Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šturmanas Darius Vaičiulis Dakaro lenktynes iškeitė į ekspediciją Antarktidoje

„KREDA“ komandos šturmanas Darius Vaičiulis šiemet Dakaro lenktynes Saudo Arabijoje praleis. Ekstremalaus sporto entuziastas, užkariavęs aukščiausią kiekvieno kontinento viršūnę, rengiasi naujam iššūkiui – ilgiau nei mėnesį truksiančiai ekspedicijai į Antarktidą. Jo tikslas – pasiekti Pietų ašigalį, o jame – iškelti „Gelbėkit vaikus“ vėliavą.
Darius Vaičiulis
Darius Vaičiulis / Asmeninio archyvo nuotr.

Ekspedicija žymi jubiliejų

Ekspedicija vyks tuo pačiu maršrutu, kuriuo prieš 110 metų keliavo pirmasis Pietų ašigalį pasiekęs žmogus – poliarinių sričių tyrinėtojas Roalis Amundsenas. Nuo 1911 metų pilną maršrutą, kuriuo su šunų kinkiniu keliavo R. Amundsenas, yra įveikę tik 49 žmonės visame pasaulyje. Lapkričio 26-ąją prasidėsiančios ekspedicijos, kurioje dalyvaus D. Vaičiulis, maršruto ilgis siekia daugiau nei 600 km – nuo kontinento pakraštyje esančios užšalusios jūros iki Pietų ašigalio.

„Mažas lėktuvėlis mus atskraidins ir paleis ant užšalusios jūros – vietos, kur kelis metus nėra buvę nei vieno žmogaus. Startavę, 10–12 dienų kopsime į 3200 km aukščio Akselio Haibergo ledyną. Kopdami ledynu pasieksime Transantarktinių kalnų perėjas, kuriose mus pasitiks susiformavęs gilių lede atsivėrusių plyšių labirintas, vadinamas „Velnio pokylių sale“. Vinguriuodami tarp šių plyšių, turėsime pasiekti ledyno viršūnę, bet ištikus netikėtumui į pagalbą negalės atskristi evakuacinis malūnsparnis. Turėsime kapstytis patys“, – apie laukiančius iššūkius pasakoja D. Vaičiulis.

Įveikęs ledyną ir plyšių labirintą, D. Vaičiulis pasieks Poliarinę plynaukštę ir žygiuos link Pietų ašigalio, kovodamas su katabatiniu vėju ir aklina migla. 34 dienas truksiančios ekspedicijos dalyvis speige keliaus slidėmis 7–10 valandų per dieną ir trauks savo roges, sveriančias 60-80 kg.

Neš svarbią žinutę

D. Vaičiulis siekia ne tik nukeliauti į Pietų ašigalį, bet kartu atkreipti žmonių dėmesį į nepalankiomis sąlygomis gyvenančių vaikų patiriamas problemas ir paskatinti jas spręsti kartu. Dėl šios priežasties D. Vaičiulis kartu su nevyriausybine organizacija „Gelbėkit vaikus“ vykdo iniciatyvą „Už gyvenimo tikslą kiekvienam Lietuvos vaikui!“. Šia iniciatyva siekiama sutelkti platų iniciatyvą palaikančių partnerių tinklą ir kartu su visuomene surinkti lėšas 49 „Gelbėkit vaikus“ organizacijos kuruojamiems vaikų dienos centrams. Šie centrai beveik tūkstančiui sudėtingomis sąlygomis gyvenančių vaikų kiekvieną dieną atstoja namus.

„Visada turėjau šalia savęs žmonių, kurie ne tik suteikė vertingų gyvenimo pamokų, bet nuolatos skatino judėti į priekį, kelti sau tikslus ir atkakliai jų siekti. Todėl noriu daryti tą patį – įkvėpti vaikus svajoti ir drąsiai kelti savo tikslus. Bet svarbiausia – suteikti visokeriopą pagalbą, reikalingą tiems tikslams ir svajonėms įgyvendinti“, – sako iniciatyvos ambasadorius D.Vaičiulis.

Dėl būtinybės padėti sunkiomis sąlygomis gyvenantiems vaikams pritaria ir nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

„Vienas iš svarbiausių dalykų vaikui gyvenime – žinoti, kad jis kam nors iš tiesų rūpi. Kai pasikalbu su sudėtingomis sąlygomis savo šeimose ar net globos įstaigose užaugusiais žmonėmis, daugelis jų akcentuoja į priekį vedusį būtent šį žinojimą. Nesvarbu, tas vaiku tikintis žmogus buvo giminaitis, artimasis ar tiesiog sunkią akimirką padėjęs nepažįstamasis. „Gelbėkit vaikus“ globojamiems vaikams padėti siekiantį Darių, laikyčiau vienu iš tų žmonių, tų įkvėpėjų, kuris ne tik savo asmeniniu pavyzdžiu ir lėšomis prisideda prie sunkumų patiriančių vaikų kasdienybės gerinimo, bet buria ir verslo bendruomenę šiam prasmingam žingsniui. Asmeniniai Dariaus tikslai, jo pavyzdys bei iniciatyva, tikiu, įkvėps daugelį mūsų globojamų vaikų ir išliks šių vaikų atmintyje net ir dešimtmečių perspektyvoje“, – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Iniciatyvos „Už gyvenimo tikslą kiekvienam Lietuvos vaikui!“ ambasadorius Darius Vaičiulis ekspedicijos metu neš nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vėliavą ir iškels ją Pietų ašigalyje. Tokiu būdu bus pažymėta ne tik jubiliejinės ekspedicijos pabaiga, bet ir nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ minimas veiklos Lietuvoje 30-metis.

Tapti virtualiais ekspedicijos į Antarktidą dalyviais ir prisidėti prie iniciatyvos įgyvendinimo galite apsilankę ČIA.

Iniciatyvos „Už gyvenimo tikslą kiekvienam Lietuvos vaikui!“ ambasadorius Darius Vaičiulis yra verslininkas, daugkartinis Lietuvos ir tarptautinių orientavimosi varžybų čempionas. Ekstremalaus sporto entuziastas 5-erius metus praleido naviguodamas komandos draugą Antaną Juknevičių Dakaro ralio bekelėmis ir dykumomis. Kartu Dakaro Pankų duetas iškovojo 2 Dakaro ralio Baltijos šalių rekordus. Darius Vaičiulis yra vienas iš nedaugelio įveikęs „Seven summits” iššūkį – įkopęs į aukščiausią kiekvieno kontinento viršūnę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius