Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benediktas Vanagas jau beldžiasi į greičiausiųjų dešimtuko duris

Penktasis Dakaro maratono etapas – visų klasių lenktynininkams vienodo ilgio. Pilotai čia turėjo įveikti 458 kilometrų ilgio atkarpą. Dar 239 kilometrus teko nusigauti pervažiavimais. Ekipažai pasiekė Antofagastos uostą prie Ramiojo vandenyno.
Benediktas Vanagas
Benediktas Vanagas / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Pirmieji kovą su smėlynais pradėjo motociklų klasės dalyviai. 4 val. 38 min. 16 sek. sugaišęs pirmasis čia finišavo praėjusių metų nugalėtojas Marcas Coma. Jam šį kartą už nugaros liko bendroje įskaitoje vis dar pirmaujantis jo tautietis Joanas Barreda Bortas.

Motociklininkas nuo lyderio atsiliko 2 min. 16 sek. Trečią laiką pademonstravo čilietis Pablo Quintanilla, kurio atslikimas – 2 min. 40 sek.

Iš Dakaro pasitraukė lenktynių pradžioje tempą diktavęs Samas Sunderlandas. Motociklininkas krito ir susilaužė ranką, tad jam teko sudėti ginklus varžyboms net neįpusėjus. Tai jau ketvirtas, nesėkme virtęs bandymas įveikti Dakarą.

dakar.com nuotr./Penktojo etape motociklų klasės TOP10
dakar.com nuotr./Penktojo etapo motociklų klasės TOP10

Keturračių klasėje vis dar niekas nesugeba pakartoti lenko Rafalo Soniko tempo. Motociklininkas laimėjo ir šį greičio ruožą, finišą pasiekdamas per 5 val. 47 min. 46 sek. Jam už nugaros – pagrindinis persekiotojas Ignacio Casale. Čilietis nuo lenko atsiliko net 10 min. 51 sek.

Penktas startavęs argentinietis Jeremias Gonzalez Ferioli sugebėjo pakilti dviejomis pozicijomis ir finišavo trečias, turėdamas 21 min. 41 sek. deficitą.

dakar.com nuotr./Penktojo etape keturračių klasės TOP10
dakar.com nuotr./Penktojo etapo keturračių klasės TOP10

Automobilių klasėje penktame etape sužibėjo rusas Vladimiras Vasiljevas. „Mini“ pilotuojantis lenktynininkas 458 kilometrus įveikė per 4 val. 19 min. 18 sek. Saudo Arabijos lenktynininkas Yazeedas Alrajhi buvo lėtesnis vos 20 sek. Trečią rezultatą parodė amerikietis Robby Gordonas. Jo rezultatas 1 min. 25 sek. prastesnis nei lyderio.

Automobilių įskaitos lyderis Nasseras Al-Attiyahas šiame etape kiek sumažino apsukas ir buvo ketvirtas, o penktąją poziciją iškovojo kurį laiką antroje vietoje važiavęs Stephanas Peterhanselis.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Ketvirtas Dakaro maratono etapas
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Dakaras

Laiką šiame greičio ruože švaistė vienas iš greičiausių automobilių klasės lenktynininkų Ginielis De Villiersas. Jis privalėjo sustoti dėl trasoje patirto incidento, apie kurį duomenų kol kas daugiau nėra.

Pusantros valandos sugaišo ir „Peugeot 2008 DKR“ pilotas Cyrilas Despres. Automobilių klasėje debiutuojantis lenktynininkas trasoje remontavo savo techniką.

dakar.com nuotr./Penktojo etape automobilių klasės TOP10
dakar.com nuotr./Penktojo etapo automobilių klasės TOP10

Panašu, kad Dakaras baigtas ir „El Matador“ vadinamam Carlosui Sainzui. Benedikto Vanago žiniomis, ispanas, likus 10 km ilgi greičio ruožo finišo, patyrė avariją ir išlipęs iš automobilio tiesiog sėdėjo ant akmens. „Peugeot 2008 DKR“ buvo apdaužytas.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Ketvirtas Dakaro maratono etapas
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Ketvirtas Dakaro maratono etapas

Šiame etape stabilumu pasižymėjo lietuvio Benedikto Vanago ir baltaruso Andrejaus Rudnickio duetas. Ekipažas greičio ruožą pradėjo iš 23-ios pozicijos ir savo tempą nuolat didino. Penktame kontrolės punkte duetas užfiksavo 17-ą laiką, o finišą pasiekė aplenkęs dar tris automobilius ir parodė 14-ą rezultatą.

Vytį vežantys lenktynininkai nuo lyderio atsiliko 18 min. 11 sek. iš po šio pasirodymo yra klasifikuojami 16-oje automobilių įskaitos vietoje.

Gedmanto Kropio nuotr./Benediktas Vanagas
Gedmanto Kropio nuotr./Benediktas Vanagas

„Tai buvo vienas ilgiausių greičio ruožų per mano karjerą. Esu važiavęs ilgesnius, bet šis tikrai patenka į dešimtuką. Jis buvo įvairus – labai techniškas ir greitas: šiek tiek ralio tipo keliukų, labai daug raižytų kanjonų, „fesh-fesh“ smėlio dulkių, akmenų, išdžiūvusių upių vagų.

Šiandien važiavome pakankamai greitai. Svarbiausia, kad nepadarėme daug klaidų. Pasitaikė tik kelios smulkios klaidelės. Šiek tiek paklydome, bet labai greitai supratome, kur esame ir grįžome į trasą. Keletą kartų stuktelėjome automobilį, bet visi ratai liko vietoje ir atvažiavome į finišą. Taigi, greitį mes turime. Pagrindinis dalykas yra stabilumas, kuris yra reikalingas tokiose lenktynėse“ , – po penkto greičio ruožo pranešė lietuvis.

Komandos nuotr./Benediktas Vanagas
Komandos nuotr./Benediktas Vanagas

Po nesėkmių virtinės Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba penktame etape kurį laiką važiavo užtikrintai. Startavę 71-oje vietoje lietuviai aštuntą kontrolės punktą pasiekė būdami 51-oje pozicijoje, o devintame punkte parodė 47-ą rezultatą.

Galiausiai Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba į finišą atvažiavo 55-oje vietoje. Jie nuo lyderio atsiliko 2 val. 6 min. 20 sek.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba

Sunkvežimių įskaitoje vėl dominavo „Kamaz“. Pirmas finišavo Eduardas Nikolajevas. Jis maršrutą nuvažiavo per 4 val. 34 min. 55 sek. Jam įkandin sekė komandos draugas Airatas Mardeevas, kurio atsilikimas – 9 min. 58 sek.

Trečią vietą iškovojo „MAZ“ vairuojantis Siarhei Viazovich iš Baltarusijos. Nuo lyderio jį skyrė 15 min. 46 sek. 

dakar.com nuotr./Penktojo greičio ruožo sunkvežimių klasės TOP10
dakar.com nuotr./Penktojo etapo sunkvežimių klasės TOP10

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius