Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 30 /09:27

Vilnius lentelių su žalia rodykle dar negrąžins, nors ir gali – lauks specialistų įvertinimo

Paskelbus, kad vadinamosios žalios rodyklės sugrįš į šalies gatves, sumaištis, atrodo, nurimo. Nors Transporto kompetencijų agentūra (TKA) dar tik sprendžia, kur rodykles vėl galima pakabinti, kai kurie miestai rodykles jau sugrąžino. Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius viešai paragino savivaldybes sugrąžinti žalias rodykles, kol TKA vertina problemiškas sankryžas. Tačiau Vilniaus, kur dėl nuimtų žalių rodyklių kilo daugiausia problemų, savivaldybė neskubės ir lauks TKA sprendimo.
Šviesoforas su žalia rodykle
Šviesoforas su žalia rodykle / Sauliaus Žiūros nuotr.

Penktadienį įsigaliojus Transporto kompetencijų agentūros (TKA) parengtai žalių rodyklių įrengimo metodikai nustatyti nauji reikalavimai, kada galima grąžinti rodykles.

„Šiuo metu pagal Transporto kompetencijų agentūros pateiktus reikalavimus yra ruošiama papildoma eismo srautų informacija apie pėsčiųjų / dviračių, automobilių ir sunkiasvorių transporto priemonių kiekį kiekvienoje sankryžoje bei visose jos kryptyse“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės atsakyme 15min.

Kiek anksčiau, sausio 16-ą dieną, Vilniaus miesto savivaldybė TKA pateikė sankryžų sąrašą vertinimui. O naujausią informaciją planuojama pateikti netrukus.

„Naujausią informaciją pateikti planuojama per šią savaitę. Kiek laiko gali užtrukti sprendimas, patikslinti turėtų pati Transporto kompetencijų agentūra. Sostinėje po galutinio sprendimo lenteles su žalia rodyklė ties raudonu šviesoforo signalu planuojama grąžinti per 3-5 darbo dienas nuo jo paskelbimo“, – teigia Vilniaus savivaldybė.

Lentelių be sprendimo negrąžins

Susisiekimo ministras J.Narkevičius viešai ragino savivaldybes, jei yra poreikis, grąžinti žalias rodykles ir nelaukti TKA sprendimo. Esą kai TKA įvertins visas sankryžas tuomet bus galima spręsti, ar žalios rodyklės sugrąžintos pagrįstai. Tačiau Vilniaus savivaldybė įsitikinusi, jog nepatvirtintų lentelių sugrąžinimas tik sukeltų papildomo chaoso.

„Sugrąžinti lenteles su žalia rodykle ties raudonu šviesoforo signalu laikinam laikotarpiui nėra planuojama. Tai gali sukelti daugiau chaoso ir vairuotojų sutrikimo dėl eismo reguliavimo ir valdymo, jei lenteles vėliau tektų vėl nuimti. Miesto tikslas yra priimti ilgalaikius ir saugius eismo reguliavimo ir valdymo sprendimus“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

O kol bus laukiama sprendimo, toliau bus tęsiami numatyti darbai.

„Toliau bus tęsiami jau numatyti infrastruktūriniai darbai (įrengiamos papildomos sekcijos į dešinę numatytose sankryžose), vykdomas programinis šviesoforų reguliavimas, o gavus Transporto kompetencijų agentūros patvirtinimą operatyviai įrengiamos lentelės su žaliomis rodyklėmis“, – teigiama Vilniaus savivaldybės atsakyme.

Ministras ragina pakabinti rodykles

Susisiekimo ministras J.Narkevičius tikino, kad kol vyksta derinimo darbai, lentelės gali būti pakabinamos. „Nemanau, kad čia didelis veiksmas pakabinti ir nuimti“, – antradienį Žinių radijui sakė J.Narkevičius.

Reaguodamas į Vilniaus vicemero Vytauto Mitalo dar anksčiau išsakytus komentarus, jog sostinės savivaldybė nenori „pirmyn-atgal kabinėjimo“, o nori „greitai ir aiškiai susitarti“, susisiekimo ministras sakė, kad reikia elgtis „sąžiningai vairuotojų atžvilgiu“.

„Manau, reikėtų sąžiningai elgtis vairuotojų atžvilgiu. Net jei mėnesį bus naudingiau vairuotojams naudotis, tai galėtų ir vieną mėnesį būti pakabintos“, – komentavo ministras.

„Reikia įvertinti, kur reikia pakabinti. Jei tas įvertinimas bus geras, tai nereikės nukabinti“, – pridūrė jis.

Prašymus nagrinės skubos tvarka

Savivaldybių pasipiktinimą sukėlė tai, jog derinimas dėl lentelių grąžinimo gali užtrukti ir tris mėnesius. Tiesa, prieš kelias dienas TKA paskelbė, kad šie prašymai bus nagrinėjami skubos tvarka.

„Patvirtintoje metodikoje yra nurodyti maksimalūs vertinimo terminai, tai reiškia, kad vertinimas negali užtrukti ilgiau nei 3 mėn.

Skubos tvarkos negalime Jums detalizuoti, nes tai yra dinaminis procesas ir viskas priklausys nuo prašymų kiekio, jų pateikimo momento bei pateiktų duomenų kokybės. Be to, kiekviena sankryža bus vertinama individualiai, o sankryžos yra skirtingos.

Tačiau, reaguodami i situacija, sutelksim visus pajėgumus ir sieksime pateiktus prašymus išnagrinėti kaip įmanoma greičiau“, – 15min teigė TKA Transporto paslaugų skyriaus vadovas Evaldas Morkūnas.

TKA specialistai, priimdami sprendimą dėl lentelių grąžinimo, vertins eismo saugos ir transporto pralaidumo kriterijų t. y. transporto priemonių gaišties parametrą, nustatantį vidutinį laiką, per kurį automobilis pravažiuoja sankryžą.

Atsižvelgiant į skirtingas situacijas – kiekviena sankryža bus vertinama individualiai ir bus lyginami tik jos rezultatai. Gavus neigiamą išvadą dėl lentelių sankryžoje grąžinimo, savivaldybėms bus pateikiama išsami informacija dėl sankryžos perspektyvinių sprendinių ir galimų tolesnių pakeitimų.

Rodyklių panaikinimas sukėlė pasipiktinimą

Naikinti žaliąsias rodykles Susisiekimo ministerija pasiūlė dar 2014-aisiais, remdamasi Kaune kelerius metus vykdytu tyrimu. Jis, pasak ministerijos, parodė, kad sankryžose su žaliosiomis rodyklėmis kyla daugiau avarijų, per kurias žūva ar sužalojami žmonės.

Rodyklės panaikintos nuo sausio, tačiau savivaldybėms pasipiktinus dėl išaugusių transporto spūsčių, Vyriausybė sprendimą atšaukė.

Žaliosios rodyklės leidžia automobiliams sukti į dešinę ir degant raudonam šviesoforo signalui, prieš tai sustojus prie sankryžos ir įsitikinus, kad tai netrukdo pėsčiųjų, kitų transporto priemonių eismui ir saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius