-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojo su negalia skundas atvėrė parkavimo vietų įsigijimo spragas

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl sisteminių trūkumų, žmonėms su negalia trukdančių realiai naudotis automobilių stovėjimo aikštelėmis. Atlikusi tyrimą, kontrolierė išsiaiškino, kad pabaigus gyvenamųjų daugiabučių statybas privalu dalį parkavimo vietų skirti neįgaliesiems, tačiau šias vietas išparduodant tokio reikalavimo nebelieka.
Neįgalusis
Neįgalusis / „Regitros“ nuotr.

Rudenį į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi pareiškėjas, judantis neįgaliojo vežimėliu. Viename sostinės rajonų jis įsigijo butą, tačiau šalia gyvenamojo namo nėra nė vienos jam prieinamos automobilio stovėjimo aikštelės. Yra išlikę ženklai, kad pabaigus statybas parkavimo vietos buvo įrengtos, tačiau jos išparduotos negalios neturintiems gyventojams.

Pagal statybų reglamentą, reguliuojantį statybų užbaigimo procesą, aikštelių statytojai/savininkai yra įpareigoti įrengti proporcingą skaičių žmonėms su negalia prieinamų automobilių statymo vietų. Tačiau šiame dokumente nėra prievolės jų išlaikyti per visą objekto eksploatavimo laikotarpį. Taip pat nėra nuostatos, užtikrinančios, kad šiomis vietomis realiai galėtų naudotis gyventojai su negalia.

Pareiškėjas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamas skirti jam tinkamą parkavimo vietą. Kadangi automobilių stovėjimo aikštelė prie namo yra privati valda, savivaldybės atstovai pasiūlė parkavimo vietą įrengti gatvėje. Siūloma vieta yra per toli nuo namo ir nesaugi vairuotojui su negalia. Be to, pakeliui yra kalnas.

A.Skardžiuvienė pažymi, kad esama situacija primena akligatvį – nėra subjekto, kuriam būtų galima taikyti sankcijas dėl Lygių galimybių įstatymo pažeidimo. Šis įstatymas numato, jog paslaugų teikėjai privalo paslaugas teikti visiems vienodomis sąlygomis, nepriklausomai nuo asmens turimos negalios.

„Gruodžio 3-iąją minint Tarptautinę žmonių su negalia dieną, norėčiau palinkėti, kad apsaugos nuo diskriminacijos sistema Lietuvoje ilgainiui pasiektų aukščiausius tarptautinius standartus. Svarbu ne tik visuomenės sąmoningumas, bet ir tinkama teisinė bazė, užtikrinanti, kad į žmonių su negalia interesus būtų atsižvelgiama visur ir visada“, – sako lygių galimybių kontrolierė.

A.Skardžiuvienė Aplinkos ministerijai siūlo inicijuoti darbo grupę, kuri parengtų teisės aktų pakeitimus, žmonėms su negalia garantuojančius teisę realiai naudotis automobilių stovėjimo aikštelėmis gyvenamuosiuose rajonuose.

Visą kontrolierės sprendimą galite rasti ČIA.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie jas, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašą 15min.lt.

Projekto „Atvirumo galia“ autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus dar kartą susisiekta ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius