Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobiliai, puošti sovietine simbolika, į Lietuvą bando įvažiuoti ne tik prieš gegužės 9-ąją

Valstybės sienos apsaugos tarnyba gegužės 8 d. pranešė, kad Lietuvos teritorijoje sulaikė sovietine simbolika apklijuotą seną „Toyota Carina“. 43 metų Latvijos pilietis važiavo į Kaliningradą, savo automobilį padabinęs tankų, penkiakampės sovietinės žvaigždės, pjautuvo ir kūjo lipdukais su užrašu „Za rodinu“ (rus. – „Už Tėvynę“) bei Georgijaus juostelės spalvų dekoracijomis.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / VSAT nuotr.

Tokia simbolika labai tiktų Rusijoje, kur Antrojo pasaulinio karo veteranai (sovietai jį vadina Didžiuoju Tėvynės karu) gegužės 9-ąją švenčia kaip pergalės dieną. Tačiau Lietuvoje, patyrusioje J.Stalino represijas, ši simbolika uždrausta.

Todėl, remiantis Administracinių nusižengimų kodekso 524 str. (Nacistinių ir komunistinių simbolių platinimas), Latvijos piliečiui gresia bauda nuo 150 iki 300 Eurų.

VSAT nuotr./Įvykio vietoje
VSAT nuotr./Įvykio vietoje

15min domėjosi, ar dažnai į Lietuvą bando įvažiuoti tokie žvaigždėmis ir tankais puošti automobiliai. Kaip informavo VSAT prevencijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rokas Pukinskas, per metus pasienyje sulaikomi vidutiniškai penki tokie automobiliai.

Tačiau tai nėra sezoniškas reiškinys, sovietmečio garbintojai sieną bando kirsti ne tik prieš vadinamąsias „gegužės šventes“, kai padaugėja turistų iš Rusijos. Štai pernai toks automobilis sulaikytas lapkričio pabaigoje, šiemet – sausio 9 d.

Kol transporto priemonė su sovietine simbolika neįvažiavusi į mūsų šalies teritoriją (nekirtusi sienos), tokia puošyba nelaikoma pažeidimu.

Vairuotojui siūloma pačiam nulupti lipdukus su sovietine simbolika.

Tokiu atveju, pasak R.Pukinsko, vairuotojui siūloma pačiam nulupti lipdukus su sovietine simbolika. Jei nesutinka to padaryti, gali palikti automobilį pasienyje ir į mūsų šalį patekti pėsčiomis. Arba apsisukti ir grįžti atgal į Rusiją.

Pernai neįleisti 1383 asmenys

VSAT atstovo teigimu, toks sovietiniais lipdukais apklijuotas automobilis pagal Šengeno kodekso formuluotę traktuojamas kaip keliantis grėsmę vidaus saugumui ir viešajai tvarkai. Pagal tą patį kodeksą į Lietuvą neįleidžiami techniškai netvarkingi automobiliai – tamsintais stiklais ar su pasibaigusia technine apžiūra. Taip pat neįleidžiami užsienyje ieškomi asmenys ar piliečiai, kuriems draudžiama atvykti į mūsų šalį. Pernai tokių buvo 1383.

Karo veteranai su ordinais įleidžiami

Tačiau, jei automobilį vairuotų karo veteranas, pasipuošęs sovietiniais ordinais, kuriais buvo apdovanotas už žygdarbius, nei pasieniečiai, nei policija sovietinių žvaigždžių netraktuotų kaip draudžiamos simbolikos. Pasak R.Pukinsko, pažeidimu laikomas tik perteklinis sovietinių simbolių demonstravimas.

Todėl ir karo veteranų eisena kapinėse nelaikoma pažeidimu. Lygiai taip pat pasieniečiai žiūri ir į piliečius, kurie kartais iš Baltarusijos į Lietuvą, pasipuošę medaliais, ateina pėsčiomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius