-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji KET reikalavimai dar užšalę lede: policija nebaudžia, bet gali nutempti pažeidėjo automobilį

Vairavimo pedagogai 15min saugaus eismo laidose ne kartą yra akcentavę, kad didžiausia dingstis pažeisti Kelių eismo taisykles (KET) yra nebaudžiamumo jausmas.
Arčiau nei per 5m nuo įvažiavimo į kiemą pastatyti automobiliai
Arčiau nei per 5m nuo įvažiavimo į kiemą pastatyti automobiliai / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Nuo sausio 1 d. įsigaliojus naujiems taisyklių reikalavimams, panašu, pareigūnai bausti pažeidėjų neskuba - laukia kol ištirps ledas ir sniegas.

Vienas aiškiausių naujų KET reikalavimų, įsigaliojusių šiais metais - draudimas statyti automobilius sankryžose ir įvažiavimuose į kiemus.

Draudimas stovėti gatvės ir įvažiavimo į teritoriją (kiemą) sankirtoje

Transporto priemonės, statomos ties kelio ir įvažiavimo į šalia jo esančią teritoriją sankirta, riboja kelio matomumą, trukdo specialiųjų transporto priemonių, aptarnaujančio transporto vairuotojams, pėsčiųjų ir dviratininkų eismui, kelia ginčus tarp eismo dalyvių ir pan.

Todėl pagal naujuosius reikalavimus KET papildomos nauju punktu, kuris draudžia sustoti ir stovėti kelio ir įvažiavimo į šalia esančią teritoriją važiuojamųjų dalių sankirtoje ir arčiau kaip 5 m atstumu nuo jos, išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo vietą nurodantys kelio ženklai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sugriežtinus kelių eismo taisykles kontrolės nepadaugėjo – dažniausiai baudžiama pagal pranešimus

Svarbu atminti, kad draudimas taikomas toje kelio pusėje, kurioje yra nurodytas įvažiavimas į šalia kelio esančią teritoriją arba išvažiavimas iš jos.

Susisiekimo ministerijos nuotr./Kelių eismo taisyklių pokyčiai nuo 2022 m.
Susisiekimo ministerijos nuotr./Kelių eismo taisyklių pokyčiai nuo 2022 m.

Kaip vairuotojai laikosi KET reikalavimų

Akivaizdu, kad vairuotojai šio reikalavimo nesilaiko ir stato automobilius kaip jiems patinka. Dažnas paaiškinimas - tai kad nėra kur statyti, trūksta vietos.

Štai charakteringi vaizdai iš Vilniaus:

Panevėžyje užfiksuota analogiška situacija:

Policija žadėjo ginti, saugoti, padėti ir nebausti

Prieš įsigaliojant naujiems reikalavimams policija pranešė, kad leis apsiprasti su naujais reikalavimais.

Kaip BNS sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, policija numato pereinamąjį laikotarpį, kol vairuotojai pripras prie šių ir kitų įvedamų naujovių. Tą patį žadėjo ir Kauno, Vilniaus savivaldybės.

„Tikrai nedarysime kažkokių reidų ar patikrinimų, kaip yra laikomasi tų naujų Kelių eismo taisyklių pakeitimų, leisime vairuotojams tiesiog priprasti prie jų“, – tąkart tvirtino R.Matonis.

Todėl vasario mėnesį, praėjus pusantro mėnesio nuo naujų KET reikalavimų įsigaliojimo, padėtis nepasikeitė.

Vilniaus savivaldybė: esame pasirengę nutempti automobilius

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis sako, kad neišskiria vienos KET pažeidimų kategorijos.

"Manome, kad visi pažeidimai reikalauja dėmesio. Ypač didelis dėmesys skiriamas tiems pažeidimams, kurie kelia pavojų kitiems eismo dalyviams arba sukelia kitiems eismo dalyviams sunkumų judant – pavyzdžiui, automobilių parkavimas ant pėsčiųjų perėjų ar šaligatvių bei kt. Taip pat pažymime, kad ne tik viešosios tvarkos pareigūnai fiksuoja pažeidimus, pažeidimus fiksuoja ir policija.

Kalbant apie sprendimus - primename, kad nuo sausio 1 d., įsigaliojus įstatymo pataisoms, KET pažeidžiančius ir pavojų kitiems eismo dalyviams keliančius automobilius gali nutempti ne tik policija, bet ir savivaldybės pareigūnai. Verta pažymėti, kad automobilių nutempimas – nėra prievolė, tačiau savivaldybė yra pasiruošusi visą šių pokyčių įgyvendinimo strategiją, - komentavo A.Dinikis".

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniuje pažeidėjų pavojingai palikti automobiliai gali būti nutempti

Kas gali nuvilkti automobilį

Beje, nuo sausio 1-osios priverstinai nuvilkti ne vietoje pastatytus automobilius gali ne tik policija, bet ir ugniagesiai-gelbėtojai, savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnai, kai kurie aplinkosaugininkai, Lietuvos transporto saugos administracijos atstovai.

Tai kam tuomet reikėjo naujo KET punkto, griežtinančio automobilių statymo tvarką?

Išeitų, kad vieni kuria taisykles, kiti nekontroliuoja, kad jų būtų laikomasi, o treti nesukuria sąlygų automobilius statyti tvarkingai. O penkti ir šešti pasirengę šiuos ne pagal KET pastatytus automobilius nutempti, jei šie trukdytų ugniagesiams arba medikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius