-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietis pateko į keblią padėtį: kad automobilis automatiškai išregistruotas, sužinojo atsitiktinai

„Apsilankiusi „Regitroje“, antroji šeimos pusė atsitiktinai sužinojo, kad mano turimas automobilis, registruotas šių metų kovo mėnesį, automatiškai išregistruotas rugsėjo 7 dieną. Nuvykus į „Regitrą“ atsakymas tiesiog pribloškė“, – savo istoriją pradėjo pasakoti vilnietis. Jam atvykus buvo teigiama, kad automobilis buvo išregistruotas, o apie šiuos veiksmus vyras net nebuvo informuotas.
Automobilio registracija
Automobilio registracija / Regitros nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

„Patikinu, kad automobilis turi galiojančią techninę apžiūrą, civilinės atsakomybės draudimą, aš pats esu registruotas Vilniaus m. savivaldybėje, automobilis taip pat buvo registruotas. Tad teko pakartotinai registruoti ir, žinoma, už tai susimokėti. Mokėti noro neturėjau, bet tuomet buvo tiesiog tvirtinama, kad kitaip registracijos nebus“, – pasakoja vyras.

Už pakartotinį automobilio įregistravimą vyras sumokėjo apie 10 eurų. Šioje situacijoje jį labiausiai sutrikdė ir tai, jog iš „Regitros“ negavo jokio įspėjimo apie panaikintą registraciją.

Atsakymas suglumino

Vyras dar kartą kreipėsi į „Regitrą“ ir sulaukė paaiškinimo. Tiesa, ne tokio, kokio tikėjosi. Vyras tikina, kad registruojant automobilį terminas nebuvo nurodytas, tačiau „Regitra“ tikina, kad terminas buvo įrašytas.

„Sveiki. Transporto priemonė išregistruojama automatiškai laikino įregistravimo atveju. Registracijos liudijime H grafoje nurodomas laikino įregistravimo laikotarpis. Įregistruojant laikinai, transporto priemonės valdytojas užpildo deklaraciją, kurioje patvirtina gyvenamosios vietos adresą. Pareiškėjas informuojamas, jog automobilis registruojamas 6 mėnesių laikotarpiui, jei jis nėra deklaravęs gyvenamosios vietos Lietuvoje ir nėra įtrauktas į Apskaitą. Atskiras pranešimas nesiunčiamas“, – tokio atsakymo „Regitros“ sistemoje sulaukė vyras.

Tiesa, vyras neturėjo senojo dokumento nuotraukų, tad neaišku, ar tikrai data nebuvo nurodyta.

VIDEO: Į galą nukreiptos kameros ant policijos automobilių, kokia jų paskirtis?

Kodėl automobilis gali būti išregistruotas

Nuo 2018 metų gegužės mėnesio 20 dienos nustatyta, kad jei baigė galioti techninė apžiūra ar draudimas, automobilio leidimas dalyvauti viešajame eisme yra tiesiog sustabdomas. Tiesa, automatinis automobilio išregistravimas taip pat vis dar galimas tam tikrais atvejais. Dėl to situacija buvo kiek keblesnė, nei atrodo. Vyras teigia, kad buvo registruotas Vilniaus mieste, su automobiliu taip pat viskas gerai, bet štai transporto priemonės registracija visgi buvo automatiškai panaikinta.

Kaip teigia „Regitra“, tam, kad su transporto priemone būtų galima dalyvauti eisme, ji turi atitikti tam tikrus nustatytus reikalavimus bei turėti galiojantį privalomąjį draudimą ir techninę apžiūrą.

„Vis dėlto praktikoje atsiranda priežasčių, dėl kurių įregistruotas automobilis nebegali dalyvauti viešajame eisme. Tokiais atvejais galimi keli variantai. Pirmuoju atveju gali būti tiesiog sustabdomas jo leidimas dalyvauti viešajame eisme. Apie tai „Regitra“ automobilio savininką informuoja SMS žinute“, – rašoma įmonės atsakyme 15min.

Taip pat galimas variantas – tai automobilio automatinis išregistravimas. Jis taikomas tik tam tikrais numatytais atvejais:

  • kai automobilį įsigijęs asmuo per 10 kalendorinių dienų jo neįregistruoja savo vardu po to, kai „Regitrai“ buvo pranešta apie savininko pasikeitimą;
  • vagystės ir konfiskavimo atvejais;
  • automobilį įregistravus kitoje užsienio valstybėje;
  • pasibaigus laikino įregistravimo terminui.

O informaciją apie tai, ar transporto priemonė gali dalyvauti viešajame eisme, ar jai nėra taikomi tokie apribojimai kaip areštas ir kt., galima pasitikrinti „Regitros“ interneto svetainėje.

Šį rugpjūtį vėl keitėsi tvarka

„Jei asmuo, registruodamas automobilį, tuo metu buvo įtrauktas į Gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, jo automobilį įregistruodavome laikinai, t.y. 6 mėnesių laikotarpiui. Laikinos registracijos galiojimo terminas įrašomas į išduoto registracijos liudijimo H grafą.

Beje, ši tvarka pasikeitė nuo šių metų rugpjūčio mėnesio. Kitaip tariant, jei asmuo yra įtrauktas į Gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, tokiais atvejais automobilis yra įregistruojamas jau neterminuotam laikotarpiui“, – teigiama „Regitra“ atsakyme.

Visgi vyras apskaitoje, kaip teigia, registravosi birželio mėnesį, tad ir visa tvarka dar galioja senoji. Tai reiškia, kad automobilis buvo registruotas terminuotam laikotarpiui. Todėl vilnietis pateko į keblią padėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius