-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„RaceDay Druskininkai 2021“: klastinga danga, „Tesla“ debiutas bei J.Kvaraciejaus triumfas

Šeštadienį Druskininkuose nuskambėjo paskutinysis šių metų Lietuvos „Street Race“ čempionato akordas. Šeštasis, finalinis etapas „RaceDay Druskininkai 2021“, kurį organizavo „Marimotors Racing“, čia subūrė daugiau nei šimtą dalyvių. Paskutinis sezono mūšis dėl taškų galiausiai išaiškino ir sezono nugalėtojus.
„RaceDay Druskininkai 2021“
„RaceDay Druskininkai 2021“ / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Paskutinysis etapas staigmenų pateikė ne tik dalyviams, bet ir organizatoriams. Varžybų išvakarėse siautėjęs vėjas Druskininkuose esančią Gardino gatvę ir dvi lenktynių trasos konfigūracijai reikalingas automobilių stovėjimo aikšteles padengė medžių lapais ir spygliais.

Kuo gali baigtis paslydimas ant šlapių lapų gatvėje – išsiplėsti neverta. Juolab, kad Gardino gatvėje esantys šaligatvių bortai tikrai ne tokie, ant kurių užšokti galima be nuostolių. Varžybas organizavusi „Marimotors Racing“ komanda į tokią rudenišką gamtos išdaigą reagavo nedelsiant – dar tą patį penktadienio vakarą buvo rasta gatvių šlavimo technika, kuri nuvalė asfaltą.

Varžybų rytas gero oro taip pat nežadėjo. Dangus reguliariai pažerdavo lietaus, tačiau dauguma dalyvių tam buvo pasiruošę ir atsigabeno šlapiai dangai skirtas padangas. Nors atrodė, kad panašios sąlygos bus visą dieną, tačiau varžyboms įpusėjus pasirodė saulė. Pastebėję, kad trasoje atsiranda vis daugiau sausų plotų, dalyviai vėl suskubo keisti padangas, kuriomis įprastai važiuoja sausa danga.

Visgi Gardino gatvės bortai savo duoklę susirinko – keliems dalyviams po klaidų teko išbandyti betono kietumą ir spręsti sulankstytų traukių ar šakių problemas. Tačiau didžiausia klaidų kaina buvo ne sugadintas metalas, bet iššvaistytos sekundės ir neuždirbti sezono taškai, kurių vertė paskutiniame „Street Race“ čempionato etape – pusantro karto didesnė nei įprastai.

Tačiau kai kuriems dalyviams paskutinysis etapas buvo tik formalumas. Vienas tokių – SGC-1 klasės lyderis Kristupas Šablinskas. Jis iki „RaceDay Druskininkai“ varžybų jau buvo iškovojęs penkias pergales iš penkių galimų, tad jam čia tereikėjo tik startuoti. Visgi šis jaunas lenktynininkas nusprendė įgyvendinti planą „maximum“ ir su kiekvienu važiavimu vis gerindamas savo laiką pelnė šeštąją sezono pergalę bei antrus metus iš eilės tapo Lietuvos čempionu savo klasėje.

Nuo „Honda Civic“ vairavusio lyderio Druskininkuose kiek mažiau nei dešimt sekundžių atsiliko „Ford Fiesta“ kovos randus po etapo Varėnoje užgydęs Lukas Jaruševičius. Jam žengti ant antrojo laiptelio nesukliudė ir gauta penkių sekundžių bauda. Šįkart trečiosios vietos taurę iškovojo Lukas Gordonas. Jis galimybę kopti ant antrojo laiptelio palaidojo antrame važiavime, kai esant šlapiai kelio dangai pavėlavo sustabdyti savo „Honda Civic“ ir pračiuožė posūkį į aikštelę.

SGC-2 klasėje triumfavo nuo pat varžybų pradžios iki paskutinio važiavimo savo tempą vis didinęs Edvinas Sabalys, vairavęs „Honda Civic“. Jis artimiausią persekiotoją Dainių Vitkauską, lenktyniavusį „Mazda MX-5 Miata“ automobiliu, aplenkė beveik 11 sekundžių. Ant trečiosios vietos laiptelio prasibrovė Vilius Juknevičius su „Volkswagen Golf“. Tiesa, jis per dieną užsidirbo vieną baudą, todėl galutinėje rikiuotėje persvara prieš ketvirtoje vietoje likusį Justiną Pangonį ištirpo iki dviejų sekundžių.

SGC-3 klasėje dar vieną pergalę iškovojo Edvinas Sabalys, kuris šioje įskaitoje startavo „Porsche Boxster“ automobiliu. Klasėje, kurioje dominuoja BMW modeliai, Edvinas Sabalys už savęs per keturis važiavimus keturiomis sekundėmis paliko Arnoldą Pukį. Nuo pastarojo kiek daugiau nei viena sekunde atsiliko Darius Sukackas.

SGC-4 klasėje nugalėtoju tapo vos 0,09 sek. pranašumu pergalę šventęs Martynas Utkinas su „Volkswagen Golf“. Jis vos akimirka buvo greitesnis už antroje vietoje finišavusį Sergej Finenko, taip pat lenktyniavusį „Volkswagen Golf“ automobiliu. Vietą ant prizininkų pakylos išsikovojo Julius Povilauskas, Druskininkuose startavęs „Subaru Impreza“ automobiliu ir į viršų kėlęs trečiosios vietos taurę.

Kaip jau tapo įprasta, pati gausiausia klasė „Street Race“ čempionate būna OC. Šioje klasėje techniniai reikalavimai dalyviams leidžia daugiau nei SGC taisyklės, galima naudoti ir didesnį pranašumą suteikiančias padangas. Tačiau čia sportininkų gausa visuomet sutinkama dėl to, jog OC įskaitoje taip pat galima lenktyniauti bet kurios kitos klasės reikalavimus atitinkančiu automobiliu.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„RaceDay Druskininkai 2021“
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„RaceDay Druskininkai 2021“

Tačiau šįkart varžybų komisarams teko spręsti naują dilemą, su kuria, tikėtina, ateityje bus susiduriama vis dažniau. „RaceDay Druskininkai 2021“ paraišką pateikęs Algirdas Gelžinis čia atvyko su „Tesla Model 3 Performance“ automobiliu, tad organizatoriams neliko nieko kito kaip tik priskirti šį elektromobilį OC klasei.

Varžybų organizatorių „Marimotors Racing“ teigimu, tai bene pirmasis atvejis, kai „Street Race“ čempionato etape startuoja elektra varomas automobilis. Ko gero, toks precedentas ir tendencijos prieš kitą sezoną vers peržiūrėti „Street Race“ čempionatą reglamentuojančius dokumentus.

Deja, bet pergale pažymėti „Tesla“ debiutą Algirdui Gelžiniui neteko. Viena kliudyta trasos gairelė jį iš pirmosios vietos nustūmė į trečiąją.

Antrąją vietą šioje įskaitoje iškovojo būtent OC klasei paruoštu bei Frankenšteinu pramintu BMW startavęs Paulius Vasiliūnas, kuris Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko taurę yra iškovojęs pernai.

Sezoną triumfu baigė Justinas Kvaraciejus, artimiausiam persekiotojui įvežęs pusantros sekundės. Būtent ant Justino Kvaraciejaus „Subaru Impreza WRX STI“ stogo ir buvo padėta gigantiška taurė, kurią absoliučiai greičiausiam varžybų dalyviui įteikė meras Ričardas Malinauskas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Apdovanojimai
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Apdovanojimai

Komandinėje įskaitoje šiame etape laimėjo 42 taškus surinkusi „Marimotors Racing“ komanda. Ekipa čia užsitikrino ir šių metų čempionų titulą, kurį iškovoja jau trečią sezoną iš eilės. Lyderiams Druskininkuose keturiais taškais nusileido „Slalomo akademija“ ekipa. Ant trečiosios vietos laiptelio žengė 33 taškus surinkę „Kauno autoklubo“ atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius