Kaip laimėti dviračių maratoną: padėti gali ne tik taktika

Dviračių maratone profesionalūs sportininkai stengiasi kuo greičiau įveikti distanciją, tačiau greitis – nėra vienintelė sąlyga, padedanti pirmam įveikti varžybas. Apie veiksnius, lemiančius laimėjimą, „IKI Velomaratonui“ sutiko papasakoti du nugalėtojai: Eimantas Gudiškis, absoliutus „Velomaratono 2018“ „Sport“ važiavimo nugalėtojas, ir Ernesta Tubytė, nugalėjusi „Semi-Sport“ važiavimo moterų įskaitoje, rašoma pranešime.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Edgaro Buiko nuotr.

Laimėti padėjo taktika

Eimantas teigia, jog norint sėkmingai įveikti dviračių maratoną, svarbiausia – gera fizinė forma. Ir nors tam tikros būdo savybės gali prisidėti prie pergalės, tačiau jokie taktiniai sprendimai ar charakteris nepadės finišo pasiekti pirmam, jeigu kūnas nebus paruoštas maratonui. Eimantas pabrėžia, jog „CRAMO Sport“ dalyviai „IKI Velomaratone“ įveikia 100 kilometrų distanciją maždaug 40 km/val. greičiu, taigi stebuklas čia nepadės.

Sportininkas neslepia, jog 2018-taisiais laimėti jam padėjo ne tik geras pasiruošimas, noras nugalėti, bet ir rizikingi taktiniai sprendimai. Atitrūkęs nuo komandos, Eimantas paspartino tempą ir tai jam atsipirko su kaupu – dviratininkas pasiekė geriausią rezultatą. Tiesa, vaikinas pamini ir dar vieną faktorių, lemiantį sėkmingą finišą, – tai sisteminga ir subalansuota mityba, kuri, nors ir nepastebimai, tačiau gali stipriai nulemti varžybų rezultatą.

„CRAMO Sport“ dalyviams rekomenduoju nepasiduoti. Negali žinoti, kas bus kitame rate. Per ratą varžybų eiga gali kardinaliai pasikeisti ir tapti palanki. Ir, žinoma, pagrindinis patarimas – mėgautis trasa bei vaizdais, juk tik kartą metuose galima palenktyniauti centrinėmis Vilniaus gatvėmis“ – sako Eimantas.

Užsispyrimas neleido pasitraukti iš varžybų

Vardindama, kas padeda laimėti dviračių maratoną, Ernesta sako, jog finišuoti pirmam „CRAMO Semi-Sport“ važiavime galima suderinus fizinį pasiruošimą ir būdo savybes: „Būna sunkių momentų, kai norisi sustoti, atsikvėpti, o jei labai sunku – gal net pasitraukti iš varžybų. Tuo momentu sportininkui svarbu gebėti suvaldyti emocijas, save motyvuoti, „išgyventi“ tą akimirką bei, suradus jėgų, užbaigti varžybas.“

Sportininkė pritaria Eimantui, jog taktika – svarbi varžybų dalis, nes laiku atliktas strateginis manevras galinti nulemti galutinį rezultatą, tačiau pergalę lemia įdirbio ir savybių kompleksas: įgūdžiai, charakteris, fizinis pasiruošimas, technika ir daugiau.

Ernesta atskleidžia, jog 2018-aisiais jai padėjo laimėti užsispyrimas: „Taip jau nutiko, jog man varžybų startas nebuvo itin sklandus, turėjau problemų, todėl išvažiavau iš starto vietos paskutinė iš visų dalyvių. Reikėjo gerokai pasistengti norint pasivyti visus, ypač konkurentus. Pamenu, buvo labai sunku, o ir minčių tuo metu buvo įvairiausių. Tačiau vedama savo užsispyrimo sėkmingai pasiekiau finišą.“

Dviratininkė primena, jog varžybos – nėra mūšio laukas ir pataria būti atsargiems, saugoti save ir aplinkinius. Kaip sako pati Ernesta – varžybas reikia atsiminti kaip gerą nuotykį.

„IKI Velomaratonas“ tradiciškai vyks priešpaskutinį rugpjūčio sekmadienį – rugpjūčio 18 dieną Vilniuje. Renginio startas ir finišas numatytas prie LR Seimo rūmų. Didžiausioje Baltijos šalių dviračių šventėje mėgėjams skirtas „ERGO mėgėjų“ važiavimas (pasirinktinai 10, 20 arba 30 km), treniruotiems mėgėjams – „CRAMO Semi Sport“ (50 km) grupė, profesionalams – „CRAMO Sport“ (100 km) važiavimas, o el. paspirtukų, vaikų bei „Terrasport“ riedučių, riedlenčių ir paspirtukų grupės dalyviai riedės atskiroje, 2,4 km ilgio trasoje. Dalyvavimas „Terrasport“ ir el. riedučių važiavimuose – nemokamas. Dalyviai registruotis į renginį gali internetu: www.ikivelomaratonas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius