Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakliuvusi į kelio ženklų pinkles kaunietė privertė Kauno valdžią ištaisyti klaidą

Greta Nepriklausomybės aikštės paženklintoje vietoje automobilį palikusi ir už jo stovėjimą susimokėjusi kaunietė Greta netikėtai sulaukė baudos. Pasirodo, jos tvarkingai pastatytos mašinos priekis kirto šalia stovinčio kelio ženklo (pėsčiųjų ir dviračių zona) liniją. Moterį papiktino toks prieštaringumas. Kauno miesto valdžia suskubo šią klaidą ištaisyti – kelio ženklas buvo perkeltas.
Parkavimo vietos
Parkavimo vietos / Skaitytojos nuotr.

„Miesto centre su stovėjimo vietoms yra sudėtinga situacija. Nors stovėjimas visur yra apmokestintas, surasti laisvą vietą – sudėtinga. Spalio 24 d. apie vidurdienį atvykusi į darbą ir suradusi laisvą vietą šalia Nepriklausomybės aikštės, Gedimino gatvėje, sumokėjau už parkingą ir pasistačiau automobilį stovėjimo vietoje, pažymėtoje kelio ženklinimo linijomis. Grįžusi po darbo radau ant automobilio lango priklijuotą administracinio nusižengimo lapelį. Pasirodo, automobilio priekis buvo išsikišęs už šalia stovinčio kelio ženklo“, – problemą iškėlė kaunietė.

Šioje vietoje, pasak jos, neseniai suremontavo gatvę. Neseniai sužymėtos buvo ir parkavimo vietos.

„Galbūt tai buvo daroma sąmoningai, kad savivaldybė, pasinaudodama piliečių neatidumu, galėtų susirinkti pinigų? Labai pikta, kad vyksta tokie dalykai, kad tokiu būdu yra lupikaujama. Neva pažeistas kelio ženklas, nors automobilis stovėjo kelio ženklinimo, žyminčio stovėjimo vietą, ribose. Būtų įdomu sužinoti statistiką, kiek žmonių šitaip yra suklaidinta ir kiek susimokėjo baudas už tai, kad kelio ženklinimas neatitinka kelio ženklo? Kam žymėti stovėjimo vietą, jei negalima statyti automobilio? Gal padalinti jį pusiau, kad priekis neišlįstų?“, – retorinius klausimus stebėdamasi bėrė Greta.

Kitą dieną ji sutiko darbuotoją, kuris atsakingas už automobilių stovėjimo vietų priežiūrą. Paklaususi, ar šioje vietoje galima statyti automobilį, moteris išgirdo atsakymą „taip“. Tuomet ji pasiteiravo, kodėl sulaukė baudos. Atsakymas: nes automobilio priekis buvo už kelio ženklo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Parkavimo vietos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Parkavimo vietos

„Patys darbuotojai prieštarauja sau atsakydami. Nesutikau su paskirta bauda, nežadu jos mokėti. Apsilankiau vairavimo mokykloje, kurios vairavimo instruktorių kompetencija pasitikiu. Jie patvirtino, kad kelio ženklas yra klaidinantis ir neatitinkantis kelio ženklinimo. Tai spraga, už kurią aš, kaip pilietė, pasistatydama automobilį kelio ženklinimo ribose, neprivalau prisiimti atsakomybės ir už tai mokėti“, – patikino Greta.

Kauno miesto savivaldybės atstovai teigia, kad ženklinimas šioje vietoje atsirado visai neseniai. Iki šiol miestiečių skundų negauta, tad, tikėtina, tai yra pirmas kartas, kai paskiriama bauda. Kitaip ši vieta ir problematiškas jos ženklinimas valdininkams jau būtų žinomi.

Šiuo metu mieste sparčiai atliekami horizontalaus ir vertikalaus ženklinimo darbai, todėl natūralu, kad pasitaiko šiokių tokių neatitikimų.

„Moters nebausime. Kelio ženklas šiuo metu jau perkeltas“, – tai, kad problema jau išspręsta, patikino Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Skaitytojos nuotr./Parkavimo vietos
Skaitytojos nuotr./Parkavimo vietos

Pauliaus Kero, Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo, teigimu, šiuo metu mieste sparčiai atliekami horizontalaus ir vertikalaus ženklinimo darbai, todėl natūralu, kad pasitaiko šiokių tokių neatitikimų.

„Esant neatitikimams vairuotojai turi vadovautis kelių eismo taisyklėmis. Šiuo atveju buvo suklysta, klaida ištaisyta. Moteris nebus baudžiama. Atsiprašome“, – paaiškino P.Keras.

Vadovaujantis Vyriausybės 2002 m. gruodžio 11 d. nutarimu Nr. 1950 (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014 m. spalio 3 d. nutarimo Nr. 1086 redakcija) patvirtintų Kelių eismo taisyklių 8 p., jeigu kelio ženklo ir kelių ženklinimo reikalavimai skiriasi, reikia vadovautis kelio ženklu.

Horizontalus ženklinimas Gretos minimoje vietoje atliktas 2018 m. liepą. Šalia esantis kelio ženklas įrengtas gerokai anksčiau – Kelio ženklų sistemoje registruotas nuo 2016 m. sausio 1 dienos (sutartinė data, nuo kada kelio ženklai pradėti įvedinėti į sistemą). Tad neatitikimas galėjo egzistuoti nuo šių metų liepos pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius