Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos lenktynių galvosūkis: kas yra „šikanas“?

„Moki žodį – žinai kelią.“ Tokią iniciatyvą 15min GAZAS komanda pradėjo Palangoje vykusiose „Aurum 1006 km lenktynėse“. Kuras ar degalai? Ar galima lenktynes vadinti „Palangos raliu“? Kas yra lenktynių „čiupačiupsas“ – tokiomis karštomis temomis diskutavome su greičiausiais Lietuvos pilotais.

Visos 1006 km lenktynių naujienos specialioje rubrikoje.

Tačiau šį kartą – dar painesnis klausimas. Baltijos šalių BMW 325 CUP klasės čempionas vieno 15min reportažo metu net keletą kartų vartojo terminą „šikanas“. Daugeliui šis žodis galimai reiškia tą patį, ką „nueiti pas nykštukus“ ar „kur karaliai pėsti vaikšto“.

Tačiau kai kurie terminai, vartojami autosporte, nebūtinai tiesiogiai susiję su bendrinės lietuvių kalbos žodžiais. Puikus pavyzdys – ir žiedinėse lenktynėse, ir klasikiniame ralyje vartojamas „šikanas“.

VIDEO: 1006 km lenktynės: kas yra „šikanas“

Terminas „šikanas“ kildinamas iš anglų ir net iš prancūzų kalbų. Tačiau, ko gero, pati paprasčiausia žodžio (ang. chicane) reikšmė kasdieniame gyvenime yra kelio posūkis, dažniau suprojektuotas žmonių, nei gamtos. Ir autosporte, ir bendrojo naudojimo keliuose „šikanai“ (dažniausiai S formos posūkiai) naudojami eismo saugumui didinti, siekiant sumažinti greitį.

Lenktynėse „šikanas“ dažniausiai yra trumpas S: iš pradžių pilotas suka kairėn, tada dešinėn, dažniausiai apvažiuodamas tris kūgelius. Bet nebūtinai. Pasak Igno Gelžinio, paskutinis Palangos trasos posūkis (po „užtrauktuko“ ties pitlane) taip pat gali būti vadinamas „šikanu“.

Prancūzų kalboje veiksmažodis chicaner reiškia „sukurti sunkumų“ arba „beprasmiškai ginčytis“. Būtent šio prancūziško žodžio šaknis tapo angliško daiktavardžio chicanery (liet. priekabė) pagrindu. O Lietuvos sportininkai, užuot vadinę S trajektorijos stabdymo zoną tikruoju vardu, sukūrė naujadarą, originaliai adaptavo chicane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius