Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai paskaičiavo: nuostoliai automobilių savininkams kainuoja vis brangiau

Nuo ilgapirščių, eismo įvykių ar kitų nelaimingų atsitikimų nukentėję transporto priemonių savininkai patiria vis daugiau nuostolių. Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje duomenimis, per praėjusius metus išmokėtų ir planuojamų išmokų suma lenkia 2017 metų statistiką. Pranešama, jog išmokų skaičių lėmė ne tik atsinaujinantis transporto priemonių parkas, bet ir brangstančios detalės bei kylantys automobilių servisų įkainiai.
Krušos apgadintas automobilis
Asociatyvi nuotr. / „Scanpix“/GUILLAUME SOUVANT/SIPA nuotr.

Avarijos kainuoja vis brangiau

Per praėjusius metus draudimo bendrovė pagal transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimą iš viso užfiksavo daugiau nei 19 tūkst. eismo įvykių. Per 2017 metus iš viso buvo užfiksuota 18 tūkst. incidentų keliuose.

„Jau ne pirmus metus pastebime, kad apie avarijas gautų pranešimų mūsų bendrovėje nemažėja. 2016 m. užfiksavome apie 17,4 tūkst. incidentų, o pernai šis skaičius jau perkopė 19 tūkstančių. Tokios tendencijos nestebina, nes šalyje nuolat daugėja registruotų transporto priemonių“, – sakė Žalų administravimo departamento direktorius Gytis Matiukas.

Negana to, pasak G.Matiuko, pastebima ir dar viena tendencija, kad kasmet avarijose patiriami nuostoliai transporto priemonių savininkams vis didėja. Užpernai privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu apsidraudusiems eismo dalyviams avarijos atveju iš viso buvo išmokėta beveik 18 mln. eurų, o 2018-aisiais benrovė išmokoms skyrė beveik 23 mln. eurų.

„Nenuostabu, kad išmokoms kasmet skiriame daugiau pinigų. Gyventojai įsigyja vis daugiau naujesnių automobilių, kurių detalės brangesnės. Negana to, ir automobilių servisai už savo paslaugas pateikia vis didesnes sąskaitas“, – sakė G.Matiukas.

Kasko gelbėja įvairiose situacijose

Remiantis draudimo bendrovės turimais duomenimis, per praėjusius metus savo transporto priemones kasko apdraudę savininkai dėl įvairių priežasčių, lėmusių nuostolius, į draudimo bendrovę iš viso kreipėsi beveik 18,5 tūkst. kartų. Bendrovė draudėjams pagal kasko jau yra išmokėjusi ir rezervavusi daugiau kaip 14,3 mln. eurų.

2017 metais kasko apsirūpinusiems klientams iš viso išmokėta 12,4 mln. eurų ir fiksuota 18,2 tūkst. pranešimų. Kaip teigė G.Matiukas, kasko kaip draudimo rūšis Lietuvoje populiarėja, nes žmonės vis labiau rūpinasi savo transporto priemonių saugumu. Tam įtakos turi ne tik aukštas avaringumo lygis šalyje, bet ir įvairūs nelaimingi atsitikimai.

Ekspertas pridūrė, kad pastaraisiais metais įvairios orų anomalijos, lydimos gausių liūčių, krušos ir lūžtančių medžių, transporto priemonių savininkus taip pat paragino papildomai apsidrausti nuo netikėtų pavojų.

Ilgapirščiai neleidžia ramiai miegoti

Be avarijų ir gamtos išdaigų lietuviams nemažai nuostolių vis dar pridaro vagys. Ilgapirščiai kėsinasi ne tik detalių, bet ir pačių automobilių. Skaičiai rodo, kad pernai į bendrovę kreipėsi 13 asmenų dėl pradingusių transporto priemonių. Jiems buvo išmokėta beveik 66 tūkst. eurų ir yra numatyta dar 55 tūkst. eurų išmokų. 2017 metais į draudimo bendrovę pagal kasko buvo kreiptasi 11 kartų dėl pavogtų transporto priemonių – jų savininkams išmokėta 81,4 tūkst. eurų.

„Ilgapirščiai vis dar tikisi pasisavinti svetimą transporto priemonę. Pastebima, kad vagių grobiu neretai tampa prabangesni automobiliai, turintys aukštesnę komplektaciją ir juodojoje rinkoje turintys didesnę vertę“, – pasakojo G.Matiukas.

Tiesa, vagys vis dar renkasi ir kitą alternatyvą – įvairių dalių vagystes. Per praėjusius metus draudimo bendrovė sulaukė 470 pranešimų apie įvykdytas vagystes. Dėl patirtų nuostolių klientams jau išmokėta 485 tūkst. eurų ir suplanuota išmokėti dar 81 tūkst. eurų. Kalbant apie 2017 m., dėl detalių vagysčių kasko savo transporto priemones apdraudę klientai į bendrovę kreipėsi 492 kartus ir iš viso sulaukė daugiau nei 608 tūkst. eurų išmokų.

„Savo amato neatsisakantys piktadariai lietuviams vis dar neleidžia pernelyg ramiai miegoti naktimis. Pasitaiko atvejų, kai vos per keletą mėnesių tas pats automobilis būna apvagiamas ne vieną kartą. Saugant savo automobilį nuo vagystės, transporto priemones derėtų aprūpinti pažangiomis apsaugos sistemomis, atlikti detalių žymėjimą, esant galimybei, automobilį laikyti garaže ar visą parą saugomoje stovėjimo aikštelėje“, – patarė G.Matiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius