Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į slidžių trasą įvažiavusį Lietuvos vilkiko vairuotoją sužavėjo estų šiltumas: „Pirmas klausimas buvo – „Ar tu pavalgęs?“

Ketvirtadienį Baltijos šalių žiniasklaidą apskriejo pasakojimas apie kiek kuriozišką įvykį, kuomet Estijoje sunkvežimio vairuotojas iš Lietuvos, suklaidintas navigacijos, užstrigo sveikatingumo parke. Vyriškis tvirtina, jog dėl nelemto pasiklydimo patyrė didžiulį stresą ir iki šiol labai išgyvena, kad jo elgesys pagal pranešimus žiniasklaidoje galėjo būti neteisingai interpretuotas. Tuo pačiu vairuotojas neslėpė, kad liko tiesiog sužavėtas Estijos gyventojų ir tarnybų požiūriu į jo nelaimę, be to, nutikimas labai praturtino jo, kaip jauno vilkiko vairuotojo, patirties bagažą.
Vairuotojui Edvardui – ir streso, ir sveikos patirties suteikęs nutikimas.
Vairuotojui Edvardui – ir streso, ir sveikos patirties suteikęs nutikimas. / Nuotraukos iš „Eesti Terviserajad“ ir asmeninio profilio „Facebook“

Išvakarėse Estijos žiniasklaida skelbė, o ir Lietuvos žurnalistai citavo kolegų pranešimus, kaip vilkiko vairuotojas iš Lietuvos „sugadino“ slidinėjimo trasą Harku parke, kol galiausiai joje užstrigo, mėgindamas kažkaip apsisukti.

Penktadienį Edvardas S. sutiko 15min iš pirmų lūpų papasakoti, kodėl viskas taip nutiko ir kaip elgėsi jis, ieškodamas išeities iš padėties.

Labai išsigandau, kai prašvito ir pamačiau, kur aš įvažiavau.

Brandaus amžiaus, bet vilkiko vairuotojo patirties dar nesukaupęs vyras teigė branginantis savo reputaciją – nei kaip kelių erelis, nei kaip nepatikimas krovinių vežėjas jis pasirodyti nenori. Tiesiog įvyko apmaudi, tikriausiai patirties stokos lemta klaida, į kurią vietos gyventojai, beje, sureagavo patį Edvardą sujaudinusiu šiltumu.

„Tai įvyko ne naktį – buvo dar tamsu, tačiau tai buvo jau rytas. Ir policija manęs neieškojo, neskambino – aš sutikau pareigūnus prie automobilio ir pats paprašiau jų pagalbos“, – esminius, jo požiūriu, netikslumus, kurie įvykio įkarštyje nuskambėjo žiniasklaidoje, skubėjo patikslinti 15min pašnekovas.

Jis papasakojo, kad šįkart į Estiją vežė palyginti lengvą – „vos“ 6 tonas sveriantį popieriaus krovinį. Ši aplinkybė svarbi vertinant, kaip sunkiasvorė transporto priemonė galėjo pakenkti slidininkų trasai.

„Mano laimė, keletą pastarųjų dienų Estijoje buvo dideli šalčiai, temperatūra siekė maždaug -19 laipsnių, todėl gruntas buvo labai įšalęs. Aš tik suvažinėjau paviršiuje esantį sniego sluoksnį“, – sakė vairuotojas.

Mano laimė, keletą pastarųjų dienų Estijoje buvo dideli šalčiai, aš tik suvažinėjau grunto paviršiuje esantį sniegą.

Kaip jau skelbta, vietos seniūnė sunkvežimio padarytą žalą preliminariai buvo įvertinusi 1000 eurų – tiek kainavo traktoriumi per visą darbo dieną iš naujo išlyginti kelis kilometrus trasos.

„Iš kelio išvažiavau ne naktį, o jau ryte, tuo metu buvo 7.20 val. Tiesa, dar buvo tamsu, todėl iš pradžių nieko blogo neįtariau, ta trasa eina per lygumas. Ten yra ir įkalnių bei nuokalnių, tačiau jos toliau, maždaug už 800 metrų nuo vietos, kur užstrigau“, – pasakojo vairuotojas.

Nuotraukos iš „Eesti Terviserajad“ profilio „Facebook“/Lietuvos vilkikas Estijoje
Nuotraukos iš „Eesti Terviserajad“ profilio „Facebook“/Lietuvos vilkikas Estijoje

Anot Edvardo, netrukus jis suprato, kad navigacija jį veda ne ten. „Nesu jaunas, bet vilkiką vairuoju tik pirmus metus. Tai buvo naujoko klaida – navigacijoje neišjungiau varnelės, leidžiančios siūlyti trumpiausius maršrutus ir neasfaltuotais keliais“, – prisipažino 15min pašnekovas.

Jis sakė važiavęs pirmyn, tik todėl, kad ieškojo vietos apsisukti. Tačiau tokios, lyg tyčia, vis nebuvo – gilyn į mišką sunkvežimis nuslinko apie 1,7 kilometro. Pagaliau vairuotojas pastebėjo kiek erdvesnę vietovę. Tačiau ten buvo per slidu, kad didelių gabaritų sunkvežimis galėtų apsisukti ir grįžti tuo pačiu keliu atgal. Vilkikas su puspriekabe ten ir užstrigo.

„Buvo stresas. Labai išsigandau, kai prašvito ir pagaliau pamačiau, kur aš įvažiavau“, – prisipažino vairuotojas.

Vyras stengėsi suimti save į rankas ir ieškoti pagalbos, taip, kaip jam tuo metu atrodė teisingai: bandė kažką prisikviesti, mėgino susisiekti su įmone, kuriai, buvo akivaizdu, vėluos sutartu laiku pristatyti krovinį.

Nustebino, kad žmonės neklausė manęs – „Ką tu čia padarei?“ arba „Kodėl tu čia įvažiavai?

Lietuvį sužavėjo estų žmogiškumas, empatija, požiūris į užsienietį, patekusį į bėdą. Sveikatingumo take iš ryto atsirado sportuojančių žmonių, kurie, žinoma, negalėjo nepastebėti skersai užstrigusio sunkvežimio ir nelaimėlio jo vairuotojo. „Mane nustebino vietinių geranoriškumas. Žmonės, kuriuos sutikau, neklausė manęs – „Ką tu čia padarei?“ ar „Kodėl tu čia įvažiavai? Pirmas klausimas, kurį aš išgirdau, buvo Ar tu pavalgęs?“, – santūriuosius estus už šilumą gyrė vairuotojas.

Kol vyras buvo pasišalinęs tolėliau nuo sunkvežimio, transporto priemonę, sulaukę laisvalaikį aktyviai leidžiančių žmonių pranešimų, jau buvo suradę Estijos policijos patruliai.

„Priėjau prie jų ir paklausiau, ar jie gali man padėti. Jie manęs paklausė, ar aš esu šio sunkvežimio vairuotojas. Pasakiau, kad taip“, – teigė Edvardas, neturintis jokių priekaištų ir šios šalies teisėsaugininkams.

Kol laukė techninės pagalbos, lietuvis neišvengė ir vietos žiniasklaidos dėmesio, sutiko duoti trumpą interviu. „Aš nuoširdžiai atsiprašiau vietinių gyventojų ir visų, dėl to, kad man taip atsitiko ir sukėliau rūpesčių“, – minėjo 15min pašnekovas.

„Eesti Terviserajad“ profilio „Facebook“ nuotr./Įvykio vietoje
„Eesti Terviserajad“ profilio „Facebook“ nuotr./Įvykio vietoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius