-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Automobilių nuomos įmonės lietuvius laiko juodajame sąraše

Lietuviai labiausiai iš visų tautų garsėja aferomis ir vagystėmis. Taip teigia automobilių nuomos įmonių specialistai. Tad lietuviui bandant rezervuoti automobilį, bet kurioje įmonėje užsidega pavojaus signalas.
Automobilių nuoma
Automobilių nuoma

Apie tai kalbamės su „Europcar Lithuania“ vadovu Kuldaru Konneliu.

– Ar tikrai lietuvių tauta yra automobilių nuomos bendrovių juodųjų sąrašų viršuje?

– Na, lietuvių tauta nėra jau tokia bloga, bet ji yra juodojo sąrašo viršuje kartu su rumunais, moldavais ir albanais. Tačiau tokia tendencija pastebima tik Vakarų Europoje. Pietuose situacija visiškai kitokia. Pavyzdžiui, Ispanijoje daugiausia problemų kelia afrikiečiai. Bet žvelgiant į tas šalis, kur daugiausiai keliaujame – Vakarų Europą, Skandinaviją, tai ten lietuviai laikomi rizikingais klientais.

Lietuvių tauta nėra jau tokia bloga, bet ji yra juodojo sąrašo viršuje kartu su rumunais, moldavais ir albanais

Iš tiesų tokio dalyko kaip juodasis sąrašas nėra. Automobilių nuomos bendrovės savo duomenų bazėse tiesiog blokuoja nepatikimus klientus, ir tomis duomenų bazėmis jos dalijasi tarpusavyje.

– Kuo pasižymi lietuviai? Jie vagia automobilius?

– Na, vagystė yra pagrindinis būdas patekti į juodąjį sąrašą, bet yra ir daugiau prasižengimų, už kuriuos klientams uždegama raudona šviesa. Tai ir Kelių eismo taisyklių nesilaikymas, vairavimas apsvaigus nuo alkoholio, sukelti eismo įvykiai, laiku neapmokamos sąskaitos. Raudona šviesa uždegama problemiškiems klientams.

– Paanalizuokime vagystes. Atrodo, nukniaukti automobilį iš gatvės yra daug paprasčiau, nei iš nuomos bendrovės, kuriai privalai pateikti visus savo dokumentus.

– Yra tam tikrų skirtumų. Automobiliai iš nuomos bendrovių nėra pavagiami. Žmonės juos išsinuomoja ir tiesiog negrąžina. Galiu pasakyti, kad kai kuriose valstybėse tai iš tiesų yra kaip įprotis. Žmonės nuomojasi automobilius, tačiau jų negrąžina. Jie tiesiog laiko juos šalia namų ir važinėja, nemoka pinigų, nes įstatymai – jų pusėje. Automobilių nuomos bendrovių darbuotojai turi ieškoti tų automobilių.

Na, o lietuviai dažniausiai veikia kaip organizuoto nusikalstamumo grupuotės: klastoja asmens dokumentus, kreditines korteles. Būna, kad ateina su vogtais dokumentais arba pasako, kad iš jų pavogė automobilį. Ir pasižymi tose valstybėse, kur dažniau keliaujame: Vokietijoje, Prancūzijoje, Skandinavijos šalyse.

Kai kuriose šalyse tereikia vos porą kartų viršyti greitį – trečio ar ketvirto karto nebebus, automobilio nebegausite

Lietuvoje mes galime greitai patikrinti duomenis, kreditines korteles – apsisaugome nuo tokių įvykių. Per mano karjerą iš mūsų nebuvo pavogtas nė vienas automobilis.

– Kokie automobiliai dažniausiai vagiami?

– Tie, kurių kažkam reikia. Tai gali būti bet koks automobilis, tačiau vagis labiausiai domina vokiški premium segmento modeliai.

– Kokia kita problema po vagysčių?

– Baudos. Jau minėjau, kad bene didžiausia tikimybė patekti į juodąjį sąrašą yra baudos, greičio viršijimas ir bet kokie Kelių eismo taisyklių pažeidimai. Kai kuriose šalyse tereikia vos porą kartų viršyti greitį – trečio ar ketvirto karto nebebus, automobilio nebegausite.

Nebegausite automobilio ir tada, jeigu vairuosite išgėręs. Tokie vairuotojai sukelia daugiausia problemų: padaro avarijas, automobilius konfiskuoja, mums tenka bylinėtis su policija, teisėsauga ir išmušinėti pinigus.

– Kalbant apie baudas, gal žmonės mano, kad tarp šalių policijos nėra jokių susitarimų ir baudų jie gali nemokėti?

– Na, taip. Juk tai ne jų automobilis, jiems jo negaila. Mes tai vadiname neatsargiu vairavimu, kai vairuotojai važiuoja negalvodami apie pasekmes. Žmonės mano, kad su išsinuomotais automobiliais galima elgtis bet kaip. Jie gali šiais automobiliais važiuoti bekele, nes jie – ne jų. Žmonės kūrybiški, randa būdų, kaip išnaudoti nuomojamus automobilius – sudegina padangas, užkala variklius, išlaužo saloną ir grąžina sugadintus automobilius.

Pasitaiko atvejų, kai automobiliai yra naudojami net automobilių sporto varžybose

– Juk jie turėtų sumokėti už visus sugadinimus.

– Taip, bet klausimas, kada mes gautume visus remontui reikalingus pinigus. Aišku, norėtume, kad jie apmokėtų automobilio remontą, bet jis neretai kainuoja tūkstančius eurų. Labai lengva išsinuomoti automobilį, jį grąžinti, kortelę uždaryti, ir viskas. Ir mes tada beveik neturime šansų atgauti pinigus.

– O kaip lietuviai vairuoja išsinuomotus automobilius?

– Kaip ir visi kiti. Dalis jų tikrai yra geri ir pavyzdingi vairuotojai, kitiems automobilių negaila. Pasitaiko atvejų, kai automobiliai yra naudojami net automobilių sporto varžybose, kaip ralio trasų surašymo priemonės. Tai yra draudžiama, už bet kokius veiksmus nuomininkas prisiima visą atsakomybę. Nuomojamų automobilių negalima naudoti sportui, negalima dirbti taksi, draudžiama mokyti jais vairuoti.

– Ar pasitaikė atvejų, kad žmonės detales pakeistų senesnėmis?

– Taip, kartais automobilis grįžta su kitomis padangomis ar kokiomis kitomis smulkiomis detalėmis. Pastarąsias galima pastebėti gana greitai, tačiau ne padangas. Buvo keletas atvejų, kai tik po kurio laiko pamatėme, kad automobilis apautas senomis ir prastomis padangomis.

– Gal pats metas montuoti sekimo įrangą?

– Neleidžiama. Tai – privatumo klausimas. Klientas privalo sutikti, kad bus sekamas. Ar jūs norėtumėt būti sekamas?

Taigi dauguma automobilių nuomos bendrovių atsisako šių paslaugų. Nebent turi kliento sutikimą. Taip dažniausiai veikia trumpalaikės nuomos bendrovės, pavyzdžiui, „CityBee“, kur prieš naudodamasis automobiliu pasirašai, kad būsi sekamas. Bet ilgalaike automobilių nuoma užsiimančios kompanijos dėl to prarastų klientus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius