Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl automobilių gamintojai vengia išskirtinių durelių, primenančių lėktuvų gaubtus?

Superautomobilių gamintojai savo kūriniams stengiasi suteikti kiek įmanoma daugiau išskirtinių bruožų. Įprastai atsidarančios durelės kartais atrodo per daug nuobodžiai, todėl tokie gamintojai kaip „Lamborghini“, „Mercedes-Benz“, „McLaren“, „Koenigsegg“ ir kiti, renkasi išskirtinius durelių atidarymo mechanizmus.
Maserati Birdcage 75th (Matti Blume, Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Maserati Birdcage 75th (Matti Blume, Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Visgi tarp jų niekuomet nematome kokio nors naikintuvus primenančio kupolo – o juk tai atrodytų taip šauniai! Kodėl rinkoje nematome modelių su dideliais gaubtais vietoj abiejų durelių?

Iš tiesų, automobilių su gaubtais vietoj durelių istoriškai tikrai buvo. Savaime aišku, kad toks dizaino sprendimas geriau tinka mažesniems automobiliams, todėl pirmiausia galime pažvelgti į vieną gana gerai žinomą triratį mikroautomobilį iš „Messerschmitt“ istorijos puslapių.

„Messerschmitt“ – legendinis vokiečių lėktuvų gamintojas, įkurtas 1938 metais. Karo metais jis sukūrė daug garsių karinių lėktuvų, tačiau po karo Vokietija neteko teisės gaminti lėktuvus.

Gamybiniai „Messerschmitt“ pajėgumai turėjo būti kaip nors panaudoti, todėl kompanija ėmėsi gaminti mikroautomobilį. Apie KR175 ir KR200 kada nors papasakosime atskirai, tačiau tai buvo dviviečiai mikroautomobiliai, kuriuose keleivis sėdėjo už vairuotojo. Dėl to šie modeliai buvo gana siauri. „Messerschmitt“ siekė sumažinti šių automobilių kainą, o kartu ir priminti apie savo didingą istoriją, todėl vietoj durelių buvo pasirinktas vientisas į šoną atsidarantis gaubtas. Jį sudarė visi automobilio stiklai bei stogas.

Messerschmitt KR175 su pakeltu gaubtu. (Mytho88, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Messerschmitt KR175 su pakeltu gaubtu. (Mytho88, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Gaubtas vietoj durelių iš tiesų tais laikais nebuvo blogas pasirinkimas. Jis padėjo gamintojams sutaupyti ir tuo pačiu geriau užsandarinti automobilį nuo aplinkos poveikio. Ne paslaptis, kad patys pigiausi automobiliai tais laikais pasižymėjo keistais trūkumais. Pavyzdžiui, lietaus vanduo kartais surasdavo kelią į saloną net per uždarytas automobilio dureles. Tačiau kartu tokie gaubtai kūrė futuristiško automobilio įvaizdį. Būtent dėl šios priežasties „General Motors“ vietoj durelių rinkosi gaubtą savo ateities vilkikui „Bison“.

General Motors Bison 1964-aisiais atrodė labai futuristiškai – į kabiną buvo patenkama atvėrus visą priekinį gaubtą su stiklu. (Cardesignnews.com)
General Motors Bison 1964-aisiais atrodė labai futuristiškai – į kabiną buvo patenkama atvėrus visą priekinį gaubtą su stiklu. (Cardesignnews.com)

Aštuntajame dešimtmetyje automobilių dizaino pasaulyje pakvipo naujais vėjais. Daugelis gamintojų stengėsi sukurti kuo futuristiškesnio dizaino automobilius, pabrėždami savo pažangų mąstymą. „Ferrari“ 1970 metais pristatė „512S Modulo“ koncepcinį automobilį, kuris priminė skraidančią lėkštę – buvo labai arti žemės, turėjo didelius stiklus ir iš dalies uždaras ratų arkas. „Ferrari 512S Modulo“ gaubtas nuslinkdavo į priekį, o ne atsidarydavo tiesiai į viršų.

Ferrari 512S Modulo ir medinė forma, panaudota kėbulo gamybai. (Morio, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Ferrari 512S Modulo ir medinė forma, panaudota kėbulo gamybai. (Morio, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

„Messerschmitt“ nėra vieninteliai turintys kabinos gaubtus – juos turėjo dar pora serijinės gamybos automobilių. „Bond Bug“ buvo triratis mikroautomobilis, apie kurį jau esame rašę. Jo gaubtas atsidarė tiesiai į viršų, vyriai buvo kiek toliau nuo apatinio priekinio stiklo krašto.

O 1971 metais pasirodęs „Nova“ buvo britiškas sportinio automobilio rinkinys – gamintojas klientams parduodavo dalis, kurias reikėjo sumontuoti ant „Volkswagen Beetle“ bazės. Nova buvo toks išskirtinis automobilis, kad jį pagal licenciją gamino visa eilė kitų kompanijų visame pasaulyje. „Nova“ ar kitose šalyse pagamintos modelio kopijos buvo dažnai vaizduojamas filmuose.

Sterling Nova – JAV gaminta britų Novos versija (Davest1, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Sterling Nova – JAV gaminta britų Novos versija (Davest1, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Vėliau sekė visa eilė koncepcinių automobilių su gaubtais vietoj durelių, tačiau nei vienas jų nepasiekė masinės ar serijinės gamybos stadijos. „Volkswagen XL1“ koncepcinis automobilis taip pat turėjo didelį gaubtą, tačiau vėliau jo buvo atsisakyta.

Puikiai atrodė ir „Maserati Birdcage 75th“ ir „Saab Aero-X“ koncepciniai automobiliai, tačiau jie taip pat neišvažiavo į gatves. Kodėl gaubtas vietoj durelių taip ir neprigijo?

Saab Aero-X turėjo iš trijų dalių susidedantį labai sunkų gaubtą. (Tubaist, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Saab Aero-X turėjo iš trijų dalių susidedantį labai sunkų gaubtą. (Tubaist, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Priežasčių iš tikrųjų yra daug. Akivaizdu, kad kabinos gaubtas nėra toks praktiškas kaip įprastos durelės. Atvertas gaubtas palieka didelę angą, pro kurią gali prilyti į saloną. Jei norite tik paleisti keleivį ir važiuoti toliau, spėsite sušalti, kol jis išlips. Išlipti, beje, yra gana sunku, nes gaubtas negali prasidėti taip žemai, kaip prasideda įprastos automobilių durelės.

„Saab Aero-X“ gaubto forma šiuo požiūriu yra geriausias toks konstrukcinis sprendimas, nes jis per daug neapsunkina įlipimo ir išlipimo procedūros. Tačiau toks gaubtas yra labai sunkus, o mažesni neleidžia atidaryti langų.

Kabinų gaubtai tiesiog nėra praktiškas pasirinkimas. Šiais laikais jie tiesiog neturi privalumų. Anksčiau, kuomet automobilių konstrukcija buvo paprastesnė, jie leido šiek tiek sutaupyti, tačiau dabar, kai veikia labai griežti saugumo reikalavimai, įprastos durelės yra visais atžvilgiais pranašesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius