-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmi Dakaro automobilių gedimai: B.Vanagą sustabdė per tuščias bakas, V.Žalą – perkaitęs variklis

Dakaro ralio dalyviai išgyveno dar tik tris dienas ir įveikė apie 600 kilometrų smėlynais ir akmenimis, tačiau tiek užteko, kad pasipiltų automobilių gedimai. Visas tris dienas iš eilės ramiai nesiilsi Benedikto Vanago mechanikų komanda, paskutinėmis dienomis paplušėti teko ir Vaidoto Žalos mechanikams.
„General Financing team Pitlane“ komandos automobilis bivake, apsuptas mechanikų
„General Financing team Pitlane“ komandos automobilis bivake, apsuptas mechanikų / Edgaro Buiko nuotr.

Visgi kol kas daugiausia rimčiausio darbo turėjo Benedikto Vanago mechanikai. Pirmąją ralio dieną, vos po 31 km ilgio greičio ruožo, į bivaką sportininkas buvo partemptas prisirišus lynu. Paaiškėjo, kad likus porai kilometrų iki greičio ruožo, vadinamo „prologu“, jo juodas „Toyota Hilux Overdrive“ tiesiog ėmė ir sustojo.

Juodojo „Hilux“ degalų bake buvo per tuščia

„Panašu, kad sugedo visi keturi apatiniai degalų siurbliai, nes tiesiog dingo degalų slėgis ir automobilis tiesiog užgeso. Bandėme ieškoti, kur problema, ir nieko nesuradome“, – tik grįžęs į bivaką po to, kai teko daugiau nei valandą laukti galimybės būti partemptam, pasakojo sportininkas.

VIDEO: B.Vanagas paaiškino, kodėl Dakare sustojo „Hilux“: „Automobilis naujas ir tam tikrų dalykų nežinai“

Visgi mechanikams kaip reikiant „išpurčius“ automobilį paaiškėjo, kur šuo buvo pakastas ir kodėl „Hilux Overdrive“ nustojo važiuoti.

„Nustojo veikti keturi siurbliai. Ir jie nustojo veikti todėl, kad, kaip sužinojome vėliau, šitos konstrukcijos degalų bake reikia turėti mažiausiai 80 l degalų – tada jie veikia normaliai. Tai pirmąją dieną fiziškai degalai nepasibaigė, bet jų buvo šiek tiek mažiau, negu reikėjo. Na, naujas automobilis, tam tikrų dalykų nežinai, ir tie dalykai gali nutikti“, – 15min Gazas žurnalistui Žilvinui Pekarskui pasakojo „General Financing team Pitlane“ komandos pilotas.

Tiesiai mechanikams į rankas savo „Toyota Hilux“ B.Vanagas atidavė ir po antrosios ralio dienos. Tąkart ekipažas vertėsi nuo kopos, tad kiek apsilamdė automobilio šonai, o priekinio stiklo nusprendė atsikratyti patys sportininkai, mat šis buvo taip sueižėjęs, kad nieko nebesimatė.

„Mes atsarginių stiklų turime labai daug“, – šypsojosi B.Vanagas.

Edgaro Buiko nuotr./Benedikto Vanago automobilio remontas po virtimo nuo kopos
Edgaro Buiko nuotr./Benedikto Vanago automobilio remontas po virtimo nuo kopos

Visgi trečiąją dieną, atvažiavęs į finišą, jis užsiminė, kad reikės peržiūrėti automobilio amortizatorių nustatymus, mat ir šįkart važiuodamas nuo kopos vos neapsivertė.

„Vos nepakartojome savo kūlversčio. Reikės patikrinti automobilio amortizatorių nustatymus“, – kalbėjo sportininkas, įsitikinęs, kad amortizatoriai veikia netinkamai.

VIDEO: B.Vanagas po trečio Dakaro greičio ruožo: „Buvome užstrigę kaip kokie pirmokai“

Pasak jo, važiuojant lėčiau ir verčiantis per kopos viršūnę žemyn, automobilio galinė dalis įsisiūbuoja, o tai lemia, kad priekinė dalis pasvyra tiek, jog variklio apsauga atsiremia į smėlį. Toks važiavimas gali baigtis „stogu“ arba „kūlversčiu“, bet kol kas „ištraukti“ automobilį padeda tik stipriai nuspaustas akceleratoriaus pedalas, priekiniams ratams suteikiantis didžiąją dalį sukimo momento ir traukos.

„Agrorodeo“ grįžo be šypsenų veiduose

Rūškanu veidu po trečiosios Dakaro ralio dienos į bivaką grįžo Vaidotas Žala.

Jau antrą ralio dieną jo ir Sauliaus Jurgelėno ekipažas susidūrė su tuo, kad sudegė automobilio saugikliai. Sportininkai nujautė tokią bėdą ir buvo tam pasiruošę bei reikiamus saugiklius turėjo po ranka, tad užteko greitai stabtelėti ir buvo galima važiuoti toliau.

Trečią ralio dieną jau starte jų „Toyota Hilux“ nusprendė „ožiuotis“ – pradėjo „kvailioti“ elektronika, kaip sakė Ž.Pekarskas, 15min Gazas žurnalistas, Dakaro ralį stebintis tiesiogiai Pietų Amerikoje. Tiesa, sportininkai nusprendė pasielgti paprastai: išjungė automobilio variklio degimą ir vėl įjungė, o klaida nepasikartojo.

Vytauto Dranginio nuotr./Trečia Dakaro ralio diena „Agrorodeo“ komandai ne iš lengvųjų
Vytauto Dranginio nuotr./Trečia Dakaro ralio diena „Agrorodeo“ komandai ne iš lengvųjų

Visgi stebėję, kaip lenktynininkai vieną po kito įveikia greičio ruožus, daugelis pastebėjo, kad ekipažas lėtėja. Tik jiems atvykus į bivaką paaiškėjo, kur tempo sumažėjimo priežastis.

„Su elektronika viskas gerai, bet variklis kaista. Ir čia nieko gero“, – bene pirmą kartą be plačios šypsenos veide sugrįžo V.Žala.

VIDEO: Didžiausias V.Žalos ir S.Jurgelėno galvosūkis trečią Dakaro dieną: kodėl kaista variklis?

Perkaitinėjantis motoras tapo pagaliu ratuose, mat, pasakojo S.Jurgelėnas, „Agrorodeo“ komandos ekipažas išsiverždavo į priekį, aplenkdavo kelis ekipažus, o tada stodavo aušinti variklio ir aplenktieji juos lenkdavo vėl.

„Tikrai buvo ekipažų, kuriuos lenkėme 6–7 kartus“, – skaičiavo šturmanas.

Ekipažas neslėpė vilties, kad mechanikai ras problemą, kodėl automobilio variklis pradėjo kaisti, ir jiedu toliau galės demonstruoti tą tempą, su kuriuo pradėjo šių metų ralį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius