Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dukart atidėtą sostinės Vokiečių gatvės rekonstrukciją žadama pradėti kitąmet

Du kartus atidėta Vilniaus Vokiečių gatvės rekonstrukcija gali būti pradėta 2020 m. Anot Vilniaus miesto savivaldybės, techninis projektas dar ruošiamas, tačiau galutinis gatvės vaizdas bus toks pats, kaip 2015 m. pristatytame „Vilniaus plano“ projekte.
Vilniaus Vokiečių gatvė dabar
Vilniaus Vokiečių gatvė dabar / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dabar Vokiečių gatvė yra dviejų dalių: viena – akmenimis grįsta, joje vyksta vienpusis eismas, kita – platesnė, abiejų krypčių eismui skirta asfaltuota gatvė. Šias dalis skiria žalioji zona su takais pėstiesiems, dviratininkams. Ten pat yra fontanas bei erdvės lauko kavinėms.

Iki Antrojo pasaulinio karo Vokiečių gatvė tebuvo tik toji akmenimis grįsta dalis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Akmenimis grįsta Vokiečių gatvės dalis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Akmenimis grįsta Vokiečių gatvės dalis

Žaliojoje zonoje ir asfaltuotoje gatvės dalyje anksčiau stūksojo pastatai. Bet karo metu jie buvo smarkiai apgadinti ir nušluoti nuo žemės paviršiaus, planuota tiesti dvi magistrales per senamiestį, tačiau šie planai netapo realybe.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asfaltuota Vokiečių gatvės dalis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asfaltuota Vokiečių gatvės dalis

2015 m. savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ parengė projektinius Vokiečių gatvės rekonstrukcijos pasiūlymus. Tada projekto vadovė Jurga Večerskytė-Šimeliūnė sakė, kad rekonstrukcijos pagrindinė mintis – atkurti senąją Vokiečių gatvės trasą, pažymėti buvusį užstatymą ir organizuoti saugų eismą pėstiesiems. Šio projekto prioritetas – istorijos prakalbinimas ir komfortiška viešoji erdvė pėstiesiems.

Projekte numatyta, kad senoji Vokiečių gatvės dalis taptų pėsčiųjų zona su išimtimi ten gyvenantiems gyventojams ir specialiajam transportui, nebeliktų automobilio stovėjimo vietų. Dvipusis dviračių takas atsirastų šalia važiuojamosios rytinės gatvės dalies.

Taip pat žadama grindinyje pažymėti buvusio gatvės užstatymo pamatus, buvusių pastatų plotus įamžinti žaliojoje zonoje. Grindinyje arba ant buvusį užstatymą žyminčios sienelės galvojama dėti ir buvusių namų numerius bei lenteles su trumpa pastatų istorija. Taip pat žaliojoje zonoje ketinama atnaujinti želdynus.

Rekonstrukcija atidėta du kartus

Pristačius planus, dar buvo ruošiamas techninis projektas, planuota rekonstrukcijos konkursą skelbti 2016 m. Po metų portalas alfa.lt rašė, kad Vokiečių gatvės rekonstrukcija atidedama dar metams. J.Večerskytė-Šimeliūnė anuomet portalui sakė, kad siekiama užtikrinti darbų tęstinumą ir užbaigti Skapo gatvės rekonstrukciją. Grįžti prie Vokiečių gatvės pertvarkymo planuota 2018 m.

Tačiau, pasak Vilniaus miesto savivaldybės, ir tais metais nepavyko imtis darbų. Priežastis – Dainų šventė.

„Pernai rekonstrukcija atidėta dėl Dainų šventės, kuri vyko miesto centre, siekiant nesudaryti papildomų nepatogumų iš viso pasaulio atvykusiems pasaulio lietuviams“, – 15min atsiųstame komentare rašė Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos specialistė Dovilė Ibianskaitė.

Projekto pagrindinė mintis – atkurti senąją Vokiečių gatvės trasą, pažymėti buvusį užstatymą ir organizuoti saugų eismą pėstiesiems

Gatvės pertvarkymo kaina – apie 2 mln. eurų

Anot to paties savivaldybės skyriaus vyriausiosios specialistės Neringos Kolkaitės, gatvės rekonstrukcijos projektas išlieka tas pats, kuris buvo pristatytas 2015 m., detalizuoti jo sprendiniai. Tai 15min patvirtino ir projekto autorė J.Večerskytė-Šimeliūnė.

„Lieka visas išplanavimas, kuris buvo pristatytas. Lieka ir tai, kad pėstiesiems bus prioritetas, automobilių mažės, atsiskleis gatvės paveldas“, – komentavo J.Večerskytė-Šimeliūnė. Anot jos, rengiant gatvės projektą ilgiausiai užtruko spręsti įvairius ūkinius klausimus, pavyzdžiui, dėl šilumos tinklų, dėl dviračių tako išdėstymo.

Vokiečių g. rekonstrukcijos vizualizacija (vaizdas nuo Rotušės)
Vokiečių g. rekonstrukcijos vizualizacija (vaizdas nuo Rotušės)

Iki šių metų pabaigos turėtų būti užbaigtas techninis projektas. Anot sostinės savivaldybės, dabar jau yra atnaujintas topografinis pagrindas, suderinta eismo organizavimo schema, atliktas dendrologinis gatvės želdyno tyrimas, parengtas archeologijos detaliųjų tyrimų projektas ir pradėti vykdyti archeologiniai darbai natūroje.

„Tolygiai archeologiniams tyrimams bus atliekami archeologijos architektūriniai tyrimai. Rengiami sklypo dalies brėžiniai, inžinerinių dalių sprendiniai (elektros, silpnų srovių, vandentiekio ir lietaus), naujo apželdinimo sprendiniai bei rengiamas paveldo tvarkybos darbų projektas“, – apie tai, kokius darbus dar reikia atlikti, dėstė N.Kolkaitė. Ji pridūrė, kad tikimasi darbus pradėti kitąmet. Numatoma, kad visa Vokiečių gatvės rekonstrukcija kainuotų apie 2 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius