukti, mat pirmoje vietoje esantis Gediminas Maškauskas turi 105,2 taško ir nėra nepavejamas. Nuo jo vos kiek daugiau nei 10 taškų atsilieka Baltarusijos sportininkas Siarhei Viazovich. 46 taškus turi lenkas Jakubas Gegola, tačiau ir jis negali jaustis ramiai. Ketvirtoje vietoje klasifikuojamas Alexanderis Gorelovas yra surinkęs 30 taškų.

LARČ3 įskaitoje gana užtikrinta persvara pirmauja Giedrius Notkus. Jo sąskaitoje – 136,8 taško. 70 taškų turi Eugenijus Sladkevičius. Nuo pastarojo vos šešiais balais atsilieka Janis Vorobjovs, o dar dešimčia taškų mažiau turi Nerijus Anužis. Taigi, jei Giedrius Notkus į priekį ir pabėgęs, tai dėl antrosios ir trečiosios vietų – dar niekas neaišku.

O taip atrodo absoliučios įskaitos lentelė:

4WD įskaita
4WD įskaita

M.Samsonas užves savo „pragaro mašiną“

Varžybose startuos ir šio ralio vardo partneris Martynas Samsonas, kuris greičio ruožais skries brutalia jėga pasižyminčiu, keturiais ratais varomu savadarbiu BMW M3X.

Martyną Samsoną prie šio automobilio vairo buvo galima išvysti dar pačiame pirmame „Samsonas Rally Rokiškis“ ralyje 2017-aisiais. Tąkart jo ir šturmano Mindaugo Varžos duetas iš lenktynių pasitraukė įveikę pusę distancijos. Nors po šešių greičio ruožų duetas laikėsi trečioje bendrosios įskaitos vietoje, tačiau tuomet BMW M3X patyrė gedimą.

Organizatorių nuotr./BMW M3X
Organizatorių nuotr./BMW M3X

Po metų „Samsonas Rally Rokiškis“ varžybose Martynas Samsonas pasirodė su GAZ sunkvežimiu, tačiau technika tuomet taip pat neatlaikė lenktynininko pasiūlyto tempo. Šiemet Martynas Samsonas apsisprendė grįžti prie ištakų ir vėl užvesti „pragaro mašiną“, tad žiūrovai trasoje galės grožėtis raudonuoju BMW M3X.

Sugrįš Suomijos čempionas

Sparčiai ilgėjančiame dalyvių sąraše galima rasti ne tik daugelį greičiausių šalies lenktynininkų, bet ir solidžių pavardžių iš užsienio. Vienas jų – Suomijos ralio čempionas Teemu Asunmaa, kuriam Rokiškio krašto žvyrkeliai tikrai nėra jokia naujiena.

Nuo pat pirmųjų „Samsonas Rally Rokiškis“ varžybų 2017-aisiais metais čia lenktyniaujantis suomis ir šiemet bandys pasiekti savo tikslą – iškovoti pirmąją vietą absoliučioje įskaitoje. Arčiausiai šio titulo jis buvo debiutinėse „Samsonas Rally Rokiškis“ varžybose, kai laimėjo trečią vietą.

Organizatorių nuotr./Teemu Asunmaa
Organizatorių nuotr./Teemu Asunmaa

Šiemet į „Samsonas Rally Rokiškis“ varžybas Teemu Asunmaa taip pat jau užsiregistravo. Šįkart vėl su kitu šturmanu ir dar konkurencingesniu automobiliu. Suomiui stenogramą skaitys jo tautietis Jani Salo. Svečiai lenktyniaus „Ford Fiesta N5+“ automobiliu.

Į orą pakils visi automobiliai

Po 2017-ųjų metų „Samsonas Rally Rokiškis“ ralio savo vardu pakrikštijęs trampliną Vaidotas Žala šiemet galės firminį savo šuolį pademonstruoti dar sykį.

Komandos nuotr./Legendinis Vaidoto Žalos šuolis
Komandos nuotr./Legendinis Vaidoto Žalos šuolis

Tačiau organizatoriai užtikrina – čia šoks ir kiti ralio dalyviai, mat prieš šių metų ralį V.Žalos tramplinas buvo dar labiau pakeltas. Keliolika tonų žvyro čia leido suformuoti tokią kalvą, ant kurios savo automobilius į orą pakels net ir mažesnius vidutinius greičius demonstruojantys ralio sprinto dalyviai.

Atvyksta Suomijos ralio legenda Toni Gardemeisteris

Ralio vardo partneris ir vienas iš organizatorių Martynas Samsonas, asmeniškai bendraujantis su Suomijos lenktynininkais, patvirtino, kad ralio žiūrovai Rokiškyje ir vėl pamatys legendinį suomį, praeityje Pasaulio ralio čempionate dalyvavusį Tonį Gardemeisterį. Šis lenktynininkas ypač gerai žinomas vyresnės kartos žiūrovams.

Asmeninio archyvo nuotr./Toni Gardemeisteris
Asmeninio archyvo nuotr./Toni Gardemeisteris

„Toni pažadėjo, kad vėl atvažiuos į ralį. Duosime jam tą patį BMW M3, su kuriuo jis pas mus lenktyniavo ir pernai. Tikiuosi, kad žiūrovams patiks jo pasirodymas. Toni yra Suomijos ralio legenda, todėl džiaugiuosi, kad tokius lenktynininkus žiūrovai galės pamatyti mūsų ralyje“, – sakė Martynas Samsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius