Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelių eismo taisyklių naujovės: ar neįgalieji gali važiuoti bet kuria A+ juosta?

Prieš birželio 1 d., kai buvo įteisintos Kelių eismo taisyklių (KET) naujovės, Susisiekimo ministerija pranešimu spaudai paaiškino, kuo skirsis naujosios A ir A+ juostos. A juosta gali važiuoti tik viešasis transportas. O nusakyti, kas gali važiuoti A+ juosta, vienu sakiniu nepavyktų, čia jau daug niuansų.
A juosta Ukmergės gatvėje, Vilniuje
A juosta Ukmergės gatvėje, Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dviejų tipų A juostos

Birželio 1 d. pranešime buvo teigiama, kad miestų gatvėse galės atsirasti maršrutiniam transportui skirtos dviejų tipų eismo juostos, žymimos raide „A“ arba simboliu „A+“.

Gatve, pažymėta kelio ženklu „Eismo juosta maršrutiniam transportui“ ir raide „A“, galės važiuoti tik maršrutinis transportas, o „A+“ – papildomai ir dviračiai, mopedai, lengvieji keturračiai, neįgaliųjų automobiliai.

Be to, savivaldybių sprendimu atitinkamai (papildomai) paženklinta „A+“ eismo juosta galės važiuoti taksi, automobiliai, kuriuose – keturi ir daugiau eismo dalyvių, elektromobiliai ir motociklai.

Neįgaliesiems yra papildomų sąlygų

Tačiau neįgaliesiems yra papildomų sąlygų. Ministerijos tinklapyje nurodoma daugiau aplinkybių, kurioms esant A+ juosta gali važiuoti neįgalieji:

Simboliu A+, kuriomis, be maršrutinio transporto, gali važiuoti dviračiai, mopedai ir lengvieji keturračiai, automobiliai, pažymėti skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele (kuriuose važiuoja neįgalieji į (iš) švietimo įstaigą (-os) ar į (iš) neįgaliųjų dienos užimtumo centrą (-o) (jeigu važiavimo maršrutas suderintas su kelio savininku).

Kreipėmės į ministeriją ir Vilniaus savivaldybę dar kartą, kad paaiškintų, ką turi daryti neįgalieji, norintys automobiliu važiuoti A+ juostomis – ką ir su kuo jie turi derinti.

Ministerijos paaiškinimas

Pagal Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimus, savivaldybės – kelių ir (arba) gatvių savininkai miestuose – turėtų nusimatyti tvarkas, kokiu būdu jos derins važiavimo maršrutus ir išdavinės leidimus važiuoti simboliu A+ pažymėtomis eismo juostomis, – taip ministerija papildė aukščiau skelbtą informaciją.

Kur kreiptis?

Bet paprastam žmogui vis tiek neaišku – o kur kreiptis, kur gauti leidimą? Juk nuo birželio 1 d. jau praėjo daugiau nei savaitė, tvarka turėtų būti nusistovėjusi.

Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Rimantas Baravykas primena, kad sostinėje pagal numatytą programą bus įrengta apie 30 km A+ juostų, tai sudarys apie 50 ruožų įvairiose miesto vietose.

„Juosta A+ neįgaliųjų transportas galės keliauti į dienos centrus. Tam, norintysis gauti metinį leidimą, turės kreiptis į savivaldybės administraciją, pateikti prašymą, sutartį su dienos centru ir transporto priemonės duomenis“, – sako R.Baravykas.

Pasak specialisto, artimiausią savaitę planuojama, kad bus patvirtinta savivaldybės administracijos tvarka šiems leidimams gauti. Su ja bus galima susipažinti savivaldybės svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius