Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Olandiškas siekis“ gelbsti gyvybes – apie tai turi žinoti automobilių vairuotojai ir keleiviai

Automobilių keleiviai neprivalo žinoti kelių eismo taisyklių, tačiau jie turi mokėti kai kurias pagrindines saugumo taisykles. Visų pirma, jie privalo netrukdyti vairuotojui, segėti saugos diržus, saugiai įlipti ir išlipti. Netgi atidaryti dureles reikia mokėti – „olandiškas siekis“ yra geriausias to darymo būdas.
Eismas
Eismas / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Kasmet pasaulyje daugybė dviratininkų yra sužeidžiami neatsargiai atidaromų automobilio durelių. Šalia gatvės pastatyti automobiliai yra lengvai pastebimi, tačiau keleiviai ir vairuotojai dažnai neatsargiai atidaro dureles tiesiai prieš atvažiuojantį dviratininką. Įvyksta eismo įvykis, kuris kartais baigiasi ir dviratininko mirtimi.

Šių tragedijų įmanoma išvengti. Vairuotojai jau yra įpratę naudotis veidrodėliais, tačiau keleivius reikia mokyti. Kita vertus, dviratininkai gali būti sunkiai pastebimi. „Olandišku siekiu“ vadinamas metodas yra geriausias būdas durelėms atidaryti, kuomet automobilis stovi šalia kelio ar dviračių tako.

„Olandiškas siekis“ taip pavadintas dėl dviračių populiarumo Nyderlanduose – kažin, ar pats metodas ten buvo sukurtas. Tiesą sakant, patys olandai jo taip net nevadina, nors to yra mokoma vairavimo mokyklose. „Olandiškas siekio“ esmė – durelių atidarymas toliau nuo jų esančia ranka.

Pavyzdžiui, mūsų kraštuose vairuotojai dureles turėtų atidaryti dešine ranka. Keleivio pusėje sėdintys žmonės, jei toje pusėje yra dviračių takas, gatvė ar šaligatvis, dureles turėtų atidaryti kaire ranka. Tai turėtų būti įprotis, kuris privalo būti įdiegiamas ir vaikams.

Durelių atidarymas tolimesne ranka verčia žmogų pasisukti visu kūnu ir sulėtina judesius – durelės atidaromos lėčiau, ne taip plačiai, o žmogui lengviau pastebėti atriedančius dviratininkus. Durelių atidarymas tiesiai priešais pėsčiuosius irgi yra vengtinas.

„Olandiškas siekis“ Nyderlanduose buvo įprastas dar XX amžiaus viduryje. Jis vėl prisimintas prieš gerą dešimtmetį ir dabar to mokoma ne vienoje vairavimo mokykloje visame pasaulyje. Problema ta, kad vaikai į vairavimo mokyklas neina – juos mokyti turi tėvai, todėl apie teisingą durelių atidarymą būtina kalbėti nuolat.

Nuo šių metų pradžios JAV vykdoma kampanija, skatinanti vairuotojus įsiminti „Olandiškas siekį“. Tikriausiai jau greitu metu tai taps standartu visoje šalyje. Šis saugus durelių atidarymo būdas plinta ir Europoje. tai yra labai svarbu ne tik dėl dviratininkų, bet ir įvairių smulkių elektrinių transporto priemonių, kurios naudojasi tais pačiais takais.

Elektriniai paspirtukai rieda labai greitai, todėl susidūrimo su atlapotomis automobilio durelėms pasekmės gali būti žiaurios. Net jei nemanote, kad tokios transporto priemonės turėtų važinėti šaligatviais ar tarp juostų, geriau būti dėmesingam ir saugoti žmogaus sveikatą bei gyvybę – „Olandiškas siekis“ yra tiesiog gera idėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius