-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pailsėkime nuo automobilio: rugsėjo 22-ąją viešasis transportas Kaune veš nemokamai

Kasmet rugsėjo 16–22 dienomis visoje Europoje minima darnaus judumo savaitė, skatinanti tausoti gamtą ir kiekvienam savaip prisidėti prie oro taršos mažinimo. Vienas efektyviausių būdų leisti gamtai atsikvėpti – bent trumpam palikti nuošalyje motorizuotas transporto priemones. Viešasis transportas rugsėjo 22 dieną Kaune tradiciškai keleivius veš už dyką.
Oficialiai pristatyti naujieji Kauno troleibusai
Kauno autobusai/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno miesto savivaldybė ir bendrovė „Kauno autobusai“ nebe pirmus metus jungiasi prie tarptautinės iniciatyvos ir kviečia gyventojus Dieną be automobilio (rugsėjo 22-ąją) palikti nuosavas transporto priemones namuose, – skelbiama UAB „Kauno autobusai“ pranešime spaudai.

Miesto vežėjas siūlo rinktis autobusus ir troleibusus, kurie nemažai daliai kauniečių vis dar yra gana nekasdieniškas būdas vykti į darbą ar studijas, o mažiesiems kelionės į darželius bei mokyklas išvis gali tapti išskirtiniu nuotykiu.

„Bendrovė „Kauno autobusai“ kviečia visus jungtis prie šios akcijos ir rodyti pavyzdį aplinkiniams, paraginant namiškius, kaimynus, kolegas ir draugus nemokamai išbandyti kur kas ekologiškesnį kelionės būdą. Kasdien į Kauno gatves išrieda virš 300 viešojo transporto priemonių. Iš jų daugiau kaip pusė – aplinkai draugiški troleibusai ir autobusai.

Iki metų pabaigos į dalį maršrutų išvažiuos nauji ir ekonomiški hibridiniai autobusai. Modernūs žemagrindžiai „MAN Lion's City 12“ pakeis pusę bendrovės senojo autobusų parko“, – sako bendrovės generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Dėl švaresnio oro mieste

„Pasaulinė pandemija sujaukė daugelio renginių scenarijus ir pakoregavo įvairių iniciatyvų planus, tačiau Darnaus judumo savaitė jau tapusi pernelyg gilia tradicija, kad jos atsisakytume. Juolab kad šiandieninėmis sąlygomis galime išties saugiai rinktis alternatyvius judėjimo būdus vietoje kasdien naudojamų automobilių.

Kiekvienas tikslas pasiekiamas pradedant nuo pirmų, net ir nedidelių žingsnių, vedančių jo link. Turime visi išvien stiprinti įprotį rinktis ekologiškesnes keliones, nes tai svariai prisideda, kad savo mieste kvėpuotume švaresniu oru“, – įsitikinęs Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

„Kauno autobusų“ atstovai primena pandemijos laikotarpiu keliaujant autobusais ar troleibusais nepamiršti saugumo reikalavimų bei rekomendacijų. Stotelėse ir viešajame transporte privalu dėvėti kaukes ir laikytis saugaus atstumo tarp žmonių, taip pat svarbu uoliai dezinfekuoti rankas.

Mažiau triukšmo, spūsčių ir taršos

„Sėdant prie automobilio vairo verta savęs paklausti, ar tikrai būtina tai daryti. Galbūt sveikiau ir naudingiau pasivaikščioti ar pramankštinti kojas minant dviratį, o gal rytinio piko metu darbą greičiau ir patogiau pasieksiu viešuoju transportu? Beje, įmonėje turime gerųjų pavyzdžių, kuomet kolegos į darbą atvyksta pėsčiomis arba dviračiais“, – pridūrė „Kauno autobusų“ vadovas.

Pašnekovas ragina vadovautis vis labiau visuomenėje įsigalinčiu požiūriu: „Vertinu ekologiją, esu pilietiškas, noriu pailsėti nuo automobilio ir renkuosi kitą kelionės būdą – einu pėsčiomis, važiuoju dviračiu, paspirtuku arba keliauju viešuoju transportu.“ Apie tai, anot M.Grigelio, turėtume kaskart pagalvoti kiekvienas.

Šalies transporto tendencijas stebintys ir analizuojantys specialistai teigia, kad automobilių keliamą triukšmą, taršą ir spūstis miestų gatvėse galima sumažinti beveik trečdaliu, jei kuo daugiau žmonių naudotųsi viešuoju transportu. Vienas iš argumentų: autobuso keleiviui tenka 15 kartų mažesnė tarša nei automobilio keleiviui. Apie tai reikėtų galvoti kasdien, ne tik Europos judumo savaitę.

Pasak ekspertų, šalies miestuose viešajam transportui skirtų A juostų skaičiaus didinimas taip pat ženkliai prisidėtų prie gyventojų apsisprendimo – iš nuosavo automobilio persėsti į autobusą ar troleibusą. Be to, šalyje vis dar stokojama tyrimais bei argumentais pagrįsto švietimo, kodėl savo kelionėms turėtume rinktis alternatyvą automobiliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius