Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo sausio 1-osios vilniečiai už automobilių stovėjimą mokės tik eurais ir brangiau

Sausio 1-ąją Lietuvai įsivedus eurą dar dvi savaites už prekes ir paslaugas bus galima atsiskaityti tiek eurais, tiek litais. Tačiau automatinės sistemos, tokios kaip mokėjimo automatai, priimantys įmokas už automobilių stovėjimą gatvėse ar uždarose aikštelėse, priims tik eurus. Dėl to Vilniaus gatvėse parkavimas šiek tiek brangs.
Mokėjimo automatai nuo sausio 1 dienos priims tik eurus.
Mokėjimo automatai nuo sausio 1 dienos priims tik eurus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus gatvės centre ir senamiestyje yra suskirstytos į keturias zonas, kuriose tenka mokėti už automobilio pastatymą. Žaliojoje zonoje valanda stovėjimo kainuoja 1 Lt (0,29 euro), geltonojoje – 2 Lt (0,58 euro), raudonojoje – 3 Lt (0,87 euro), o mėlynojoje – 6 Lt (1,74 euro).

Kainos apvalės

Įvedus eurą parkavimas šiek tiek brangs – kainos suapvalės ir virs 0,30 euro (žaliojoje zonoje), 0,60 euro (geltonojoje zonoje), 0,90 euro (raudonojoje zonoje) ir 1,80 euro (mėlynojoje zonoje).

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Miesto eismo departamento vadovė Daiva Bucevičienė 15min.lt paaiškino, kad tokius vietinės rinkliavos dydžius už transporto priemonių stovėjimą patvirtino Vilniaus miesto taryba. O kainos keliais eurocentais pabrango dėl to, kad nustačius rinkliavą litais mažiausia suma buvo 1 Lt, kuris ir virto eurais – 0,29 euro, suapvalinus – 0,30 euro. Tad pagal šį principą suapvalėjo ir kiti įkainiai.

„Šiek tiek brangsta, bet neperžengiant tų ribų, kurias numatė įstatymai. O stovėjimo aikštelėse, kur dabar švieslentėse rodoma kaina eurais yra 1,01 euro, valandos kaina bus suapvalinta iki euro“, – sakė „Susisiekimo paslaugų“ departamento vadovė.

Po Naujųjų į automatus galėsime mesti ir smulkesnes – 10, 20, 50 euro centų monetas. „Skirtumas bus toks, kad nei 10, nei 20, nei 50 centų monetų mesti į automatus negalėjome. Kai kainos jau perskaičiuotos, bilietų automatai priims 10, 20, 50 euro centų monetas ir 1, 2 eurų monetas“, – aiškino D.Bucevičienė.

Litų nebepriims

Litais susimokėti už stovėjimą mokamose vietose po Naujųjų metų jau nebebus galima. „Kaip ir numatyta Euro įvedimo įstatyme, automatinėse prekybos vietose, jeigu nėra galimybės, tai bus priimama tik eurais. Bilietų automatai ir automatinės kasos techninės galimybės priimti įmokas dviem valiutomis neturi, todėl bus priimama tik eurais“, – teigė D.Bucevičienė.

Autobusuose ir troleibusuose įsigyti vienkartinius bilietus pirmąsias dvi 2015-ųjų sausio savaites galima bus ir už litus, ir už eurus. Čia ir grąža bus išmokama ta valiuta, kuria keleivis mokės už bilietą.

Pusvalandis bilietas, iki šiol kainavęs 2,2 Lt, kainuos 0,64 euro, valandinis – vietoj 3,2 Lt 0,93 euro. Kiek pigesnis bus tik iš vairuotojo perkamas bilietas – vietoj 3,5 Lt jo kaina nustatyta 1 euras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius