-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšilus orams naujas pavojus keliuose – aplaidumas gali pridaryti žalos

Temperatūros svyravimai, kai šaltuką keičia atodrėkis, sukelia varveklių pavojų ir gali virsti nuostoliais tiek gyventojams, tiek pastatų savininkams ir administratoriams, įspėja draudimo ekspertai. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, nuo stogų krintantys varvekliai ir apledėjusio sniego luitai gyventojų turtą apgadina kasmet, o šiemet dėl įsivyravusių oro sąlygų tai itin aktualu. Prognozuojama, kad dėl atodrėkio tokių atvejų artimiausiu metu daugės, rašoma pranešime.
Varverkliai Geležinio vilko tunelyje
Varverkliai Geležinio vilko tunelyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos draudimo“ Žalų teisės ir procesų valdymo skyriaus vadovė Violeta Rimonienė pabrėžia, kad pastatų stogų valymas žiemą yra pastato valdytojo arba administratoriaus pareiga bei atsakomybė. Vis tik dėl šios pareigos nesilaikymo kasmet nukenčia gyventojų turtas, dažniausiai – automobiliai.

„Šią žiemą "Lietuvos draudimas" jau yra registravęs tokių žalų, bet jos buvo gan smulkios – pavyzdžiui, nuo stogo nuslinkęs ledo gabalas apgadino šalia pastato stovintį automobilį, įdauždamas priekinį stiklą, nuostolis sieks 700 eurų. Prognozuojamas atšilimas tokių žalų sukels daugiau“, - sakė Violeta Rimonienė, draudimo bendrovės Žalų teisės ir procesų valdymo skyriaus vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Varverkliai Geležinio vilko tunelyje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Varverkliai Geležinio vilko tunelyje

Neturtintiems draudimo procesas gali apsunkti

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, varveklių ir nuo stogų slenkančio sniego žalų pavojus ypač išauga per staigų atodrėkį, kai ant pastatų stogų susiformavusi suledėjusio sniego pluta sparčiai prisisotina vandens, tampa sunki ir ima slinkti žemyn. Ne mažiau grėsmės sukelia ir nuo stogo kraštų nutįsę varvekliai.

Norėdami apsaugoti žmones ir jų turtą pastatų administratoriai bei daugiabučių bendrijos turėtų periodiškai prižiūrėti ir valyti stogus – darbai turi būti vykdomi aptveriant pavojingą teritoriją, kad sniego ir ledo masės niekam nekeltų pavojaus, neapgadintų fasadų, želdinių, elektros tinklų, televizijos antenų ir kitos įrangos, kaip nurodyta Statybos techninio reglamento reikalavimuose.

Draudimo ekspertė atkreipia dėmesį, kad Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas numato tris skirtingas daugiabučio gyvenamojo namo administravimo formas: savivaldybės paskirtas administratorius, bendrija arba jungtinės veiklos sutartį sudarę bendrasavininkai. Administracinės paskirties pastatas gali turėti kelis ar dešimtis skirtingų valdytojų.

Violeta Rimonienė pastebi, kad, kuo daugiau savininkų ir valdytojų, tuo sudėtingiau nukentėjusiajam išsireikalauti žalą. „Jei automobilį apdaužė nuo pastato nukritęs varveklis ar sniegas ir automobilis nebuvo apdraustas kasko, dėl žalos atlyginimo teks kreiptis į pastato valdytoją arba administratorių – procesas dažnu atveju būna kur kas sudėtingesnis ir ilgesnis negu žalos sureguliavimas per draudimo bendrovę“, – teigia „Lietuvos draudimo“ atstovė.

Draudimo ekspertė pataria visada patyrus žalą surinkti kuo daugiau duomenų, kaip įvyko nelaimė. „Įrodymai ir įvykio aplinkybių aprašymas labai praverčia. Žalą patyrę asmenys turėtų su pastato valdytoju surašyti žalos padarymo aplinkybes, apie įvykį pranešti tokius įvykius tiriančioms tarnyboms, taip pat – policijai“, – rekomenduoja Violeta Rimonienė.

Bendrijoms rekomenduojama pasitikrinti, ar pastato priežiūros sutartyse su samdomu administratoriumi yra numatytas stogo dangos valymas žiemos laikotarpiu. Jei administratorius tokios pareigos nevykdo, bendrija, kaip rūpestingas ir atsakingas namo savininkų atstovas, turėtų paraginti administratorių ir susitarti dėl paslaugos pagal poreikį. „Bendrovės atstovai pažymi, kad pastato savininkams kils civilinė atsakomybė už padarytą žalą asmenims, jų sveikatai, turtui, jei incidentas atsitiko dėl netinkamos pastato priežiūros ir pastato savininkai nebuvo pasirūpinę stogo valymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius