-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nežymėto policijos „Renault“ detektyvo tęsinys: už manevrą gresia bauda ar ir teisių atėmimas?

15min praėjusią savaitę paviešino skaitytojo Egidijaus siųstą vienos Alytaus gyventojos nufilmuotą siužetą. Jame užfiksuotas Alytaus policijos pareigūnų nežymėtas automobilis „Renault“, kertantis ištisinę liniją.
Nežymėtas policijos automobilis „Renault“
Nežymėtas policijos automobilis „Renault“ / Skaitytojo nuotr.

Temą siūlykite el. paštu gazas@15min.lt

„Tai – nežymėtas policijos automobilis Alytuje. Už tokį veiksmą paprastas vairuotojas prarastų kuriam laikui teises. O pareigūnams galima taip elgtis?

Jiems KET negalioja? Kodėl tie, kurie už tokius dalykus baudžia, patys siautėja kaip paprasčiausi kelių gaideliai? Kokį dabar pateisinimą policija sugalvos?“, – klausia Egidijus.

VIDEO: Automobilio „Renault“ manevras sukėlė klausimų: kodėl pažeidžiamos KET?

Alytaus apskrities VPK atstovė Eglė Kačinskienė tąkart pakomentavo, kad dėl šio įvykio bus pradėtas administracinės teisenos tyrimas dėl kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymo pagal LR administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnio 1 dalį.

Šių taisyklių pažeidimas vairuotojams užtraukia baudą nuo trisdešimt iki devyniasdešimt eurų, teigia E.Kačinskienė.

Gresia ne tik bauda?

Tačiau kai kurie akylesni skaitytojai atkreipė dėmesį, kad pareigūnams už tokį manevrą galimai gresia visai ne piniginė bauda, o teisės vairuoti atėmimas.

„Norėčiau priminti, kad už lenkimą per ištisinę linija yra taikomas ANK
straipsnis 420.1 , o ne 417. 420.1 straipsnio pavadinimas – Lenkimas vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama lenkti .

Toks pažeidimas užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto septyniasdešimt iki dviejų šimtų trisdešimt eurų, taip pat privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trijų iki šešių mėnesių.

Kadangi pernai analogiškoje situacijoje buvau nubaustas pagal 420.1, o mano prašymas perkvalifikuoti į 417 str. nebuvo patenkintas, prašau
pakomentuoti kodėl ši situacija straipsnyje yra traktuojama pažeidėjo naudai“, – rašo kitas skaitytojas Aurimas.

Alytaus apskrities VPK atstovė Eglė Kačinskienė redakcijai atsiuntė antrą komentarą. Pateikiame jį be korekcijų:

Šiuo metu vyksta aplinkybių patikslinimas dėl rugpjūčio 16 d. užklausos. Patikslinimo metu peržiūrėjus tarnybiniame automobilyje esančios vaizdo kameros įrašus ir apklausus pareigūnus, aiškėja, kad pareigūnai tarnybiniu automobiliu apvažiavo iš šalutinio kelio išvažiavusį krovininį automobilį. Detalesnę informaciją apie priimtus sprendimus pateiksime vėliau.

Pažymėtina, kad skaitytojos nurodytas 140 km/val. greitis, kuriuo galimai važiavo neviešo patruliavimo tarnybinis automobilis, neatitinka realybės, kadangi automobilyje įdiegta vaizdo įranga taip pat fiksuoja važiuojančios transporto priemonės greitį.

Primename, kad draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas), nesilaikymas taip pat užtraukia administracinę atsakomybę.

Seimo narių grupė sušvelnino baudas

15min jau rašė, kad ištisinės linijos kirtimas yra Lietuvos vairuotojų piktžaizdė. Štai pavyzdys Vilniuje, Pilaitėje – ištisinę liniją kerta kas tik nori, nebijodami baudų.

Už tai turėtume būti dėkingi Seimo narių grupei, nusprendusiai už ištisinės linijos kirtimą bausti vos juntamai.

Nuo 2017 m. pradžios iki rugsėjo už ištisinės linijos kirtimą Lietuvoje galiojo itin griežtos bausmės. Bet kokiu atveju už tokį pažeidimą buvo atimamas vairuotojo pažymėjimas. Todėl vien 2017 m. sausį teisės vairuoti neteko 143 vairuotojai, o per septynis metų mėnesius – daugiau nei 1,6 tūkst. vairuotojų.

Tačiau 2017 m. rugsėjį Seimas sušvelnino bausmes. Tai padaryta kelių frakcijų atstovų iniciatyva. Tarp jų tuomečiai „tvarkiečiai“ Rimas Andrikis, Petras Gražulis, konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Algis Strelčiūnas, Emanuelis Zingeris, „valstiečiai“ Agnė Širinskienė, Dainius Gaižauskas bei kiti.

Daugiau apie bausmes už ištisinės linijos kirtimą skaitykite čia.

Tokiu būdu sukurta galimybė už ištisinės linijos kirtimą susimokėti baudą. Nuo 3 iki 6 mėn. pažymėjimas atimamas tik už ištisinės linijos kirtimą atliekant lenkimo manevrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius