-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klastingas vairuotojo priešas – vaistai nuo peršalimo

Rudens darganos – peršalimų metas. Vairuotojams tokiu metu labai paprasta susirgti – organizmas dar nepripratęs prie orų. Lengvojo automobilio salone ar sunkvežimio kabinoje šilta. Tačiau, vos pravėrus duris, jau kanda šaltis, drėgmė ir žvarbaus vėjo gūsiai. Po tokių oro kontrastų dažnai prisireikia vaistų.
Tabletės ir kapsulės
Tabletės ir kapsulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vaistas vaistui nelygu. Štai kad ir prie to pačio nugaros skausmo koks nors biuro darbuotojas galėtų rinktis bet kokį medikų ar vaistininkų rekomenduotą preparatą. Tačiau vairuotojams netinka skausmą malšinantys vaistai su kodeinu ar fenobarbitaliu.

Šių medžiagų yra daugelyje analgetikų. O kartais pavojų vairuotojo psichofizinei būsenai gali sukelti net ir visiškai nekaltai atrodantys vaistiniai preparatai, kuriuos vartojame net nesusimąstydami. Tačiau apie savo patirtis su vaistais istorijų gali papasakoti kiekvienas vairuotojas, rašo trucker.lt.

Gerai, kad netrukus man užteko proto suprasti, kad aš vairuoju kai drūčiai girtas.

„Menu, praėjusią žiemą viename iš Maskvos terminalų per iškrovimą gerokai įšalau. Vos išvažiavus į kelią pajaučiau, kad krečia drebulys. Supratau, kad bus blogai, jei neišgersiu kokių nors vaistų. Kabinoje turėjau keletą populiarių vaistų pakuočių miltelių, kurių sudėtyje buvo pseudoefedrino ir dekstrometorfano, tad išgėriau du puodus toks karštos mikstūros, vos ne dvigubą dozę. Gerai, kad netrukus man užteko proto suprasti, kad aš vairuoju kai drūčiai girtas – sulėtėjo reakcija, pradėjau nejausti atstumų ir gabaritų. Stojau pirmoje aikštelėje,“ – apie savo „farmacinę“ patirti pasakojo vairuotojas Vidas.

Gydytojos komentaras

„Tokioje organizmo reakcijoje nematau nieko nuostabaus. Tirpūs vaistai nuo peršalimų turi chlorfenamino, feniramino ar fenilefrino aktyviųjų medžiagų, todėl tokie lyg ir nekalti populiarūs preparatai vairuotojams netinka. Vairuotojams netinka daugybė vaistų.

Tokie lyg ir nekalti populiarūs preparatai vairuotojams netinka.

Štai nemažai kraujospūdį mažinančių preparatų savyje turi klofelino, atsargiai vertėtų rinktis antialerginius ar psichotropinius vaistus. Galėčiau vardinti ir vardinti netinkamas aktyviąsias medžiagas ir vaistų pavadinimus, bet juk vairuotojai – toli gražu ne medikai ar vaistininkai. Todėl pasakysiu paprasčiausią apsidraudimo būdą. Nesvarbu, ar vaistas receptinis, ar prieinamas visiems, jo pakuotėje būna popierėlis, vadinamoji anotacija. Ten tiesiog juodu ant balto rasite parašyta, kokie yra šalutiniai poveikiai, ar galima vairuoti automobilį,“ – reziumavo gydytoja A. Merkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius