Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo šiandien kai kuriose gatvėse bus draudžiama lenkti dviratininkus – įsigaliojo nauji KET pakeitimai

Šiandien įsigaliojo Lietuvoje dar nematytas Kelių eismo taisyklių pakeitimas – dviračių gatvės su naujais jas žyminčiais kelio ženklais.

Jos bus įrengiamos tose vietose, kur negalima įrengti dviračių takų ar dviračių juostų, dviračiai galės važiuoti nebūtinai viena eile ir nebūtinai arčiau eismo juostos dešiniojo krašto. Šiose gatvėse dviračių taip pat nebus galima lenkti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – pokalbis apie situaciją Lietuvos keliuose, Vidmantas Pumputis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – pokalbis apie situaciją Lietuvos keliuose, Vidmantas Pumputis

Susisiekimo ministerijos vyresnysis patarėjas Vidmantas Pumputis mano, kad toks sprendimas padidins važiavimo dviračiais saugumą, taip pat paskatins žmones rinktis sveikesnes transporto alternatyvas – vietoj kelionės automobiliu ar autobusu rinktis dviratį.

„Daugiausia tokių kelių yra Nyderlanduose, Belgijoje“

V.Pumputis taip pat pasakoja, kad „daugiausia tokių kelių yra Nyderlanduose, Belgijoje“, ten juos galima itin lengvai surasti. Šiose šalyse dviračių gatvės yra dengtos specialia danga, kuri išsiskiria savo rausva spalva.

Solveiga Dambrauskaitė-Bakutienė
Solveiga Dambrauskaitė-Bakutienė

Dviračių žygių organizatorė „Minam kartu“ Solveiga Dambrauskaitė tokį eismo taisyklių pakeitimą laiko pozityviu, tačiau mano, kad šiame sprendime vis dar yra spragų.

„Savivaldybių darbuotojai dar nelabai supranta, kas per tvarka ir kur tas gatves bus galima įrengti. Kol kas yra žinoma, kad bus ženklas ir kokios Kelių eismo taisyklės galios vairuotojams, bet kur tokios gatvės galėtų atsirasti – sudėtinga pasakyti.“

Ji mano, kad jeigu savivaldybės šiuos ženklus pritaikys netinkamose gatvėse – efektas bus priešingas ir dviračių kelionės taps dar pavojingesnės, nei yra dabar.

„Aš nemažai važinėju ir susiduriu su vairuotojų kultūros trūkumu. Deja, kai kurie automobilių vairuotojai į dviratininkus vis dar žiūri nepagarbiai, kaip į kliūtį.“

„Susisiekimo paslaugos“ nuotr./Dviračių gatvė
„Susisiekimo paslaugos“ nuotr./Dviračių gatvė

Ar taikyti šias naujoves, spręs pačios miestų savivaldybės, o kol kas jas pamatysime tik Vilniuje – M.K.Čiurlionio gatvėje nuo Vingio parko iki Santuokų rūmų, taip pat aplink ją esančiose šalutinėse gatvėse: K.Donelaičio, Raseinių, P.Klimo, Jovaro, Z.Sierakausko, Krokuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius