Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„CityBee“ užmojį bausti 2000 eurų bauda girtus vairuotojus advokatas vertina įtariai

Automobilių dalijimosi paslaugos teikėja „CityBee“ nuo kitos savaitės griežtina naudojimosi jos mašinomis taisykles – vairuotojas turės būti visiškai blaivus, o jeigu įkliuvęs įpūs daugiau bent kažkiek promilių, turės susimokėti 2000 eurų baudą bendrovei. Teisininkų teigimu, idėja atbaidyti nuo vairo girtus žmones – gera, bet kyla klausimų, ar sankcija proporcinga nusižengimui. Prognozuojama, kad dalis pagautų neblaivių vairuotojų, užuot mokėję 2000 eurų, pradės teisminius ginčus su bendrove.
Naktinis policijos reidas Palangoje
Policijos reidas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš pusmetį per girto vairuotojo, vairavusio „CityBee“ automobilį, sukeltą avariją žuvo mergina – taksi keleivė, dar du žmonės buvo sužaloti. Politikai tada suskubo siūlyti automobilių dalijimosi paslaugos teikėjams įdiegti vadinamuosius alkoblokus.

Alkoblokus su savo klientais išbandžiusi bendrovė „CityBee“ sako nutarusi, kad užvesti mašinos variklį išgėrusiam žmogui neleidžiantis įtaisas labiau tinkamas nuosavai mašinai. Kai transporto priemone dalijamasi (per mėnesį – apie 30 tūkst. žmonių), pirmiausia kyla klausimų dėl higienos. Kiekvienas vairuotojas, prieš papūsdamas, turėtų pakeisti antgalį, bet ne visi apskritai iškart supranta, kaip alkobloku naudotis.

Kiekvienas vairuotojas, prieš papūsdamas, turėtų pakeisti antgalį, bet ne visi apskritai iškart supranta, kaip alkobloku naudotis.

„CityBee“ nutarė imtis kitų priemonių – griežtina mašinų nuomos taisykles. Pagal jas nuo spalio 29-osios vairuotojas turi būti visiškai blaivus. Pažeidęs 0 promilių punktą, jis ne tik visam laikui praras teisę naudotis „CityBee“ paslaugomis, bet ir, jeigu bus sustabdytas pareigūnų, šalia valstybės numatomų sankcijų, turės susimokėti 2000 eurų baudą bendrovei.

Kita automobilių dalijimosi paslaugos teikėja „Spark“ apie tai, kokia jos politika įkaušusių vairuotojų atžvilgiu, atsakymo LRT televizijai nepateikė.

Ilgalaikės automobilių nuomos bendrovė „Avis“ sako per du dešimtmečius nė karto neturėjusi incidentų dėl išgėrusių klientų. O apie mašinų dalijimosi bendrovės „CityBee“ žingsnį sako, kad seniai taip reikėjo.

Advokatas Karolis Rugys sako pritariantis, kad verslas pats savanoriškai imasi priemonių, kurios atbaidytų girtus nuo vairavimo. Bet jis prognozuoja teisminius ginčus tarp mašinų nuomotojos ir pagautų neblaivių jos klientų.

Advokatas: Kyla klausimas, ar verslininkas nesiekia nepagrįstai praturtėti būtent iš vartotojo pusės.

„Sutarčių reikia laikytis, bet kyla klausimas, ar tokia sąlyga yra sąžininga.

Jeigu vairuojama išgėrus, ar tikrai yra proporcinga 2000 eurų bauda, kai apskritai už neblaivumą, pavyzdžiui, nuo 0,4 promilių vairuotojui skiriama 5 ar 6 kartus mažesnė valstybės. Kyla klausimas, ar verslininkas nesiekia nepagrįstai praturtėti būtent iš vartotojo pusės“, – kėlė klausimą advokatas.

Policija, anot jos atstovo, palaiko visas privataus verslo iniciatyvas, kurios prisideda prie kovos su girtavimu. Esą vien viešas deklaravimas, kad neblaivūs vairuotojai nėra toleruojami,, jau yra didžiulis pliusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius