Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietė iškėlė problemą: „Gauni mažą algą, tai dar ir už parkavimą prie darbo plėšia“

Neseniai Kauno Šiaurės pr. 8D veikiančio prekybos centro aikštelė buvo priskirta „Riboto stovėjimo laiko“ zonai. Iki šiol nemokamai mašinas joje statę prekybos centro darbuotojai dabar privalo susimokėti: po eurą už valandą. Per mėnesį susidaro nemenkos išlaidos, ypač tiems, kurie uždirba kiek daugiau nei minimumą. „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius tikina, kad išeitis yra.
Stovėjimo aikštelė
Stovėjimo aikštelė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi kaunietė Paulina (vardas pakeistas). Moteris dirba šiame prekybos centre veikiančioje „Camelia“ vaistinėje. Pasak jos, automobilių parkavimas buvo apmokestintas prieš keletą savaičių. Teko jau susimokėti ir keletą baudų, siekiančių 9 eurus.

Dirbame slenkančiu grafiku – po 9–11 val. per dieną, tad įsivaizduokite, kokia suma už parkavimą susidaro per mėnesį, jei viena valanda kainuoja eurą?

„Dirbame slenkančiu grafiku – po 9–11 val. per dieną, tad įsivaizduokite, kokia suma už parkavimą susidaro per mėnesį, jei viena valanda kainuoja eurą? Į darbą vykti be mašinos galimybių nėra – gyvenu užmiestyje, kur viešasis transportas nevažiuoja. Viena auginu 1,5 metų vaiką, kurį reikia prieš tai dar nuvežti į darželį. Uždirbame vaistinėje nuo 300 iki 650 eurų. Nėra dideli pinigai, tad tikrai negaliu mokėti baudų už stovėjimą kiekvieną dieną“, – teigė moteris.

Siūlo parkuoti mašinas kur atokiau

Ši problema, anot jos, kamuoja ne tik „Camelia“, bet ir tame pačiame prekybos centre veikiančios „Maxima“ ar kitų parduotuvių darbuotojus, apsaugininkus. Ar darbovietė nesutinka padengti išlaidų už parkavimą?

„Darbdavys informuotas. Sprendimo jokio nesulaukėme. Patarė statyti mašinas aplinkiniuose daugiabučių kiemuose, bet jie visi pilni. Dar siūlė persikelti dirbti arčiau namų. Arba tiesiog mokėti patiems už parkavimą. Bet mokėti neturiu iš ko, o dirbti juk reikia. Skambinau ir VĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ atstovams. Pasakė, kad tai mano problema. Beje, prie pat prekybos centro vietas darbuotojams ir klientams yra išpirkusios kelios įmonės“, – teigė „Camelia“ darbuotoja.

Darbuotojai apgaudinėja sistemą

Automobilių statymas prie prekybos centrų apmokestintas jau ne vienoje Kauno vietoje. Tiesa, 3 ar 4 valandas mašinas statyti galima nemokamai. Tačiau dirbantieji prekybos centruose greitai atrado gudrybę – pasibaigus nemokamo stovėjimo laikui, tiesiog perstato mašiną į kitą aikštelės vietą ir taip išvengia baudos.

Vis dėlto, pasak VĮ „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktoriaus Justo Limanausko, taip elgtis yra neteisėta – tam tikrą laiko tarpą nemokamai mašiną leidžiama laikyti ne konkrečioje aikštelės vietoje, o apskritai aikštelėje.

„Laikrodukus, parodančius, kada „Riboto stovėjimo laiko“ zonoje pastatei mašiną, naudoti galima, bet jie nėra privalomi. Kontrolieriai, radę pastatytą transporto priemonę, padaro pirmines nuotraukas, ir jeigu po 3 val. už stovėjimą nėra sumokėta, fiksuojamas pažeidimas. 3 nemokamos valandos nepradedamos skaičiuoti iš naujo, jeigu perstatoma į kitą stovėjimo vietą“, – pabrėžė jis.

Gali išsipirkti vietą už 30 eurų mėnesiui

Pasak J.Limanausko, Šiaurės pr. 8D aikštelėje „Riboto stovėjimo laiko“ zoną pažymintys kelio ženklai įrengti vykdant 2018 m. vasario 27 d. tarybos sprendimą.

„Ilgesnis nei trijų valandų stovėjimas aikštelėje apmokestintas dėl to, kad atvykus į „Maximą“ nusipirkti kiaušinių, tai būtų galima padaryti, o ne, neradus vietos, išvažiuot kitur, ar užtrukus ilgiau formuoti spūstis.

Bandai padaryti ką nors gero, tai vis tiek kas nors bando įžvelgti ką nors bloga. Ir prie „Molo“ taip yra, daug kur. Kitur visiems gerai, tik ne čia“, – stebėjosi J.Limanauskas.

Paklaustas, kokį sprendimą mato šioje situacijoje, jis patikino, kad darbuotojams ar jų darbdaviams yra sudaryta galimybė už 30 eurų įsigyti mėnesinį stovėjimo leidimą, galiojantį kelio ženklais pažymėtoje vietoje. Konkrečiai šioje aikštelėje – už prekybos centro išskirtoje atskiroje zonoje. Prieš prekybos centro fasadinę pusę esanti aikštelė skirta klientams, kurie atvažiuoja apsipirkti.

„Be to, jei darbuotojai dirba pamainomis, jie vienai išpirktai vietai gali registruoti du valstybinius numerius. Taigi du automobiliai gali naudotis viena vieta, tad mėnesiui parkavimas žmogui tekainuotų 15 eurų. Aikštelėje už prekybos centro išpirktų vietų dar nėra. „Camelia“ jau buvo kreipusis su prašymu išsipirkti, tik neužbaigė visų procesų. Gal ką nors dar sprendžia“, – paaiškino „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius.

Automobilių stovėjimo aikštelių nuotr./Stovėjimo aikštelė prie Šiaurės pr. 8D veikiančio prekybos centro
Automobilių stovėjimo aikštelių nuotr./Stovėjimo aikštelė prie Šiaurės pr. 8D veikiančio prekybos centro

Dalis aikštelės – privati

Pasak jo, prie aptariamo prekybos centro egzistuoja ir automobiliams statyti įrengtų vietų, kurios įeina į privatų, prekybos centro savininkams priklausantį sklypą.

„Prekybos centrui priklausančioje sklypo dalyje yra pastatyti kelio ženklai „Rezervuota stovėjimo vieta“. Kadangi šie ženklai stovi privačioje teritorijoje, vietos nieko nekainuoja, o reikia susimokėti tik už ženklo, kainuojančio apie 180 eurų, pastatymą ir leidimo išdavimą – apie 7 eurus metams. Po šiais ženklais galima stovėti tik su popieriniu leidimu už automobilio stiklo, išduotu sklypo valdytojui. Viena vieta – vienas leidimas.

Taigi kiekvienas privataus sklypo savininkas, pasirašęs sutartį dėl rezervuotų stovėjimo vietų ir susiderinęs kelio ženklo schemą, gali pasistatyti tokius ženklus“, – paaiškino J.Limanauskas, papildęs, kad ženklą „Rezervuota stovėjimo vieta“ už 17 eurų mėnesiui galima įsirengti bet kur gatvėje, kur automobilių parkavimas yra nemokamas.

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius nesuvokia, kodėl darbuotojai nesivažinėja viešuoju transportu ir kodėl 50 euro centų per dieną mokėjimas už išsipirktą vietą jiems atrodo daug, o važinėjimasis automobiliu iš užmiesčio – normalu. Juk degalai nemenkai kainuoja.

Camelia“: situacija sprendžiama

15min pakalbino „Camelia“ vaistinių tinklo komunikacijos projektų vadovę Liną Skersytę. Paklausta, ar nesiruošiama darbuotojams išpirkti automobilių stovėjimo vietų prie Šiaurės pr. 8D veikiančio prekybos centro, ji atsakė: „Suprantame mūsų darbuotojų nepasitenkinimą šiuo klausimu ir, žinoma, stengiamės šią problemą spręsti. Tokia problema apskritai yra opi, su ja galima susidurti ir dirbant miesto centre, tačiau panašių nusiskundimų iš darbuotojų anksčiau nesame gavę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovėjimo aikštelė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovėjimo aikštelė

Kiek mums yra žinoma, darbuotojai toje pačioje aikštelėje, kiek tolėliau, turi galimybę parkuoti automobilius įsigyjant stovėjimo leidimus. Tokio leidimo kaina mėnesiui dviem valstybiniams numeriams kainuoja 30 eurų, tai reiškia, kad dirbant pamainomis, vienam automobiliui kainuoja 15 eurų, tad mokėti už valandinį stovėjimą darbuotojams nereikia.“

Anot jos, sprendimas apmokestinti stovėjimą buvo priimtas ne dėl prekybos centre dirbančių darbuotojų, bet dėl aplinkinių gyventojų, kurie stovėjimu piktnaudžiaudavo ir dėl šios priežasties šioje aikštelėje būdavo sudėtinga rasti laisvą vietą.

„Su šios vaistinės darbuotojais personalo skyrius jau susisiekė, situacija yra sprendžiama“, – patikino L.Skersytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius