Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje nuo koronaviruso miršta ir taksistai: ar Lietuvoje jau dezinfekuojami taksi automobiliai?

Nors šis klausimas daugeliui taksi ir pavežėjimo įmonių gali atrodyti keistas, tačiau pasaulinė praktika rodo, kad taksistai gali tapti viruso aukomis. Vasario 16-ąją pirmasis Taivane nuo šios ligos miręs asmuo buvo taksistas. Jis tapo penktąja koronaviruso auka už Kinijos ribų.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF ir „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.

Miręs 61-erių metų asmuo taip pat sirgo diabetu ir hepatitu B. Kaip pranešė Taivano sveikatos apsaugos ministerija, velionis taksistas nebuvo išvykęs už šalies ribų. Taigi tikėtina, kad užsikrėtė perveždamas keleivius. Virusu užsikrėtė ir taksi vairuotojo šeimos nariai, rašo „The Guardian“.

Kitas verčiantis sunerimti faktas: pirmoji Londone nustatyta koronaviruso auka nepakluso sveikatos specialistų prašymui imtis apsaugos priemonių. Ji pasinaujo „Uber“ pavežėjimo paslauga. Ši kinų tautybės moteris neseniai buvo grįžusi iš tėvynės į Didžiąją Britaniją.

Lietuvoje – ramybė

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, kreipdamasis į vilniečius, tuo atveju, jei jie pajustų simptomus, ragino:

„Neikite pats pas gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi – kitaip tariant, neplatinkite galimo viruso.“

Tačiau meras kol kas siūlo dažniau plauti rankas ir tiesiog laikytis kasdienės higienos – viešajame transporte nebus imamasi saugumo priemonių:

„Kol kas nei mokyklų darbo laiko, nei viešojo transporto, nei masinių renginių ribojimų ar kitų panašių priemonių taikyti nėra reikalo.“

15min kreipėsi į daugelį populiarių taksi ir pavežėjimo paslaugas teikiančių įmonių. Tačiau į klausimus apie apsaugos priemones nuo viruso atsakė ne visos.

„eTaksi“ rinkodaros vadovė Eglė Norkaitienė teigė, kad kol kas koronavirusas įtakos verslui nedaro. Kol kas vairuotojai nenaudoja jokių profilaktinių ar apsaugos priemonių, automobiliai nėra dezinfekuojami:

„Iki šiol iš Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nesame gavę jokių rekomendacijų dėl papildomų saugos priemonių, todėl taisyklingas rankų plovimas išlieka svarbiausia profilaktine priemone norint išvengti susirgimo tiek vairuotojams, tiek keleiviams.“

Pasitaiko keleivių su apsauginėmis kaukėmis

„eTaksi“ neturi informacijos apie išaugusį keleivių skaičių su medicininėmis kaukėmis, tačiau kartais tokių pasitaiko. Dažniausiai tai Azijos šalių piliečiai, kuriems kaukės dėvėjimas yra gan įprastas dalykas, siekiant apsisaugoti patiems ar apsaugoti kitus nuo peršalimo/gripo virusų ar oro taršos.

Įmonė kol kas neplanuoja dalinti kaukių ar kitų priemonių savo vairuotojams. Eglės Norkaitienės nuomone, tai būtų paprasčiausias panikos kėlimas. LR sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį į tai, jog medicininės kaukės viruso nesulaiko ir tuo pačiu neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

E.Norkaitienė pateikia pavyzdį, kaip elgiasi taksi įmonės tose šalyse, kur viruso pavojus yra realus – Pekino taksistai važinėja vilkėdami „kosminius“ kostiumus, apsaugančius nuo kenksmingų medžiagų:

VIDEO: Taxi Driver in Beijing taking measures against coronavirus #coronavirus #Wuhan

Andrius Pacevičius, „Bolt“ vadovas Lietuvoje, taip pat sako, kad koronaviruso grėsmės nejaučia:

„Nuolat sekame naujausią informaciją bei laikomės būtinų priemonių, padedančių užkirsti kelią šio viruso plitimui. Todėl atsižvelgiame į LR Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas gyventojams ir pirmenybę teikiame šioms būtiniausioms apsisaugojimo priemonėms. Esame pasiruošę reaguoti, jei kiltų įtarimų dėl galimų susirgimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius