Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis išvysto 85 km/h

Astrida Lindgren kadaise vaikus linksmino istorijomis apie vyruką su propeleriu nugaroje ir jo įkūnytus motorizuotus vaiduoklius. O dabar, nesustabdomo technologinio progreso laikais mažylius linksminti galima ir ekstremalesniais žaisliukais. Tiesa, čia dar klausimas, ką 85 km/val. greitį pasiekiantis vaikiškas vežimėlis linksmina labiau – jame gulintį kūdikį ar jį „stumiantį“ tėvelį?
Greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis
Greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis / Colino Furze'o nuotr.

Būsimoji tėvystė (žinia, kad netrukus tapsi tėvu) vyrus veikia skirtingai. Vienus apima entuziazmas. Kiti užsirūko – ieškodami nusiraminimo arba prisidegdami triumfo cigarą. Yra ir tokių, kurie „tepa slides“ kur nors į krūmus. Kai 33-ejų Colinui Furze'as jo draugė pranešė žinią, jog laukiasi vaikelio, kilusią euforiją jaunas vyras sublimavo į greičiausio pasaulyje vaikiško vežimėlio konstravimo pradžią.

Dvigubas išmetamasis vamzdis, 10 AG, benzininis variklis ir beveik 100 km/val. (na gerai, 85 km/val.) greitis, pasiekiamas per 30 sekundžių. Visa tai – vaikiško vežimėlio charakteristikos. Kūdikiui tiek „arklių“ – pats tas.

Santechniku dirbantis C.Furze'as vaikystėje mindavo BMX dviratukų pedalus. Tačiau apetitas adrenalinui taip ir liko neišaugtas iš vaikystės. Tad įkopęs į trečiąją gyvenimo dešimtį, vaikinas susigalvojo visokių smagybių.

Colino Furze'o nuotr./Greičiausias pasaulyje vaikiakas vežimėlis
Colino Furze'o nuotr./Greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis

„Velnias žino kaip, tačiau man į galvą šovė mintis užkurti didžiulį, gražų laužą“, – prisiminimais apie pirmą savo rekordinį projektą dalijasi C.Furze'as. Sunku pasakyti, laužas tai buvo, ar gaisras, tačiau 50 tūkst. kvadratinių pėdų liepsnojanti teritorija, kurią jaunuolis padegė į kalną malkų pykštelėjęs nedidelę raketą, pelnė jam pastraipą 2006 m. Gineso pasaulio rekordų knygoje.

Apetitas kyla bevalgant. Perskaitęs savo pavardę spaudoje, Colinas panūdo ją ten surasti dažniau. Galiausiai tapo nuo to priklausomas. Todėl kas dvejus metus jis vis mėgina sugalvoti kažką naujo. Tokiu būdu dabar jam priklauso greičiausio pasaulyje motorolerio ir ilgiausio planetoje motociklo rekordai. O pernai, 2012-aisiais, C.Furze'o pasaulio rekordų kolekciją papildė ir greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis.

Greičiausio vaikiško lopšio ant ratų konstrukcijos darbai prasidėjo, kai Colinas su savo drauge savo atžalai nupirko vežimėlį. Būsimasis tėtis rūpestingai išmatavo kiekvieną „transporto priemonės“ centimetrą ir išsikėlė tikslą sukonstruoti lygiai tokį pat, tik motorizuotą. Iš ankstesnių inžinerinių eksperimentų jam buvo likę šiek tiek plieno, iš kurio C.Furze'as sukonstravo būsimojo lenktyninio vaikiško vežimėlio-bolido korpusą.

Colino Furze'o nuotr./Greičiausias pasaulyje vaikiakas vežimėlis
Colino Furze'o nuotr./Greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis

Kas toliau? Akceleracija ir stabdžiai. Juos sumontuoti Colinas nusprendė ant vežimėlio „vairo“. Išėjo kažkas panašaus į motociklo vairą su akceleratoriaus rankena ir rankinių stabdžių svirtelėmis. O kaipgi kojos? Ne, bėgti paskui vežimėlį 85 km/val. greičiu nereikės – kojomis tėvelis galės remtis į specialias paskui vežimėlį riedančias platformas (kažkas panašaus į riedlentę, tik nereikia siūbuoti – įsibėgėjama sukant akceleratoriaus rankeną). Tiesa, pirmąjį „supervežimėlių segmento egzempliorių C.Furze'as išbandė stovėdamas ant riedlentės.

„Buvo graudu“, – neslepia Colinas. Kitą sykį jis riedėti paskui vežimėlį pabandė lietais plastiko ratukais. Po šio bandymo dėl vibracijos nutirpo pėdos. Galiausiai išradėjas rado sprendimą ir ratus apavė „riebokomis“ guminėmis padangomis nuo seno motorizuoto neįgaliųjų vežimėlio.

Colino Furze'o nuotr./Greičiausias pasaulyje vaikiakas vežimėlis
Colino Furze'o nuotr./Greičiausias pasaulyje vaikiškas vežimėlis

Sūnelis Jake'as Colinui gimė 2012-ųjų rugsėjį, o jau po mėnesio naujai iškeptas tėvelis naujai „iškeptu“ vežimėliu jau laigė po netoli jo namų įrengtą nedidelę traukos lenktynių trasą. Pasiektas greitis (80 km/val.) buvo pirmasis tokio tipo pasaulio rekordas. Tiesa, C.Furze'as skuba raminti, kad į tą eiklųjį vežimą savo sūnaus Jake'o jis neguldė. Tačiau atsitiktiniams žiūrovams ir rekordo liudininkams pažiūrėti buvo į ką: vežimėlio lopšyje gulėjo į britų vėliavą įsupta lėlė-manekenas.

750 JAV dolerių kainavusį rekordinį vaikišką vežimėlį C.Furze'as susikonstravo per 4 savaites. Vežimėlio ratus suka 125 cm3 darbinio tūrio keturtaktis motociklo variklis. Reikiamą iš esamų keturių pavarų vežimėlio vairuotojas pasirenka taipogi ant vairo įrengtų mygtukų paspaudimais. Ten pat įrengta ir variklio užvedimo/išjungimo sistema.

Kaip visa tai atrodo realybėje, žiūrėkite vaizdo siužete:

VIDEO: WORLDS FASTEST PRAM/STROLLER

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius