-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigrantų automobilių numeriai Anglijoje: baudos patriotams ir laisvė keikūnams

Jungtinės Karalystės lietuviai, kaip ir britai, itin mėgsta puikuotis specialiai jų automobiliams pagamintais numeriais. Ir nešvankiais, ir patriotiškais žodžiais padabintas transporto priemones neretai puošia ir tautinė atributika, pavyzdžiui, trispalvė ar Vytis. Toks patriotiškumas emigrantams gali atsieiti nepigiai, tačiau lietuviškiems (ar rusiškiems) keikūnams nuobaudos negresia.
Emigranto Luko L. BMW
Emigranto Luko L. BMW / Skaitytojo Luko nuotr.

Šalies valdžia dar pernai paskelbė 46 puslapių sąrašą, į kurį įtrauktos draudžiamos skaičių ir raidžių kombinacijos ant automobilių numerių. Nuspręsta, kad keiksmažodžiai, religiniai terminai, necenzūriniai žodžiai, intymių kūno dalių pavadinimai ir panašūs terminai ant automobilio numerių lentelės žeidžia aplinkinius, todėl negali būti rodomi viešai.

Tiesa, šis kombinacijų draudimas taikomas tik angliškiems ir sąraše esantiems žodžiams, pavyzdžiui, VA61 ANA, BLO3 JOB, I5 LAM, AL14 LAH ir panašiems. Tuo tarpu lietuviai, besipuikuojantys gimtosios kalbos keiksmais ir kitais necenzūriniais numeriais, šį draudimą apeina, mat žodžius primenantys skaičių ir raidžių deriniai nėra britiški, tad pareigūnai jų nesupranta ir nelaiko įžeidžiančiais.

Jungtinės Karalystės vairuotojas savo automobilio numeriui negalėtų pasirinkti kombinacijos P15 OFF, reiškiančios tą patį, ką ir lietuvio automobilį „puošiantis“ PI5K NX.

Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės vairuotojas savo automobilio numeriui negalėtų pasirinkti kombinacijos P15 OFF, reiškiančios tą patį, ką ir lietuvio automobilį „puošiantis“ PI5K NX. Tačiau pastarasis nėra angliškas, todėl į draudžiamų kombinacijų sąrašą nepatenka. Tas pats galioja ir tokiems numeriams, kaip K333 KSE ar P444 DLA.

Patriotiški lietuviai, meilę tėvynei išreiškiantys tautine atributika ant savo transporto priemonių, priešingai, gali sulaukti bausmių. Didžiosios Britanijos įstatymai numato, kad kairėje automobilio numerių lentelės pusėje gali būti vėliava, tačiau ji privalo patekti į numatytųjų sąrašą.

Už lietuvišką atributiką – bauda

Numerius puošti leidžiama Sąjungos vėliava, Šventojo Jurgio kryžiumi, Šventojo Andrejaus kryžiumi arba raudonojo Velso drakono simboliu. Šios vėliavos reprezentuoja skirtingas Jungtinės Karalystės dalis, tad vairuotojams suteikiama teisė išreikšti savo identitetą. Visos kitos vėliavos ant automobilio numerių lentelės Jungtinėje Karalystėje – draudžiamos. Tiesa, vėliava ant numerių – nėra privaloma.

15min nuotr./Vėliavos, kurias leidžiama naudoti ant Didžiojoje Britanijoje registruotų automobilių numerių.
15min nuotr./Vėliavos, kurias leidžiama naudoti ant Didžiojoje Britanijoje registruotų automobilių numerių.

Lietuvis, automobilio numerių lentelės kairėje pusėje panaudojęs Vyčio atvaizdą, gali būti nubaustas iki 1000 svaro sterlingų (1267,66 euro) bauda. Raidės žemiau vėliavos pagal įstatymus turi aiškiai nurodyti, kurioje šalyje registruoti numeriai. Didžiojoje Britanijoje galima naudoti santrumpas GB, UK, CYM, ENG, SCO bei WALES arba juos atitinkančius ilgus žodžių junginius. Taip pat leidžiama naudoti Europos Sąjungos simbolį (Šiaurės Airijoje leidžiamas jis vienintelis), tačiau kitų šalių pavadinimų ar santrumpų ant numerių lentelės būti negali.

Skaitytojo nuotr./Emigranto Justino automobilio numeris
Skaitytojo nuotr./Emigranto Justino automobilio numeris

Gudrūs emigrantai, nenorintys nusikalsti, sugalvojo, kaip demonstruoti Lietuvos vėliavą, vardą ar mylimo miesto herbą su pavadinimu. Visus norimus simbolius galima naudoti ant paties automobilio, žemiau numerių lentelės.

Dar viena emigrantų vairuotojų mėgstama tendencija – pažiūras ar meilę tėvynei atspindintis užrašas žemiau pagrindinių simbolių. Vienas patriotiškai nusiteikęs tautietis, kurio automobilį puošia numeriai LI3UVA, žemiau numerių užsirašė dar ir šūkį: „Lietuviais esame mes gimę, Lietuviais norime ir būti“. Kitas, kiek įžūlesnis, paskelbė ne itin teigiamą požiūrį į Lietuvos prezidentę: „GRYBAUSKAITĖ HUJLO“, o kitoje automobilio pusėje: „RUSSIAN MAFIA“.

Skaitytojo nuotr./BMW numeriai šlovina SSSR ir žemina Lietuvos Prezidentę.
Skaitytojo nuotr./BMW numeriai šlovina SSSR ir žemina Lietuvos Prezidentę.
Įstatymai galioja ir išskirtiniams numeriams

Abu vairuotojai už tokius veiksmus pretenduoja į nemenkas baudas. Didžiosios Britanijos automobilių numerių standartas skelbia, kad ant lentelės, po pagrindiniais simboliais, turi būti nurodomas numerio gamintojas.

Lietuvis, automobilio numerių lentelės kairėje pusėje panaudojęs Vyčio atvaizdą, gali būti nubaustas iki 1000 svaro sterlingų bauda.

Nors, skirtingai nei Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje išskirtinius numerius pagaminti gali ne viena institucija, jie turi atitikti valstybės nustatytus reikalavimus. Numerius turi sudaryti viena arba dvi raidės, skiriamos lentelės gamintojų, 2 skaičiai, nurodantys automobilio registracijos metus bei atsitiktinai parinkta trijų raidžių kombinacija. Taip pat paskutines tris raides nuo pirmosios kombinacijos privalo skirti 33 mm, kai kitus simbolius tarpusavyje – 11 mm.

Tarpus tarp raidžių ir skaičių kaitalioti, bandant sudaryti norimą žodį primenančią kombinaciją – draudžiama. Net gaminant numerį pagal užsakymą, būtina laikytis nustatytų standartų, pavyzdžiui, numeryje įrašyti kitus skaičius, nei automobilio registracijos metai. Jei transporto priemonė registruota 2003-iaisiais, skaičiai jos numerių lentelėse turi būti 03.

Išskirtinius numerius įsigyti Didžiojoje Britanijoje galima daugeliu būdų. Pirmiausia, juos gali pagaminti vyriausybės sistemoje registruotas gamintojas, atitinkantis nustatytus standartus bei turintis licenciją.

Kitas variantas – Vairuotojų ir transporto priemonių registravimo agentūros rengiami aukcionai, vykstantys apie 6 kartus per metus. Juose parduodami patys įvairiausi jau nebenaudojami numeriai, kurių kainos prasideda nuo 130 svaro sterlingų ir gali siekti kelis šimtus tūkstančių.

Dar viena galimybė įsigyti norimą automobilio numerį – privatūs pardavėjai arba perpardavinėtojai. Tiesa, perkant numerius iš privačių asmenų, būtina gauti ir dokumentus, kad numeriai buvo patvirtinti vyriausybinių organizacijų bei anksčiau priklausė jais disponuojančiam asmeniui, o ne, pavyzdžiui, buvo neteisėtai pasisavinti.

Už kiekvieną pažeidimą, susijusį su automobilio registracijos numeriais, transporto priemonės savininkui gresia iki 1000 svaro sterlingų bauda. Baudos skiriamos ne tik už britų standarto registruojant numerius nepaisymą, bet ir už nešvarias numerių lenteles. Jei savininkas nesutinka mokėti baudos ir patenka į teismą, baudos dydis gali keistis, atsižvelgiant į baudžiamojo parodymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius