-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baudą už važiavimą zuikiu gavęs Edgaras: važiavau ne aš, o mano brolis apsimetė manim

Edgaras B. į 15min kreipėsi, kai jam buvo skirta bauda už važiavimą be bilieto autobusu, nors tai esą buvęs ne jis. Kadangi tokį „pokštą“ vyresnysis brolis, su kuriuo Edgaras sako nebendraujantis, iškrėtė jau antrąkart, vyras tikėjosi situaciją išsiaiškinti, tačiau teigė sulaukęs tik nenoro kalbėtis. „Susisiekimo paslaugos“ atsako, kad proga įrodyti savo žodžius buvo suteikta, tačiau ja nepasinaudota.
Kontrolieriai dalina vandenį
Kontrolieriai Vilniaus viešajame transporte / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sako gavęs baudą nevažiuodamas

Ši savaitė Edgarui prasidėjo nelinksmai. Kaip jis pasakoja, sekmadienį viename Vilniaus autobuse be bilieto pagautas zuikis prisistatė jo vardu ir pavarde, nurodė gimimo datą, tad bauda skirta Edgarui.

„Susidūriau su tokiu nesuprantamu dalyku – kaip įmanoma, kad kontrolierių pagautas kitas žmogus autobuse be bilieto neturėdamas savo tapatybės patvirtinančio dokumento sugebėjo mano vardu gauti baudą, padiktavęs mano vardą, pavardę ir gimimo datą. Kaip atmestinai dirba kontrolieriai ir tiek nereikalingų problemų pridaro nekaltam žmogui“, – skundėsi Edgaras.

Tai jau antras kartas per šiuos metus, pirmas buvo Kaune gegužę, bet susisiekus su Keleivių kontrolės administracija ir pristačius įrodančius dokumentus, kad tuo laiku nebuvau Lietuvoje, viskas išsisprendė.

Paklaustas, kas galėjo su juo taip pasielgti, Edgaras neslėpė tai žinąs – esą tai jo vyresnysis brolis, su kuriuo vyras jau seniai nebepalaiko jokių ryšių, todėl ir nežinąs tokio elgesio priežasčių.

„Tai jau antras kartas per šiuos metus, pirmas buvo Kaune gegužės mėnesį, bet susisiekus su Keleivių kontrolės administracija ir pristačius įrodančius dokumentus, kad tuo laiku nebuvau Lietuvoje, viskas išsisprendė. Ta situacija tokia pati ir dabar. Tik administracija Vilniuje neina į kalbas, kad mano vardu išrašyta bauda būtų panaikinta ir perkelta mano broliui.

Nesuprantu tik vieno – kaip jie nustatinėja tapatybę be jokio dokumento? Juk dabar naudoja mano asmens duomenis be mano žinios“, – piktinosi Edgaras.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus viešojo transporto kontrolierių autobusiukas
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus viešojo transporto kontrolierių autobusiukas

Įrodymų nepateikė

Vilniaus viešajame transporte keleivių kontrolę vykdo savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto kontrolės skyrius. Šios įmonės komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė, komentuodama situaciją teigė, kad užfiksavus pažeidimą asmens tapatybė visada tikrinama.

„Bendra tvarka yra tokia, jog viešojo transporto kontrolieriui užfiksavus pažeidimą, paprašoma pateikti asmens dokumentą – ID kortelę arba pasą. Pagal jame pateiktą informaciją kontrolieriai jungiasi prie Administracinių nusižengimų registro (ANR) ir patikrina asmens tapatybę bei paruošia administracinio nusižengimo protokolą. Jei dokumento asmuo neturi, tuomet prie ANR jungiamasi pagal asmens nurodytą vardą, pavardę.

Asmeniui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas, vėliau jis kreipėsi, kad važiavo ne pats, o jo brolis. Tačiau jokių pagrindžiančių įrodymų nebuvo pateikta.

ANR kaupiami visi duomenys, kurie pateikti gyventojų registre. Šią sistemą viešojo transporto kontrolieriai naudoja tiek asmens tapatybės identifikavimui, tiek protokolo parengimui – palyginama nuotrauka, gyvenamosios vietos adresas, prireikus asmeniui užduodami ir tam tikri pasitikslinimo klausimai pagal ANR pateiktą informaciją. Tapatybės nustatymo procedūra yra filmuojama, todėl esant abejonei visada galima peržiūrėti vaizdo įrašus. Tokių atvejų, kai klaidingai nustatoma tapatybė, pasitaiko itin retai – tai išimtinės situacijos“, – teigė M.Bielinytė.

Ši situacija, kurią pasakoja Edgaras, „Susisiekimo paslaugų“ darbuotojams atrodo kiek kitaip. Visų pirma – dėl paties Edgaro nenoro viską išsiaiškinti tinkamai.

„Kalbant konkrečiai apie šią situaciją – asmeniui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas, vėliau jis kreipėsi, kad važiavo ne pats, o jo brolis. Tačiau jokių pagrindžiančių įrodymų nebuvo pateikta, todėl pasiūlėme atvykti susipažinti su turimais dokumentais, filmuota vaizdo medžiaga. Asmuo nesutiko pateikti papildomos informacijos, jog, pavyzdžiui, tuo metu nebuvo Lietuvoje, taip pat neatvyko susipažinti su filmuota medžiaga, todėl neturėjome realaus pagrindo abejoti, jog tąsyk važiavo šis asmuo“, – komentare 15min sakė M.Bielinytė.

„Susisiekimo paslaugos“ žada, kad jei dabar gautų informacijos, įrodančios, jog nubaudė ne tą žmogų, įvykį peržiūrėtų dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius