-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų eksperimentas: koks jausmas žiemą važinėti automobiliu be stogo ir vežtis eglutę

Dalis vairuotojų žiemą perka „winter beaterius“ (smagiai slystančius automobilius), kiti – visureigius ar krosoverius (paaukštintas transporto priemones). O ar bandėte Lietuvoje žiemą prasilėkti kabrioletu ir visais plaučiais įkvėpti žiemiško šaltuko? Po 15min atlikto eksperimento galime užtikrintai pasakyti: tikrai verta bent kartą tai išbandyti.

Ne tik todėl, kad priversite praeivius patikėti, jog stebuklai egzistuoja – ir ne tik per Kalėdas. Iš tiesų, dažnas praeivis, pamatęs 15min/Gazas žurnalistus Diną Sergijenko ir Žilviną Pekarską, Vilniaus gatvėmis skriejančius automobiliais be stogo, visai nesigriebė už galvos, o tik linksmai mojavo ir dovanojo šypsenas. O juk toks ir yra Kalėdų tikslas: žmonių bendrumas ir pačios geriausios emocijos.

Du eksperimento tikslai

Žurnalistai vairavo du automobilius: „Fiat 500“ ir „Porsche Boxster 718“. Automobiliai labai skirtingi, bet gerą nuotaiką padėjo skleisti abu vienodai.

„Kai nusprendėme paeksperimentuoti su kabrioletais, net negalvojome, kad bus sudėtinga Vilniuje gauti tokį automobilį su žieminėmis padangomis. Gamintojų atstovams pati idėja patiko, bet jie negalėjo pasiūlyti kabrioletų su žieminiais ratais – Lietuvoje šaltuoju metų laiku toks noras apima tikrai nedaugelį. Tad teko gerokai pasukti galvą“, – dėstė Žilvinas.

VIDEO: „Gazo“ nykštukai Kalėdų eglutę vežė „Fiat 500“ kabrioletu

„Atrodytų, kad Lietuvoje nuo seno vyrauja nuomonė, jog kabrioletas – vasaros automobilis, o žiemą esą yra tinkamesnių transporto priemonių. Tik mes taip nemanėme“, – antrino Dina.

Vienas tikslų – įsitikinti, kad kabrioletu galima važinėti ir nevilkint kailinių.

Žurnalistai įvardijo du eksperimento tikslus. Pirmas, įsitikinti, kad kabrioletu galima važinėti ir nevilkint kailinių.

Antras – pabandyti atvežti į redakciją tokio dydžio Kalėdų eglutę, kokia tikrai netilptų į standartinį automobilį su stogu! Juk pagal senovės papročius eglutė į trobą iš miško būdavo parvežama ir puošiama Kūčių dieną. Pasak etnologės Gražinos Kadžytės, senovės lietuviai ją švelniai vadindavo Kalėdų viešnia.

Karštasis „Fiat 500“

Taigi tikslai ir papročiai aiškūs, galime startuoti. Prisipažinsime, kol prie Vilniaus „Krasta Auto“ esančioje aikštelėje įkėlėme eglutę į fiatą be stogo, šiek tiek sužvarbome. Apsirengę buvome ne tiek jau ir daug. Dina į kombinezoną įšoko nepasirūpinusi jokiais šiltesniais aprėdais, o Žilvinas po mechaniko kombinezonu vilkėjo tik termo marškinėlius, kuriuos pasiima į žiemos bėgimus ir būtinai vešis į 2018-ųjų Dakarą. Žinoma, šildė ir šalikai bei šalmai.

Pagal senovės papročius eglutė į trobą iš miško būdavo parvežama ir puošiama Kūčių dieną.

Tačiau, ką jau čia slėpti, kaitino vien mintis, kad šis eksperimentas suteiks daug teigiamų emocijų daugiau nei milijonui 15min skaitytojų.

Eglutė (t.y. kėnis) puikiai tilpo mums už nugarų – tik vėjas švilpė jos viršūnėje, pasiekus 40-50 km/val. greitį.

„Įtaisyti Kalėdų medį kabriolete, maniau, nebus sudėtinga. Juk „Fiat“ turi galines sėdynes, planavau, kad būtent ten ir atsidurs eglaitė. Visgi teko prisitaikyti prie itališko kabrioleto sustumiamo stogo ypatumų. Šis, atidengtas iki galo, leidžia pasidžiaugti giedru dangumi priekyje sėdinčiam keleiviui bei vairuotojui, tačiau iki pat galinio statramsčio stogas nenusileidžia, tad mūsų eglė važiavo kiek palinkusi į priekį“, – subtilybes aiškino Dina.

Kalėdiniai specialieji efektai ir šildymo sistema

Kad būtų dar gražiau, Dina Kalėdų medį dekoravo mirksinčia girlianda. Žilvinas ant šalmo prisiklijavo „elnio Rudolfo“ ragus – modernų šviečiantį LED žibintą. O kad magijos efektas būtų dar stipresnis, kad geroji Kalėdų žinia būtų matoma nuo tolo, įjungė ir oranžinį avarinių tarnybų švyturėlį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kalėdinis eksperimentas su kabrioletu „Fiat 500“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kalėdinis eksperimentas su kabrioletu „Fiat 500“

Kadangi „Fiat 500“ kabrioleto stogas nuslenka atgal, tačiau kėbulas iki pat statramsčių viršaus lieka nepakitęs, į saloną niekaip negalėjo patekti vėjo sūkuriai. Padėjo ir maksimaliu galingumu veikianti oro kondicionavimo sistema, kaip reikiant įšildžiusi saloną.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kalėdinis eksperimentas su „Porsche Boxster 718“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kalėdinis eksperimentas su „Porsche Boxster 718“

Kiek kitokie pojūčiai buvo važiuojant su „Porsche“. Pastarojo kėbulas gerokai žemesnis, o stogas ne šiaip nuslenka atgal, o visiškai pasislepia, todėl čia teko įsijungti ir šildomas sėdynes, ir kaip reikiant užkurti salono erdvės šildymą. Nepaisant visko, šalto oro sūkuriai sukosi ir salone, tad po bandymo Dina prisipažino, jog pirštinės būtų išties pravertusios. O galvas nuo šalto vėjo apsaugojo šalmai.

VIDEO: Kalėdinis eksperimentas: ar galima parsivežti eglutę su „Porsche Boxster“?

Dvivietis „Porsche“: ar jis tinka eglutėms vežioti?

Porsche stogas nusileidžia ir pasislepia kėbule, tad vietos neužima. Bet čia turėjome kitą rūpestį: automobilis dvivietis. Teko sėsti į keleivio sėdynę, prisisegti saugos diržu ir jaukiai apsikabinti mūsų į redakciją vežamą kėnį“, – apie antrojo modelio bandymo smulkmenas atviravo žurnalistė.

Kuo skyrėsi važiavimas „Fiat“ ir „Porsche“? „Porsche“ ne tik matomas, bet ir girdimas, – juokavo Kalėdų nykštukais persirengę 15min/Gazas žurnalistai Žilvinas ir Dina.

Natūralu, kad, vairuojant „Boxster“, alsuojantį lyg šuoliui pasirengęs elnias Rudolfas, norisi spustelėti. Tam ir sukurtas šis automobilis – emocijai. Tačiau Dina ir Žilvinas važiavo pagal Kelių eismo taisykles, nes suprato, kad rodo pavyzdį visai Lietuvai, per Kalėdas vairuojančiai itin intensyviai.

Rezultatas: žmonės ir gyvūnai eksperimento metu nenukentėjo

Apibendrinkime. Nors „Fiat“ tikrai nėra „winter beateris“, o tiesiog taikus „žirnis ant ratų“, juo važiuoti buvo be galo gera. Lyg plauktum ant žydro debesėlio. Ir ne tik todėl, kad nebuvo šalta, ar kad galinėje salono dalyje patogiai pūpsojo eglutė. Tiesiog kiekvienas veiksmas tiek yra stebuklingas, kiek magijos į jį įdedame mes patys.

Kiekvienas veiksmas tiek yra stebuklingas, kiek magijos į jį įdedame mes patys.

O „Porsche Boxster 718“? Nors jis tikrai nėra pritaikytas vežti Kalėdų eglutėms (nes yra dvivietis), savo funkciją atliko puikiai. Sušildė net ir be stogo. Buvo matomas ir girdimas nuo tolo. Tikrai labai „karštas“ automobilis, viliojantis ir gundantis net ir žiemą įsijungti „Sport“ ar net „Sport+“ režimą, kuris užmigdo saugos sistemas ir liepia pasikliauti tik sveiku protu. Tačiau, kaip parodė pastarųjų dienų įvykiai, ne visų vairuotojų galvose to proto pakanka.

„Porsche“ daugeliui taip ir liko tik ryškiai mirksinčia kalėdine svajone. Bet nenustokite svajoti ir siekti savo tikslų 2018-aisiais. Juk nieko nėra neįmanomo.

Padėka

Už galimybę atlikti šį eksperimentą dėkojame „City Bee“, „Krasta Auto Vilnius“, kaleduegle.lt ir įmonei „Grinda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius