Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusikaltimas ir bausmė: kitokia istorija apie nežymėtą policijos „Audi A6“

Lapkričio 15 dieną įgyvendinau seną savo svajonę. Labai seną. Jai jau daugiau nei du dešimtmečiai. Vairavau policijos automobilį. Tikrą. Mano šypsena buvo turbūt platesnė, nei Ostapenkai suradus savo dviratuką.
Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“
Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su pareigūnais susitinkame prie „Circle K“ degalinės, Vilniaus aplinkkelyje. Čia vyksta reidas. Atvykstu apie 11 val., o pareigūnai iki to jau yra pagavę du šustauskus (šustauskas prie vairo – trumpinys girtam vairuotojui arba taksistui, priklausomai nuo konteksto). Policijos atstovė Marija Kazanovič vedasi mane prie galingo stoto pareigūno. Jei atvirai, nuo tokio malkų tikrai nenorėčiau gauti...

O šis draugiškai kyšteli ranką, mandagiai prisistato ir patikina, kad duos tiek informacijos, kiek tik gali.

Taigi svarbiausia informacija: „Audi A6“, 200 kW, juodas sedanas, išoriškai niekuo nesiskiriantis nuo įprasto automobilio, kurį rasite visose „Audi“ atstovybėse.

O tada prasideda įdomybės. Šis automobilis turi visus įmanomus švyturėlius aplink visą perimetrą. Pasirodo, susiklosčius situacijai, kai greitis viršijamas tiek, kad vairuotojui gresia teisių atėmimas arba chuliganiškai vairuojama, įsijungia ši įspūdinga „šviesos muzika“.

Toks pažeidėjas stabdomas iš karto. Natūralus klausimas, ar negaila tų „nabagų“, kurie taip prisidirba? Pasirodo, kad gaila, kartais net labai, bet pareigūnai jau nieko negali padaryti. Sistema, praėjus 1–3 sekundėms nuo pažeidimo momento užfiksavimo, automatiškai perduoda visus duomenis apie pažeidimą į duomenų bazę.

Pareigūnui už instrukcijų pažeidimus grėstų tarnybinė nuobauda. Taigi pokštai su dėžutėm nuo alkoholio arba „davai susitarkim“ ir kitokios „varkės“ tikrai nepaeis.

Gausite laišką iš Mėnulio gatvės

O kas vyksta, jei registruojami tik smulkūs pažeidimai?

Su tais smulkiais – viskas paprasta. Važiuoji, išmanios sistemos viską registruoja. Viena, dvi sekundės ir visa informacija jau duomenų bazėje. Netrukus gausite laišką iš Mėnulio gatvės (Vilniuje, Mėnulio g. įsikūrusi Kelių policijos tarnyba).

Sistema geba fiksuoti iki 36 pažeidimų per minutę. Kasdien pareigūnai registruoja nuo 150 iki 450 pažeidimų.

Truputis matematikos. Tai reiškia, kad vos vienas nežymėtas automobilis užfiksuoja vidutiniškai (skaičiuojant labai apytiksliai) 40–115 tūkstančių pažeidimų per metus. O tokių automobilių kelyje yra tikrai ne vienas. Kiek tiksliai yra?

Daugiau panašių istorijų rasite „Deals on Wheels“ paskyroje.

Niekas nežino, pareigūnai neatvirauja. Bet sklinda kalbos, kad daugiau nei 8. O tai reiškia, kad vien nežymėti policijos automobiliai (su sąlyga, kad jų yra tik 8) per metus užfiksuoja beveik milijoną pažeidimų. Jeigu mano apytikslė matematika bent šiek tiek arti tiesos, tai prasti mes vairuotojai. Tikrai tikrai prasti.

Nežymėti automobiliai turi du greičio matuoklius, prašokti nepastebėtam yra neįmanoma. Mačiau savo akimis. Patikėkit. Greičio matuoklių paklaida tik 3 proc.

„Audi“ pypsi nesustodama

Gerai, keliaujame į kelius pasivažinėti. Automobilis pypsi nesustodamas. Beprotiškai džiaugiuosi, kad mano automobilis, bent jau šiandien, tikrai neatsidurs radare. Nežymėta „Audi“ skenuoja ir tikrina viską: greitį, draudimo bei techninės apžiūros galiojimą. Taip pat ar nėra vogtų automobilių sąraše. Pareigūnas Rėkus visiškai atsipalaidavęs ir ramiai konstatuoja, kad šiandien nieko labai įspūdingo nepamatysiu, nes vairavimas – beveik kaip seksas, visi vairuotojai nuprotėja pavasarį.

O dabar – ilgai lauktas momentas. Vairą gaunu ir aš. Švyturėlių nejungėme, bet ir nereikėjo. Spust, ir jau per kelias sekundes aišku – tai nėra standartinis „Audi“. Nė iš tolo. Pareigūnai irgi nėra tikri, kas su ja daryta.

Tačiau aš su standartine „Audi A6“ vairavau visai neseniai ir atsiminimai dar švieži. Galiu drąsiai teigti, kad čia joks standartas. Ir vienas Dievas težino, kas su tuo automobiliu daryta. Bet nei „Masserati“, nei RS3 neatsiplėštų nuo šito juodo monstro!

Taigi, gerbiamieji, turiu jus visus nuliūdinti. Ypač tuos, su itin galingom mašinytėm. Nepabėgsit. Jokių šansų.

Padėkos

Ačiū Marijai Kazanovič, kuri smarkiai prisidėjo prie to, kad maniškė svajonė taptų realybe. Labai ačiū pareigūnui Aliui Rėkui, kuris pasižymi geležine kantrybe. Todėl tikrai kantriai atsakinėjo į visus mano klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius