Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 29 /17:08

Įspėja ir vairuotojus, ir pėsčiuosius: orų sąlygos išlieka sudėtingos, ypač keliuose

Štai tokia orų karuselė pirmadienį suksis Vilniuje, ryte įspėjo sostinės gatves prižiūrinti bendrovė „Grinda“. Kaip skelbiama jos feisbuko paskyroje, „kai kurie orų prognozavimo modeliai rodo, kad snigti pradės apie 14 val., įsismarkuodamas ar kiek aprimdamas snygis tęsis iki antradienio ryto“. Sinoptikai irgi įspėja, kad oro sąlygos darosi itin nemalonios.
UAB „Grinda“ technika ruošiasi barstyti Vilniaus gatves
„Grinda“ ruošiasi barstyti Vilniaus gatves / UAB „Grinda“ nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad artimiausią parą orų sąlygos išliks sudėtingos, ypač keliuose.

Remiantis 14 val. duomenimis storiausia sniego danga buvo susiformavusi Rokiškyje (11 cm), Šiauliuose (8 cm), Vėžaičiuose (7 cm) ir Dotnuvoje bei Akmenėje (6 cm). Tuo tarpu šalies pietryčiuose sniego dangos nėra arba ji siekia iki 1 cm.

Savaitė – žiemiška

„Antradienio naktį numatomi krituliai, daugiausia sniegas. Rytinėje šalies pusėje vietomis snigs smarkiai. Daug kur pustys, rytiniuose rajonuose kils trumpos pūgos. Numatomas plikledis. Šiaurės vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s. Žemiausia temperatūra 0–5 laipsniai šalčio.

Antradienio dieną daugelyje rajonų numatomi trumpi krituliai, daugiausia sniegas. Daug kur pustys, išliks slidu. Šiaurės vakarų vėjo gūsiai vietomis, daugiausia Rytų Lietuvoje, sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos“, – tokius orus žadama antradieniui.

Trumpai pasnigs ir trečiadienio naktį, daug kur bus plikledis, temperatūra 3–8, vietomis iki 11 laipsnių šalčio, pajūryje bus 0–2 laipsniai šalčio. Dieną – be žymesnių kritulių, tik vakare pietvakariniuose rajonuose pasnigs, vietomis plikledis, temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, Kuršių nerijoje iki 3 šilumos.

Ketvirtadienio naktį vėl numatomi krituliai: sniegas, pereinantis į šlapdribą, lietų, vietomis snigs smarkiai, formuosis šlapio sniego apdraba, plikledis. Dieną protarpiais kris krituliai: lietus, šlapdriba, daug kur pereinanti į sniegą. Vakare plikledis. Temperatūra visą parą bus apie 0–5 laipsnius šilumos.

Penktadienio naktį daug kur, dieną vietomis trumpi krituliai, daugiausia sniegas, plikledis. Temperatūra naktį 3–8, vietomis iki 11 laipsnių šalčio, pajūryje bus 0–2 laipsniai šalčio, dieną 0–5 laipsniai šalčio, pajūryje iki 2 laipsnių šilumos.

Šeštadienį daugelyje rajonų krituliai, daugiausia sniegas. Daug kur plikledis. Temperatūra naktį 2–7 laipsniai šalčio, pajūryje apie 0 laipsnių, dieną nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

„Kitomis dienomis, bent kol kas, remiantis dabartiniais duomenimis iš skirtingų orų modelių, galime sulaukti stipresnio žiemiško šaltuko ir sausesnių orų“, – įspėja sinoptikai.

Bus tyliau?

Dar meteo.lt feisbuke dalijasi ir žinute, kad pasnigus lauke pasidaro tyliau.

„Turbūt daugelis esate pastebėję, kad gausiau pasnigus garsas lauke būna girdimas kiek kitaip nei įprastai. Kalbant su kitu žmogumi kažkur apsnigtam miške kartais net gali atrodyti, jog esame kažkokioje patalpoje, o ne lauke.

Labiausiai garso sklidimas lauke pakinta, kai žemę ir medžius padengia lengvas ir purus sniegas. Šis veikia kaip garso slopintuvas, nes sugeria sklindančias garso bangas, todėl pasidaro tyliau. Būna net sakoma: „žiemos ramybė“, „žiemos tyla“. Būtent dėl sniego ta ramybė ir tyla ateina į mūsų laukus bei miškus.

***Svarbu. Tyliau būna tikrai ne visada. Kaip žinia, sniegas gali būti ne tik lengvas ir purus, bet ir kietas kaip ledas. Suledėjęs jis būna tada, kai iškrenta šlapias sniegas arba atodrėkio metu atitirpsta ir vėliau vėl užšąla.

Na o sukietėjęs paviršius labiau atspindi garso bangas – dėl ko garsas tampa aiškesnis ir ima keliauti toliau. Atvirame lauke pasidaro triukšmingiau.“

Įspėja pasisaugoti patiems

„Grinda“ savo ruožtu įspėja apie saugumą Vilniaus mieste.

„Į ką derėtų atkreipti dėmesį?

  • Nuo 14 iki 19 val., esant teigiamai temperatūrai, tikimės šlapio ir sunkaus sniego. Vairavimo sąlygas sunkins ant gatvių paviršiaus tirpstantis sniegas.
  • Nuo 18 val. temperatūra tolydžio kris; apie 20 val. pradės šalti. Nepriklausomai nuo to, kad gatvės valomos ir barstomos, galimas plikledis. Vairuotojai, būkite atidūs!
  • Pėstieji – prieš žengdami į gatvę (netgi perėjose!) – įsitikinkite, kad transporto priemonių vairuotojai jus mato ir adekvačiai reaguoja į jūsų veiksmus. Esant prastam matomumui ir apsunkintoms vairavimo sąlygoms laiku sustabdyti automobilį gali būti labai sudėtinga.

Gatvių priežiūros darbuotojai rimtai ruošiasi šios dienos iššūkiams“, – feisbuke pranešė „Grinda“, gatvių valymo technikos darbą kviesdama stebėti https://atviras.vilnius.lt/valytuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius