-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skaitytojas piktinasi: kodėl „Mercedes“ visureigis pažymėtas elektromobilių numeriu?

„Ar „Regitra“ visiems automobiliams išduoda EV (Electric Vehicle) valstybinius numerius, kaip šiam Mercedesui“, – klausia nustebęs skaitytojas Mindaugas. Jis galvojo, kad tokiais numeriais galima žymėti tik elektromobilius, kurie neturi vidaus degimo variklių. Tačiau akivaizdu, kad šis visureigis yra geriausiu atveju hibridas ir jis tokį numerį turi, nors gali teršti atmosferą anglies dvideginiu.
Mercedes su EV numeriais
Mercedes su EV serijos numeriais / Skaitytojo nuotr.

Valstybės įmonės „Regitra“ atstovė Emilija Bardauskienė paaiškino, kam ir kokia tvarka Lietuvoje išduodami EV serijos numerio ženklai.

Keitėsi elektromobilio apibrėžimas

Tokie ženklai yra skirti ženklinti tik elektra varomus automobilius. Tačiau nuo praėjusių metų balandžio 3 d. vairuotojų pageidavimu tokio tipo numerio ženklai gali būti išduodami ir hibridams įkraunamiems iš išorės (angl. „plug-in“). Tai yra tokios transporto priemonės, kuriose yra sumontuota jėgos pavara, turinti bent vieną ne išorinį elektros energijos keitiklį su elektrine įkraunamąja energijos kaupimo sistema, kurią galima įkrauti iš išorės.

Jei toks automobilis jau buvo registruotas Lietuvoje, „Regitros“ specialistai reikiamą informaciją matys duomenų bazėje. Vis dėlto, jei transporto priemonė mūsų šalyje registruojama pirmą kartą, tuomet reikės pateikti jos kilmės arba patvirtinimo dokumentus, kuriuose nurodyti duomenys apie iš išorės įkraunamo hibridinio (elektrinio) automobilio įrangą.

Neturi visų elektromobilių teisių

Tokiems įkraunamiems automobiliams, turintiems ir tradicinį vidaus degimo variklį, leidžiama važiuoja A juostomis, kurios pažymėtos ir elektromobilio ženklu. Taip pat – sustoti elektromobiliams skirtose įkrovimo vietose.

Tačiau jiems negalioja parkavimo mokesčio lengvata.

Keitėsi ir numerio ženklų sudarymo tvarka

„Regitros“ atstovė primena, kad nuo 2018 m. balandžio keitėsi ir elektromobiliams skirtų numerio ženklų sudarymo tvarka.

Prieš tai šioms transporto priemonėms skirti numerio ženklai buvo gaminami su priekyje esančiu EV raidžių deriniu. Tačiau, atsižvelgiant į didėjantį šių automobilių skaičių bei poreikį plėsti numerio ženklų derinių kombinacijas, pradėta naudoti tik E raidė ir bet kuri kita abėcėlės tvarka einanti raidė.

Beje, pernai tuo pačiu metu „Regitra“ daugiau nei perpus atpigino elektromobiliams skirtus numerio ženklus ir nuo šiol jų komplektas kainuoja nebe 15,06 Eur, o 7,20 Eur.

1,2 tūkst. automobilių su EV numeriais

Zigmo Kontrimo nuotr./Ralis „Aplink Lietuvą“, elektromobilių slalomas
Zigmo Kontrimo nuotr./Ralis „Aplink Lietuvą“, elektromobilių slalomas

„Regitra“ suskaičiavo, kad šiuo metu Lietuvoje iš viso yra registruota beveik 1,2 tūkst. lengvųjų automobilių, paženklintų EV numerio ženklais ir turinčių teisę su jais dalyvauti viešajame eisme. Iš jų – 545 sudaro tik elektra varomi lengvieji automobiliai.

Beje, kad įsigijus elektromobilį, jo ženklinti EV serijos numerio ženklais nėra privaloma. Tai galima padaryti tiesiog pageidaujant automobilio valdytojui ar savininkui.

Įsigytą elektromobilį galima perregistruoti ir internetu

Jei asmuo įsigijo Lietuvoje jau eksploatuotą elektromobilį, jį savo vardu gali perregistruoti tiesiog internetu.Vis dėlto, jei jį nusipirko iš užsienio arba naują, t. y., anksčiau neregistruotą, tokiu atveju reikės atvykti į „Regitros“ padalinį. Rekomenduojama vizitui užsiregistruoti iš anksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius