Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visi „inkilai“ vienoje vietoje: kur Vilniuje stovi 18 šiuo metu veikiančių greičio matuoklių?

Nors dar neįvyko viešieji pirkimai, Vilniaus vairuotojai jau diskutuoja apie naujus greičio matuoklius, kurios sostinės valdžia planuoja įrengti iki 2020 m. pabaigos. Šiuo metu baigiami rengti pirkimo dokumentai pažeidimų fiksavimo įrangos viešojo pirkimo procedūroms ir artimiausiu metu Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje ketinama paskelbti apie pirkimą.
Greičio matuoklis Vilniuje, Konstitucijos pr.
Greičio matuoklis Vilniuje, Konstitucijos pr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau, bespėliodami tikslias naujųjų greičio matuoklių vietas, vairuotojai pamiršta tuos, kurie veikia šiuos metu – paprastus „inkilus“ ir išmanius matuoklius, kurie fiksuoja ne tik greitį.

Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ skelbia veikiančių matuoklių sąrašą viešai. Šiuo metu Vilniuje 30 matuoklių dėžių yra tuščios, o 18 blyksi visu pajėgumu. Tiesa, jų funkcijos skiriasi.

9 aparatai, matuojantys tik greitį

Tarkime, Pilaitės pr./Smalinės g., Ukmergės g. (kylant į kalną ties ties Ukmergės 156 A), Geležinio Vilko (ties M.K.Čiurlionio viaduku), Savanorių pr. (ties Savanorių 59, važiuojant iš centro), Antakalnio g. (ties Antakalnio g. 67 važiuojant nuo centro), Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje (ties Viršuliškių skg. iškart už Pilaitės viaduko važiuojant link Ukmergės g.), Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje (tarp Šešuolių ir Rygos g., važiuojant link Pilaitės), Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje (tarp Budiniškių ir Pavilnonių g. važiuojant link Ukmergės g.), Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje (ties posūkiu į Ukmergės g., važiuojant į miestą) – matuoja tik greitį.

Tiesa, kaip jau rašė 15min, kai kurie iš jų yra apsukti ir greitį matuoja iš galo.

8 matuokliai: greičio ir važiavimo per raudoną šviesą kontrolė

Kiti matuokliai atlieka daugiau funkcijų, yra išmanesni. Tuo pat metu ir greitį, ir važiavimą, degant raudonam šviesoforo signalui, kontroliuoja šie matuokliai Vilniuje:

Santariškių 1A (ties autobusų stotele, atvažiuojant nuo žiedinės sankryžos), S.Stanevičiaus 23 (važiuojant link Ateities g.), Gelvonų g. 35 (važiuojant į centrą), Laisvės pr. (ties Viršuliškių g., PC „Mada“ pusėje), Sėlių g. 54 (važiuojant link Kęstučio g.), Antakalnio g 14 (važiuojant į centrą), Švitrigailos g. (prie T.Ševčenkos, važiuojant į centrą), Švitrigailos g. (prie Naugarduko g., važiuojant iš centro), Antakalnio g. (ties Antakalnio g. 14, važiuojant į centrą).

Greitis, raudona šviesa, A juosta

Vienas, pats išmaniausias, matuoklis veikia Konstitucijos pr., ties Nacionaline galerija.

Jau keletą metų veikiantis prietaisas 2018 m. buvo perkeltas iš kelkraščio į centrinę dalį.

„Šį įrenginį tiksliau būtų vadinti ne greičio matuokliu, o daugiafunkciniu eismo priežiūros įrenginiu. Jis vienu metu fiksuoja visų transporto priemonių greitį, taip pat – pažeidėjus, kirtusius sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui, bei važiuojančius A juosta. Visus minėtus pažeidimus šis greičio matuoklis fiksuoja pats, be jokios papildomos įrangos sankryžoje, todėl jį įrengti bei perkelti yra nesudėtinga – tam nereikia ardyti gatvės dangos bei po asfaltu įrenginėti papildomos įrangos“, – sakė UAB „Fima“ Infrastruktūros sprendimų departamento direktorius Rokas Šlekys.

Kur gali stovėti naujieji greičio matuokliai

15min primena, kad jau šiais metais sostinėje vietoje neveikiančių matuoklių atsiras dar 32 modernūs multifunkciniai prietaisai, galintys matuoti ne tik greitį.

Jų vietos galutinai nepatvirtintos, tačiau aptartos ruošiant medžiagą konkursui ir techninius reikalavimus. Visuose įrenginiuose bus įdiegta automatinė transporto priemonių registracijos numerių atpažinimo sistema (angl. ANPR – Automatic number plate recognition), galinti atpažinti pažeidimą padariusios transporto priemonės numerius bei nustatyti, kurios šalies valstybiniai registracijos numeriai yra užfiksuotoje pažeidimo nuotraukoje. Visi matuokliai bus išmanūs, galės veiksti kaip Konstitucijos pr. šiuo metu esantis prietaisas.

Preliminariai šie matuokliai bus montuojami pavojingiausiose sostinės transporto arterijose: Geležinio Vilko, Ukmergės, Oslo, Tūkstantmečio, Kalvarijų, Antakalnio gatvėse, Savanorių, Laisvės prospektuose, Minsko ir Eišiškių pl. ir t.t. Iš esmės „naujieji“ matuokliai veiks daugelyje „senų“ vietų. Tuo galite įsitikinti peržvelgę preliminarius žemėlapius.

Greitį matuosiantys aparatai:

A juostas ir eismą per šviesoforais reguliuojamas sankryžas kontroliuosiantys:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius