-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar pilti karštą vandenį ant apšalusio automobilio stiklo gera mintis?

Pasak sinoptikų, Lietuvoje nusistovės žiemiški orai. Neigiama temperatūra rytais, kai daugelis skuba į darbus, sukelia nepatogumų. Net ir sklandžiai užvedus variklį, užšalę ar apšarmoję automobilio stiklai neleidžia iškart važiuoti, tenka pasidarbuoti ledo grandikliu.
Moteris valo automobilio langą
Moteris valo automobilio langą / Vida Press nuotr.

Štai kodėl vairuotojai prisimena keletą triukų, kurie veikia akimirksniu. Vienas tokių triukų – šilto vandens panaudojimas automobilio stiklams atitirpinti. Užpylei garuojančio skysčio, ledo pluta nutirpo, ir gali važiuoti. Tačiau ar tai nė kiek nekenkia automobiliui?

Visų pirma, reikia suprasti, kad automobiliu važiuoti iškart po užvedimo yra negerai. Nors šiuo klausimu verda diskusijos, vis dėlto keletą minučių pašildę variklį tikrai jam nepakenksite. Bet kuris automobilių mechanikas ar apie automobilius suprantantis žmogus jums pasakytų, kad automobiliui reikia laiko pašilti – įsidirbti. Taigi, net jei nutirpdėte ledą panaudoję specialų purškiklį ar ledo grandiklį, neskubėkite.

Tai ypač aktualu automobiliams, turintiems dyzelinius variklius. Tačiau benzininį variklį pašildyti irgi reikia. Jeigu įprasite kiekvieną kartą įsėdę į automobilį po užvedimo šiek tiek palaukti – tai išeis į naudą. Ypač šaltuoju metų laiku.

Tad nepulkite iš karto visais įmanomais būdais atitirpinti automobilio stiklų ir lėkti šaltu varikliu. Pasėdėkite, paskaitykite telefone naujienas, per tą laiką ir automobilio stiklas nutirps savaime ir variklis spės šiek tiek pašilti. Na, o jeigu esate nekantrus, skubate, ar tiesiog norite papildomas penkias minutes ryte skirti miegui (o ne automobilio pašildymui), būtinai perskaitykite stiklų keitimo ir priežiūros specialistų iš „Carglass“ patarimus.

„Ant šalto, apledėjusio stiklo pilti šiltą vandenį yra didžiulė klaida, galinti kainuoti gana daug. Dėl didelio temperatūros skirtumo susidariusios netolygios įvaržos stiklas dažnai skyla. Todėl apledėjusiam automobilio stiklui reikėtų leisti atitirpti palengva“, – teigia „Carglass“ generalinis direktorius Jurijus Končaninas.

Visgi net ir nekarštas, o tik šiltas vanduo gali pakenkti automobilio stiklui. Kaip teigia Jurijus Končaninas, stiklo skilimo rizika dar padidėja, jei priekiniame stikle yra net mažiausia įdauža.

„Stiklo pažeidimuose kaupiasi drėgmė, kuri atšalus orams suledėja. Todėl nukreipus į priekinį stiklą pernelyg šiltą orą srautą, pažeistoje vietoje stiklas gali skilti toliau, jau nekalbant apie karšto vandens poveikį“, – teigia stiklų specialistas.

Jurijus Končaninas pataria atradus net menkiausią įdaužą nelaukti ir nuvežti automobilį pas stiklų specialistus. Procedūra užtruks vos pusvalandį ir kainuos žymiai mažiau, negu kainuotų visiškai suskilęs stiklas.

Kaip sumažinti apledėjimą

Visgi stiklo apledėjimo galima nesunkiai išvengti. Jeigu įprasite kiekvieną kartą prieš grįždami namo praverti langus, išjungti salono šildymą, tokiu būdu suvienodinsite lauko ir išorės temperatūras. Tuomet langai nerasos, ant jų nesikaups drėgmė. Taigi ryte jie bus mažiau apšarmoję.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius